Skip to content

This cache has been archived.

GeoDocNL: Beste Geocachers,

Aan alle mooie dingen komt eens een einde. Zo ook aan mijn Tickbite cache. De laatste tekensetjes zijn op. Zoals eerder aangegeven heb ik deze cache gearchiveerd. De cache heeft dan ruim 5 jaar bestaan en is bijna 400x bezocht. Een mooi eindresultaat lijkt me. Eventuele travelbugs zal ik naar een andere cache overbrengen.

Hierbij bedank ik alle Geocachers voor hun bezoeken, de logs en de foto's.

En dat de vervelende teken iedereen met rust mogen laten...

Happy caching en misschien tot ziens!

GeoDoc.

More
<

Tickbite cache

A cache by GeoDoc Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/05/2004
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:
Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks tussen de 1,2 en 1,5 miljoen mensen door een teek (Ixodes ricinus) gebeten. Tegenwoordig is vrijwel het gehele land risicogebied. Teken komen vooral voor in vochtige struik- en grasgewassen tot ca. 1,50 m hoogte. Mn. na een slappe winter zal het aantal teken verder toenemen. Voorkeursmaanden zijn mei en september en voorkeursgebieden Zuid-Friesland, Drenthe, de Achterhoek, de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, de waddeneilanden en in de duingebieden.

Volgezogen teekCa. 10% van de mensen met een tekenbeet zoekt contact met de huisarts. Opgeteld zijn er in Nederland op jaarbasis 5-8 huisartsen fulltime bezig met het verwijderen van teken terwijl dit net zo goed door de gebetene zelf gedaan kan worden! Het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt is in de laatste jaren toegenomen tot 73.000 in 2005 waarvan 17.000 besmet bleken te zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme (tekenbeet ziekte, borreliose). De bacterie is pas in 1982 ontdekt en er zijn verschillende varianten bekend. De ziekte is gelukkig goed te behandelen. Zeker bij tijdige behandeling na besmetting zijn er geen restverschijnselen te verwachten.

Voorkómen is uiteraard beter dan genezen. Teken komen alleen bij mensen in actie als ze onbedekte huid signaleren.


Algemene tips ter voorkomen van Lyme-borreliose:

Blijf op de paden en draag goed sluitende kleding. Op boomstronken zitten levert extra risico op.

Controleer jezelf cq. elkaar (en je hond) op teken na een wandeling, ook enkele dagen later! Klop je kleren goed uit.

De teek mag niet worden bewerkt met alcohol, olie, nagellak, sigaretten of andere middelen. Dan verhoog je juist de kans op besmetting.

Heiland tekenpincetGebruik een goede tekenpincet op de juiste manier.

Verwijder de teek zo snel mogelijk. De kans dat een teek Borrelia burgdorferi overbrengt neemt toe met de duur die de teek vastzit in de huid.

Desinfecteer het bijtwondje ná verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium.

Noteer de datum van de tekenbeet en controleer de plaats van de beet na een aantal weken op het ontstaan van een steeds groter wordende rode plek of ring (erythema migrans). Bij klachten contact opnemen met de huisarts! Erythema migrans is bewijzend voor borreliose.
NB: Ca. 25% van de besmette personen krijgt géén huidverschijnselen.

Er is geen reden om in Nederland na een tekenbeet standaard een antibioticum te gebruiken, alleen na een bewezen besmetting (erythema migrans of bloedonderzoek).

Inenting tegen Lyme-borreliose is niet mogelijk.


Voor meer informatie wordt verwezen naar de
website van de Stichting Samenwerkende Artsen-
en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg
http://www.saag.nl


De cache
De cache ligt in het afgelegen Rigterinkbos in Zuidoost-Drenthe in een streekje genaamd Marokko. Dit bosje in een voormalig veengebied wordt beheerd door de Stichting Jan Rigterinkfonds. Het is opengesteld voor wandelaars. Er gelden dezelfde regels als op SBB-terreinen dus alleen tpv. de stash mag van het pad afgeweken worden en honden aan de lijn SVP. Klik hier om een 360° panorama te zien van de omgeving van de cachelokatie (QuickTime moet geïnstalleerd zijn).

Zoek de ammobox op de coördinaten N 52° 42,512 E 006° 49,605. De inhoud bestaat - naast het logboekje - uit setjes met een goede tekenpincet + handleiding, desinfectans en een brochure. Het is toegestaan per log - en dus niet per persoon - één setje mee te nemen. Er hoeft niets teruggeven te worden maar als je € 1,50 voor een setje in de ammobox achterlaat kan ik de voorraad weer aanvullen. Om te voorkomen dat er in de ammobox te weinig ruimte voor tekenpincetten over blijft worden hunters verzocht geen goodies achter te laten. TB's/geocoins zijn wel toegestaan.

Gedraag je zoals een goed geocacher betaamt en roof de cache niet leeg. De collega-cachers zullen je dankbaar zijn.

Veel plezier met cachen en zorg er voor dat je altijd een setje bij je draagt. Hopelijk heb je het niet nodig!


NB: Helaas heeft een besmette teek me in 2004 toch te pakken gekregen. Ook GeoDoc is maar een mens... Een fraaie rode ring (erythema migrans) in de rechter knieholte, zie de foto's. Beide knieholtes hadden sterk gejeukt, alleen in de linker(!) knieholte heb ik een teek verwijderd.

Na 2 weken dagelijks 2x 100 mg doxycycline slikken is de vlek uiteindelijk helemaal vervaagd. Ik heb daarna nog lang last gehouden van wat pijnlijke knieën maar dat hoeft natuurlijk niet van de Lyme te komen.


Additional Hints (Decrypt)

Baqre rra ebg fgnzzrgwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.