Skip to content

TOF#05 Tulpentuin Oostelijk Flevoland 2024 Mystery Cache

Hidden : 4/1/2024
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Onderstaand artikel is afkomstig van de Flevopost.

Tulpenkoppen: moet dat nou?
Door Debora Boomsma op zaterdag 24 maart 2018 18:17

Biddinghuizen - Bloeiende tulpenvelden in Flevoland, een genotNom naar te kijken. Maar voor5de boer is de bloeiende tulp2helemaal niet zo interessant. Hem gaat het vooral om de bol3die verstopt zit onder de grond.

Tulpenexpert4Marko van der Klooster van loonbedrijf Heyboer BV uit onder meer Biddinghuizen legt uit hoe dat nou eigenlijk zit.

Seizoen

‘Het tulpenseizoen begint halverwege oktober. Dan gaan de bollen7de grond in. Om en nabij Koninginnedag zijn ze dan ongeveer klaar om gekopt te worden.’ Dat gebeurt op het moment dat de tulpen in volle bloei staan. ‘Net als ze op hun mooist zijn inderdaad. Dan halen we ze eraf.’ Zonde, zou je kunnen zeggen. Maar voor de boer is het een essentieel onderdeel van de teelt. ‘Doordat we de tulpenkoppen1eraf halen, gaat alle energie en voeding naar de bol onder de grond. En die is voor ons belangrijk. De bol6moet groeien en ook vermeerderen. Op 1 hectare grond planten we 10 ton tulpenbollen. Maar bij de oogst halen we er als het goed is 30 ton uit. Dat komt mede doordat we de tulpen koppen.

Selectie tulpen

Om er zeker van te zijn dat de tulpen gezond zijn en goed van kleur, worden ze vlak voor het koppen nog geselecteerd. ‘We gaan door de bedden met tulpen en halen de virussen eruit en ook de dwalingen, zoals wij dat noemen. Als een partij rood moet zijn en er staat per ongeluk een gele tussen, dan moet die eruit.’ Na het koppen blijft de bol nog een tijdje in de grond zitten. De grote bolEgroeit verder en krijgt er allemaal kleine bolletjes bij. In de zomer is het einde van de cyclus5dan toch echt in zicht en worden de bollen gerooid.

Gezond

‘Ze worden daarna gedroogd en vervolgens gepeld. Daarbij worden de wortelresten3eraf gehaald en ook de kleine bolletjes. Zo blijft de tulpenbol goed gezond en beter verkoopbaar’, legt Van der Klooster uit. De bollen worden daarbij ook gesorteerd. ‘Er zijn drie maten: 10 tot 11, 11 tot 12 en 12 en hoger. Hoe groter de bol, hoe meer hij oplevert. Alle bolletjes kleiner dan 10 centimeter doorsnee is plantgoed. Dat gaat in oktober6opnieuw de grond in.’

Behandeling

De overige bollen worden4verkocht voor de export of worden gebruikt in de tulpenbroeierij, die in januari altijd begint. ‘Daarvoor worden ze eerst nog behandeld in de koelcel met temperatuur. Want een tulp7kan alleen bloeien als hij naast warmte ook koude heeft gehad. Dat klinkt misschien gek, maar zonder kou1zal een tulp nooit tot bloei komen.’

 

Additional Hints (No hints available.)