Skip to content

[CNE24] Inheemse Natuur Mystery Cache

Hidden : 1/21/2024
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Deze cache is onderdeel van CNE 2024

CNE staat voor het cultuur en natuur event. Het event heeft plaatsgevonden op 23 maart 2024 in Wilnis. Meer informatie over CNE is te vinden op: www.cultuurennatuurevent.nl

Met dit event en deze caches willen we iedereen graag al het moois laten zien wat de omgeving van en rondom Wilnis te bieden heeft met betrekking tot cultuur en natuur. Wij wensen jullie als organisatie veel plezier met deze caches!

BvVeen, Tedonus, Pc_Queen, Flash! en TeamThoroCatchers
 


[CNE24] Inheemse Natuur

Graag laten wij je kennis maken met de inheemse natuur, kortom de soorten die van nature hier in Nederland voorkomen. Om de cache te kunnen vinden hebben we 2 puzzeltjes gemaakt, eentje met vogels en eentje met insecten. Zoek de juiste naam bij de afbeelding en vul dan het getal daarvoor in wat tussen haakjes bij de betreffende soort vermeld staat.

Gelukt? Ga dan lekker op pad en leer op locatie nog wat bij van de inheemse natuur!

X      
Koolmees (7) De koolmees heeft een opvallende zwarte kop met een witte wang en een groenachtige rug. Hij heeft blauwgrijze vleugels met een witte vleugelstreep. De onderzijde is geel met een zwarte lengtestreep in het midden, die bij het mannetje breder is dan bij het vrouwtje. Het juveniel is valer gekleurd en heeft een gele wang. Bij hem ontbreekt de zwarte buikstreep, want deze verschijnt later in het najaar.
Merel (1) De volwassen mannelijke merel (Turdus merula) heeft een zwart verenkleed, een gele snavel en een oogring. Het vrouwtje is donkerbruin en haar keel en borst zijn iets lichter. Het juveniel lijkt op het vrouwtje maar heeft veel vlekken op het lichaam en vleugeldekveren.
Buizerd (2) Het verenkleed van de Buizerd (Buteo buteo) is varierend van bijna zwart tot bijna wit. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn. Ook in de vlucht zijn ze gemakkelijk te herkennen. Enkele vleugelslagen, kort zweven met de vleugels in een soort V en dan weer een paar slagen. De buizerd is een uitgesproken langzame vlieger met zijn brede vleugels en de korte, brede staart. 
Roodborst (1) Kleine, ronde vogel met oranje rode borst, keel en voorhoofd. Grote kop met grote, donkere ogen. Het verenkleed is olijfbruin boven, wit op buik en onderstaart. Jonge vogels zijn bruin boven, beige onder en licht gespikkeld.
Grote Bonte Specht (5) De Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) heeft een zwart-wit verenkleed en een opvallende witte schoudervlek. Zijn anaalstreek is rood en de flanken zijn ongestreept. Zijn bovenkop is zwart, hierbij is het bij het mannetje met een rode nekvlek en bij het vrouwtje zonder. Het juveniel heeft een rode bovenkop. Er is sprake van een golvende vlucht.
Koekoek (0) Het koekoek (Cuculus Canorus) mannetje heeft een blauwgrijze kop en bovenborst, van onderen lichtgrijs en voorzien van donkere dwarsbanden. Alleen bij het vrouwtje kan naast deze grijze ook nog een rossige kleurvorm voorkomen, hierbij is de bovenzijde roestbruin en het verenkleed van boven en onderen gebandeerd. Een jonge vogel kan worden herkend aan een witte vlek in de nek. De koekoek heeft een lange staart bezet met witte vlekken en spitse vleugels. De iris en de snavelbasis zijn helgeel bij het mannetje en lichtbruin bij het vrouwtje.

 

Y       
Dagpauwooog (8) De Dagpauwoog (Aglais io, vroeger: Inachis io) is een opvallend mooie dagvlinder. De dagpauwoog is duidelijk te herkennen aan de vier paarsblauwe oogvlekken op de bovenkant van de vleugels. De basiskleur van de vleugels is roestbruin/rood aan de bovenzijde en eenkleurig zwartbruin aan de onderzijde.
Gehoornde Metselbij (7) Anders dan honingbijen zijn metselbijen solitaire bijen, die geen volk stichten, geen werksters kennen en geen honing produceren. Zij leven alleen en bouwen en bevoorraden hun eigen nestjes zonder hulp van soortgenoten. Deze hommelachtige bijtjes vliegen al vroeg in het voorjaar, ook bij lagere temperaturen. Ze komen het meeste voor in de menselijke omgeving en zijn van levensbelang voor menige plant in de tuin. De Gehoornde metselbij (Osmia Cornuta) is aan de kop en het borststuk zwart gekleurd en op het achterlijf roestrood behaard. Het mannetje heeft witte kopharen en grote zwarte voelsprieten. Het vrouwtje heeft geen witte beharing in het gezicht maar twee gebogen hoorntjes op de voorkant van de kop. Bovendien is zij duidelijk groter dan het mannetje.
Aardhommel (0) De wilgenhommel (Bombus cryptarum), de veldhommel (Bombus lucorum) en de grote veldhommel (Bombus magnus) zijn moeilijk te onderscheiden van de aardhommel. Allemaal hebben ze een borststuk waarvan het voorste deel geel en de rest zwart behaard is. Het voorstuk (tweede rugplaat) van het achterlijf is geel behaard, het tussenstuk zwart en het einde van het achterlijf is ook wit behaard. Mannetjes hebben wat meer gele haren op de kop en het eerste achterlijfssegment. De beharing is kort en regelmatig. De aardhommel heeft vergeleken met soorten als de akkerhommel en de tuinhommel een korte tong. 
Libelle (4)

Alle volwassen libellen (dus ook de juffers) hebben de volgende kenmerken met elkaar gemeen:
- twee paar stevige, niet-opvouwbare vleugels, met een dicht netwerk van vleugeladers
- grote facetogen, die ofwel als twee halve bollen aan de zijkant van de kop zijn geplaatst (juffers), ofwel een groot deel van de kop innemen ('echte' libellen)
- een langwerpig achterlijf
- zeer dunne en korte voelsprieten op de kop, die nauwelijks opvallen

Citroenvlinder (9) Het mannetje van de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) is felgeel, het vrouwtje lichtgroen. Midden op elke vleugel staat een oranje stip. Zowel de voor- als achtervleugel is in een punt uitlopend.
Oranje Zandoogje (6) Het is een oranje vlinder met een bruine band langs het lichaam en met bruine vleugelranden. In de punt van de voorvleugel hebben zowel het mannetje als het vrouwtje een zwarte oogvlek met twee witte stippen in het midden. Deze oogvlek verschijnt ook aan de onderkant van de vleugels. Bovendien heeft het mannetje een bruine veeg (geurstreep) op beide voorvleugels wat het vrouwtje niet heeft. De onderkant van de vleugels zijn licht crème-achtig met witte stippen. Het vrouwtje is intenser oranje dan het mannetje.


Bronnen: Vivara / Wikipedia


Deze cache is onderdeel van een grotere serie

Voor een volledige lijst van de rest van deze caches willen we u graag doorverwijzen naar www.cultuurennatuurevent.nl/caches-cne-2024


Graag willen we u vragen deze cache enkel bij daglicht te bezoeken.
's Avonds is het wel mogelijk om de cache te bezoeken, maar niet wenselijk.

Met dank aan het NME centrum "De Woudreus" voor de verleende toestemming!

Additional Hints (Decrypt)

Ommm

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)