Skip to content

Sverige 500 år - Blekinge län Multi-cache

Hidden : 10/15/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denna multicache är en del av den landsomfattande cacheserien Sverige 500 år. Serien är skapad av Geocaching.se och lokala medlemmar för att fira att Sverige i år fyller 500 år som självständigt land.

 

I år, 2023, firar Sverige 500-årsjubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Med Gustav Vasas val blev Sverige självständigt från Danmark och Norge. Därför firar vi Sveriges nationaldag den 6 juni varje år.

För att uppmärksamma detta jubileum lanserar Geocaching.se en landsomfattande cacheserie.

 

 


Sverige 500 år är en landsomfattande cacheserie som består av 22 cacher.
Det är en multicache utplacerad i Sveriges alla 21 län samt en finalcache.

Cacheserien är skapad av Geocaching.se men cacherna ägs av olika lokala geocachare i Sverige.
Just den här cachen ägs av sailor64.

I varje cache finns en kod i lådan, samla alla och du kan få koordinaterna till finalcachen i serien.
Klicka här för att se övriga cacher i serien Sverige 500 år.




För att hitta den här cachen.

Erik Gustaf Geijer påstod en gång i tiden att "Sveriges historia är dess konungars". Då ska vi se vad Karlskrona har att erbjuda i kungaväg. Men vi tar väl med några drottningar prinsar också tycker jag.

Det här är egentligen en enkel trestegsmulti men för att göra den lite mer intressant så kommer här en ganska lång exposé över kungligheter i Karlskrona. Egentligen skulle det kanske främst handla om Rikets "grundare" Gustav Vasa men eftersom Blekinge var danskt och Karlskrona inte var grundad när han regerade så får vi väl se vad vi kan hitta istället.

Jag tycker att vi startar på stortorget hos stadens grundare kung Carl XI. Han tittar ut över det som brukar benämnas norra Europas största torg men huruvida det stämmer eller inte kan vi väl lämna därhän.Här kommer dock er första uppgift att lösa:

Hur många rader med text (bokstäver) finns på den sida av statyn som vetter mot Fredrikskyrkan = A

Vilken är den tredje siffran i årtalet = B

Hur många rader är det totalt (bokstäver och siffror) = C

Hur många ord är det på tredje raden = D

Hur många bokstäver är det i det sista ordet = E

Nästa steg som måste besökas hittar ni på N 56 09.ABB E 015 35.CDE

I checkern fins instruktioner för att komma vidare.

Ni som redan kan er stad eller ni som inte orkar eller har lust att gå en promenad bland stadens kungligheter tycker jag kan gå direkt mot de framräknade koordinaterna där nästa uppgift väntar. Ni andra får gärna följa med på en runda runt staden. Alla platser som presenteras som öppna waypoints har något att berätta men är inte nödvändiga att besöka för att få fram slutkoordinaterna.

Vi lämnar Carl XI och tittar österut mot kyrkan som han delar torget med. Där kan vi se en stor 1700-talskyrka som har namn efter en annan kung (WP 1).. Vi traskar förbi kyrkan och tar Kyrkogatan ner mot Stumholmen. På vägen passerar vi Drottninggatan och om vi då låtsas att vi är 20 meter långa så borde vi kunna se över krönet till vänster och kanske skymta en park lite längre norrut. Den heter Kapellparken och är platsen för Karlskrona Storkyrkoförsamlings första kyrka som fick namnet Hedvig-Eleonora Kyrka (WP 2).

Nåväl, ute på Stumholmen går vi till södra udden och tar oss upp till det som kallas Bastion Kungshall (WP 3). Här uppe kan ni hitta ett antal kanoner som fortfarande används när det ska skjutas salut på kungliga högtidsdagar. Om ni nu tittar ut mot öppet hav kan ni i horisonten skymta två befästningar. Till vänster Kungsholms Fort (WP 4) och till höger Drottningskärs kastell (WP 5). Det runda tornet i mitten av gattet är en fyr och har inget med någon kung att göra.

Vi lämnar Stumholmen och följer vattnet söderut och kommer strax fram till Kungsbron (WP 6) vilken vi bara vänder runt på och tar oss tillbaka till Prinsgatan Det finns både en östra och en västra men vi stannar på den östra tills vi kommer fram till Kungsgatan. Här finns det både en södra och en norra och vi traskar längs båda två tills vi kommer ner till Hoglands Park. I mitten av den parken står en ganska okänd Kung staty nämligen Karl XIII (WP 7). Om vi väljer att fortsätta Kungsgatan frm tills den tar slut kommer vi till Kungsplan (WP 8) men den håller man på att förstöra så istället väljer vi att runda kungen och går över till den västra sidan av parken där vi snart kommer fram till ett pampigt 1700-talshus som kallas Kungshuset (WP 9).

Vi fortsätter backen upp åt söder och tar sikte på Örlogshamnen där Kungliga flottan huserar och har gjort så sedan staden grundades. Men innan vi kommer dit så är det bäst att byta riktning innan vakterna tar oss. Vi kan väl stanna till vid officersmässen (WP 10). Där inne finns bl.a. Kungliga Örlogsmannasällskapets bibliotek vilket tyvärr inte är öppet för allmänheten. Efter det kan vi traska runt sydsidan på parken och gå uppåt på andra sidan men innan ni vänder ryggen åt Örlogshamnen så titta ut snett till höger. Där ser ni ett stort rött hus som kallas Wasaskjul (WP 11) (Se där en Vasakoppling minsann). Tyvärr är inte heller det möjligt att besöka.

När vi nu har rundat Amiralitetsparken kan ni försöka tänka er kullen i mitten av parken utan tunelbana och utan klockstapel (WP 12). För just där klockstapeln står idag började man bygga en kyrka som skulle ersätta det provisrium som vi så sakteliga är på väg mot. Vi fortsätter nu Vallgatan fram mot den lilla gatustumpen som leder fram till Kungliga Amiralitetsförsamlingens kyrka Ulrica Pia (WP 13) döpt efter drottning Ulrica Eleonora d.ä.. Innan ni svänger in mot kyrkan kan ni ju passa på att hälsa på Nils Holgersson som kommr en bok där han nog är på väg till sitt möte med Rosenbom och Gråkappan på torget.

Om ni nu har räknat rätt vid starten så befinner vi oss inte allt för långt från steg 2 och en hel del kungar och drottningar har vi hälsat på längs vägen. Det finns förvisso fler platser med kunglig glans lite utanför centrala Karlskrona. T.ex Oscarsvärn (WP 14) efter Kung Oscar II. En annan plats, om än utan direkt koppling till någon särskild kung är bostadsområdet Kungsmarken (WP 15) vilket är ett typiskt miljonprojektområde från slutet av 1960-talet. Det finns även ännu en Vasakoppling, för i områrdet Bergåsa finns en Vasagatan (WP 16).

Hur att få fram slutkoordinaterna har ni fått instruktioner om i den första checkern. Här under finns ännu en checker för att ni har räknat fram rätt slutkoordinater.

 

Du kan validera din pussellösning med certitude.

Additional Hints (Decrypt)

Ubyx cå fgbycr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)