Skip to content

Windesheimer Tichelgaten - veugelties kieken Multi-Cache

This cache has been archived.

Koedeboe: De route is niet meer helemaal actueel en afspraken met SBB lopen overigens ook af, dus wordt het tijd om ruimte voor wat anders te maken.... Het broedseizoen begint dit jaar gewoon wat eerder...

More
Hidden : 6/20/2004
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De gehele route is alleen toegankelijk voor wandelaars. De soms modderige paden maken het gebied minder of soms niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een buggy.Trek stevige schoenen of laarzen aan, vooral na een natte periode. Een verrekijker wordt aanbevolen!



In overleg met SBB is deze Cache niet beschikbaar van 15 maart tot 15 juni in verband met het broedseizoen van de vogels in het gebied!

De cache is "gevlogen" en daarna gewijzigd in een micro. Zelf schrijfmateriaal meenemen!

De gehele route is alleen toegankelijk voor wandelaars. De soms modderige paden maken het gebied minder of soms niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een buggy. Trek stevige schoenen of laarzen aan, vooral na een natte periode. Een verrekijker wordt aanbevolen!

Het gebied is te betreden tussen zonsopgang en ondergang. Honden aan de lijn! Geniet van de stilte en hou deze zoveel mogelijk in stand… Je kunt gewoon het pad volgen. Afwijken van de paden is niet nodig en niet gewenst! Alleen bij het eindpunt/ de cache moet en mag je kort "de wildernis" induiken.
Het gebied:
Het landschap in de omgeving van het dorp Windesheim vertelt het verhaal van wind en water, zand en klei en de wisselwerking van natuur en mens.
De rivier de IJssel is een zijtak van de Rijn en wordt gevoed door regen- en smeltwater. In de loop van duizenden jaren heeft (en voert) het water grote hoeveelheden bodemmateriaal uit bovenstrooms gelegen gebieden meegevoerd. Dichtbij zee, in de laaggelegen delta (dus Nederland) komt veel van dit materiaal tot bezinking. Met name vroeger was dit in een veel groter gebied dan tegenwoordig omdat er geen dijken waren. Een gedeelte waar deze afzettingen te vinden waren is nu het gebied van de Tichelgaten.
Tichel is het oude woord voor tegel of baksteen: in het gebied werd klei afgegraven voor de steenfabriek die te vinden is bij de dijk (het startpunt). Nu is er alleen nog maar een ruine over.
Na het afgraven van de klei bleef er binnendijks een kaal gebied over met open water en stroken land. Al snel raakte het voedselrijke land begroeid met grassen, ruigtekruiden en de eerste schietwilgen en populieren. In het water verschijnen diverse waterplanten en langs de oevers ontwikkelen zich riet en lisdoddes. Dicht struweel van meidoorn en sleedoorn geven beschutting aan vele vogels en een nieuw natuurgebied is geboren!
Je vind er veel bijzondere planten en dieren, met name vogels.
In dit natte gebied komen diverse soorten wilgen voor. Als er dan ook nog eens mensen bij komen krijg je knotwilgen. Dat is dan eigenlijk de schietwilg (lange, smalle bladeren en taaie twijgen). Die wordt geknot waarna die steeds weer uitgroeit. In het gebied zijn echter ook schietwilgen te vinden die niet geknot zijn. De bomen kunnen goed tegen (hoog) water, sterker nog ze hebben graag natte voeten!
In het gebied komen verschillende biotopen (= leefgebied voor verschillende planten en dieren) voor. In de Tichelgaten vallen met name grote zoet water vlaktes op. Ze zijn bij geheel stilstaand , redelijk ondiep en niet echt voedselrijk. De planten wortelen dan ook niet diep en er zijn talloze insecten in en bij het water. Ook andere landdieren die hier weer van leven zijn er dan te vinden naast de kikkers, salamanders en vissen. Ook vogels vinden er hun plek: de fuut, aalscholveren de visarend. De insekteneters als de tjiftjaf, fitis, nachtegaal en karetiek zijn er oa te vinden tijdens hun overzomering. Door het stukje fraaie natuur en het belaten ervan vinden ze genoeg vliegjes, libelles, spinnen en vlinders om zicht te voeden.
Ook is er de IJsvogel te vinden, de onderstaande foto is door Hdoorn gemaakt tijdens het cachen.
Bij veel informatie over de tocht is overigens dankbaar gebruik gemaakt van de het boekje "Windesheim wandelenderwijs" van de IVN afdeling Zwolle. Hierin staat erg veel informatie over met name de natuur die je in het gebied zult tegenkomen. Een echte aanrader!
De route:
Het startpunt is makkelijk te bereiken met de fiets of met de auto. Met het openbaar vervoer kun je lijn 161 (Zwolle-Deventer) nemen en in Windesheim bij de kerk uitstappen (niet op zondag!). Daarna is het nog een stevig eindje lopen (ca. 2 km).
Het startpunt ligt op de dijk bij N 52 26.515 en E 6 6.802. Geniet even van de rust en laat het landschap op je inwerken.
Ga naar het punt 3 (N 52 26.624 E 6 6.608) om even van de natuur te genieten en de "veugelties kieken".
Loop via Punt 1 (N 52 26.520 en E 6 6.824) en punt 2 ( N 52 26.614 en E 6 6.733). Op deze punten vind je bordjes van het Waterschap Groot Salland en een getal (getal A voor punt 1 en getal B voor punt 2).
Op punt 3 is er geen opdracht, behalve dan het observeren van de vogels die hier veel te zien zijn. Bij hoog water van de rivier kan het zijn dat dit punt niet te bereiken is!
Ga vanuit punt 2 in de richting (23 * het getal achter de komma van A) en de afstand is 1,5 * de afstand tussen A en B (De getallen die in het "vet" staan zijn kilometers.). Hier staat een bord van een route naar een hut van een vogel die "cool" is. Ga naar die hut, loop via het pad.
Bij deze observatiepost kun je via een deur naar binnen. De deur zit met 3 schanieren vast. De schanieren zijn middels slotbouten vast gemaakt. Tel het aantal slotbouten dat je aan de buitenkant kunt zien (getal C). De handgreep van de deur is met een aantal schroeven vastgemaakt (getal D).
Stap gerust naar binnen en geniet van de stilte en de natuur.
Met een beetje geluk kun je de naamgever van de hut zien vliegen. Het is overigens een standvogel: hij blijft het hele jaar door in Nederland. Een andere bijzonderheid in de vogelwereld is het feit dat man en vrouw hun hele leven bij elkaar blijven.
E = het laatste cijfer voor de komma van B. Ga naar het volgende punt: de afstand is (55 * E) meter, de (magnetische graden) koers is (C * D) + het hele getal van de hele kilometers van A - (2 * E).
Op dit punt vind je weer een toegangsbord tot het natuurgebied. Iemand heeft hier in het midden een datum op gekrast in de vorm van dd-mm-jj.
Vanaf dit bord: de afstand tussen A en B in meters (De getallen die in het "vet" staan zijn kilometers) + het hele getal van de kilometers van B. De koers is daarbij 2 * het hele getal van de kilometers van A.
Je komt nu bij een boederij met een "milleniumdak".
Daar staat een bord bij de ingang met het woord "stoete" erop. Onderaan staat een telefoonnummer. Het eerste cijfer van het abonneenummer is het getal F, de laatste 2 cijfers zijn getal G.
Ga nu de ongeveer afstand tussen A en B (De getallen die in het "vet" staan zijn kilometers) langs de verharde weg in noordelijke richting. Hier staat een huis met een fraai huisnummer (=getal H).
I = C/ 3
Zoek nu het volgende punt op N 52 2D.(I * 100) + (maand van de datum op het bord + I) en E 6 G.((F * 100) + H)Hier staat een paaltje langs een weiland met een klein metalen plaatje erop. Op dit plaatje staat een aantal centimeters aangegeven (= getal J).
Het eindpunt is:P = 2 * dd (datum) + D Q = F R = 17 * I X = 2 * F Y = laatste cijfer netnummer * ( I + I ) De cache (een munitiekist) vind je op N 52.P QR en op E D.D XY

Additional Hints (Decrypt)

Vf urg re rra bs mvwa urg re (W/ 3). Urg obeqwr ina chag 1 ra 2 mvwa bc qvg zbzrag orfpunqvtq ra yvttra re (abt) annfg, ibbe urg triny mr jrt mvwa: chag 1=35,6 ra chag 2=35,8

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)