Skip to Content

This cache has been archived.

Wilxlii Carrotte: Einde van deze cache ondanks de fraaie grote munitiekist die ik onlangs van Biertje mocht ontvangen.
De coördinaten van deze cache waren: 52 01.990 4 20.485
Het is niet goed meer mogelijk de kist onder het bruggetje te verstoppen. Hij ligt altijd in het zicht en regelmatig bevinden zich vissers in de buurt. Een kist vol boeken is waarschijnlijk te leuk om te laten liggen, zo schat ik in.
De getallen die je nodig hebt voor de cache 'Ontgroening' zijn:
opq=300 en rst=125
Alle vinders van deze cache dank voor hun 'gebrekkige' logs ;)

More
<

Taalvouten

A cache by Williii Carrotte Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/17/2003
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een cache waarbij je taalfouten moet tellen en maken. A cache with intentional text errors.

Geocache
paradijs

Delft NL

© Williii
waarbij je taalfouten moet tellen en maken Schiet
geen
wortel!

Ga meer
geocachen!
T a a l v o u t e n

Taalfouten
Als ik de beschrijvingen en logs lees op de site van het geocachen, valt mij altijd op hoeveel taalfouten er worden gemaakt. Dat mij dat opvalt heeft vooral met mij en mijn schoolopleiding te maken. Ik ben nog van de oude stempel en wij werden gedrild om correct te schrijven. Natuurlijk maak ik zelf ook taalfouten, maar ik doe mijn uiterste best om die tot een minimum te beperken en ik voel me altijd betrapt als er eentje tussendoor glipt.

Cache-tekst
Als je in de buurt van Roermond gaat geocachen kijk dan uit, want daar zijn gisteren een aantal przewalskipaarden onsnapt uit hun territorium. Wegens problemen met het in de buurt gelegen pretpark "Tisney Anders", heeft de politie slechts de beschikking over een mimimum aantal manschapen om de dieren te vangen. Toevallig reet de bekende amazone Anky van Grunsven voorbij op haar nieuwe paard en hebben de meeste losgebroken dieren haar gedwee gevolgt terug naar hun territorium. Hopenlijk komen de overgebleven twee paarden niet in de buurt van het nieuwe pretpark "Tisney Anders", want een besoek aldaar zullen ze niet overleven. Het park staat namelijk bekent om zijn vele mistanden. Je kunt daar als fatzoenlijk mens beter uit de buurt blijven, want je weet nooit wat ze voor jouw in petto hebben. Ga liever naar het ernaast gelegen "Welhof", want daar is het altijd rozegeur en manenschijn. Maar mischien wil je eerst de kraai uit de boom kijken voordat je richting Limburg gaat. Wat denk je trouwens van het Friesche land met haar prachtige koeien? Maar natuurlijk bied ook de stad delft goede mogelijkheden om op een plezierige manier je favoriete hobby te beoefenen.

Voorbereiding
Tel het aantal taalfouten in de cache-tekst als volgt: tel eerst de spelfouten=S en daarna de overige taalkundige fouten=T. ("Tisney Anders" en "Welhof" zijn verzonnen namen van virtuele pretparken en goed gespeld. Het woord "geocachen" staat niet in Van Dale, maar ik beschouw het als juist gespeld. Leestekens zijn niet van belang voor het tellen van de fouten. Het samengestelde woord "cache-tekst" doet ook niet mee.)

Ga naar het parkeerterrein op N52 01.955  E004 19.975.
Aan de overkant van de weg is een gebouw. Daarop staat in grote rode letters een naam bestaande uit twee woorden. Neem de eerste letter van het tweede woord. De hoeveelste letter van het alfabet is dit? Dit aantal is L.

Ga nu naar een bankje dat staat op N52 02.070  E004 20.265.

Cache-coördinaten
Vanaf het bankje ligt de cache op A m in de richting R (magnetisch) graden.
A = L * (S+T) - (S+T)
R = T * (L+S+T) + S

Geocachen
De cache Taalvouten is bedoeld om te geocachen en niet als een taalprobleem. Mijn bedoeling is: neem een paar combinaties en probeer ze ter plekke uit. Zoveel mogelijkheden zijn er niet. Als je op het plekje van een berekening komt en je hebt niet meteen een vermoeden waar de cache ligt, zit je fout en probeer je gewoon een andere combinatie. Die is vanwege de formule altijd vlak in de buurt. Lang lopen zoeken is niet nodig. Sommige cachers deden dat wel om dan later te erkennen dat dit niet zo slim was. 

Het gaat niet om een verschil tussen spel- en taalfouten
De spelfouten moeten eerst geteld. Wat er daarna nog fout is in de tekst noem ik OVERIGE taalfouten. Mij valt op dat nogal wat cachers die deze cache hebben gevonden dat woord OVERIGE niet zien staan. (Tussen haakjes, ikzelf lees de beschrijvingen van de caches ook niet zo goed en neem me elke keer voor de volgende keer beter te kijken. Het is niet te beschrijven hoeveel extra kilometers ik daardoor heb moeten afleggen en hoeveel caches ik daardoor niet heb kunnen vinden.)

Foutenanalyse
Mijn
definitie van een spelfout: als je een woord correct zegt, maar verkeerd schrijft. Bv zoetermeer is fout. Moet zijn Zoetermeer. Even wat voorbeelden die niet in de cache-tekst staan, maar hopelijk verduidelijken wat ik bedoel:
Spelfout: ik vindt;  moet zijn: ik vind.
Overige taalfout: ik loopte;   moet zijn: ik liep.
Spelfout: ik hou van jouw;  moet zijn: ik hou van jou.
Overige taalfout: geen vinger voor ogen kunnen zien;  moet zijn: geen hand voor ogen kunnen zien.
Tip: de log van Biertje (14-11-2003) bevat exact evenveel spelfouten en overige taalfouten als de cache-tekst. Bovendien zijn ze op dezelfde systematische wijze aangebracht.

Het cachegraaien
De cache (een flinke ammo-kist) is vrij gemakkelijk te vinden als je er vlakbij bent... Is de cache moeilijk te vinden, dan kun je er waarschijnlijk van uit gaan, dat je het aantal fouten in de cache-tekst niet goed hebt geteld... of niet goed hebt gerekend... Aarzel niet om de hint te gebruiken als het je te lang duurt. Voor de (geestelijk) vermoeide geocacher heb ik gezorgd voor een gerieflijke mogelijkheid om te loggen dichtbij de cache-plek.

Opdracht
Nadat je de cache hebt gevonden, dien je op deze site te loggen en in jouw log minstens 10 VERSCHILLENDE taalfouten te maken, waarbij het nog wel herkenbaar Nederlands moet zijn. Dus lukraak op je toetsenbord rammen, dat feest gaat niet door. Ik ga scherp controleren of 1) je log leesbaar is en 2) er ten minste 10 verschillende taalfouten zijn gemaakt. Zoniet, dan zijn de druiven zuur, de rapen gaar, zit je met de gebakken peren en in de puree, want jouw log wordt dan niet goedgekeurd en dus verwijderd! (Niet echt waar, hoor)

Boeken
De cache bevat alleen boeken. Dus als je iets wilt ruilen, neem een boek mee en ruil het tegen een gelijkwaardig boek.

BELANGRIJK!
Noteer de coördinaten van de cache (A en R) en bewaar die goed!
Je hebt ze nodig voor de meta-cache
Ontgroening!

Additional Hints (Decrypt)

[NL] Baqreubhq - va ryxr fva gjrr ibhgra - uhycyrvagwr: ahy frf qevr ahy svre rra artra frira svre frira
[EN] Haqrejbbg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.