Skip to content

Budel Multi-cache

Hidden : 8/13/2005
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze route maakt een ronde (3 km) door het centrum van Budel; een dorpje aan de Belgische grens. De wandeling gaat langs diverse monumenten en oude gebouwen. Er zijn genoeg mogelijkheden om wat te eten, te drinken of om te winkelen. Op maandagmiddag is er zelfs een weekmarkt. De cache zelf ligt niet in het centrum en is eventueel met de auto te bereiken (op 1 km van de parkeerplaats). Je moet een aantal keer een drukke straat oversteken, pas daarbij goed op!

WP1 | parkeren

Je kunt parkeren op de parkeerplaats van de winkel. Dit terrein blijft ook buiten sluitingstijd bereikbaar.

N 51° 16 . 645

E 005° 35 . 000

A = 1
B = ..


Hoeveel letters ‘R’ zitten er in de naam van deze winkel? Noteer dit aantal als B. Loop daarna naar de rotonde (richting centrum).

WP2 | molens

De coördinaten van het tweede punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (A+B) (A) (1) en E 005° 34 . (8) (6) (A+B).

N 51° 16 . .. .. 1

E 005° 34 . 8 6 ..

C = ..


Het mag uniek genoemd worden in Noord-Brabant dat een dorp maar liefst drie gerestaureerde en in gebruik zijnde windmolens bezit. Aanvankelijk had Budel een uit de middeleeuwen stammende molen, waarvan de heer van Cranendock, waartoe Budel na 1421 officieel behoorde, de molenrechten bezat ('molendwang'). Deze is echter in 1921 afgebrand en nooit meer opgebouwd. Bij de berekende coördinaten zie je een van de drie nog bestaande molens. Hoe heet deze?
1. Janzona (1937)
2. Nooitgedacht (1846)
3. Zeldenrust (1858)
De juiste keuze is getal C.

WP3 | gemeentelijk

De coördinaten van het derde punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (A+C) (0) (5) en E 005° 34 . (B+C) (8) (C).

N 51° 16 . .. 0 5

E 005° 34 . .. 8 ..

D = ..
G = ..


Cranendonck is op 1 januari 1997 ontstaan uit de samenvoeging van de kernen Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Dorpen die vanuit het verre verleden al veel met elkaar gemeen hadden. Naam en logo zijn afkomstig van het aanwezige landgoed Cranendonck dat sinds de dertiende eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de Brabantse geschiedenis. Het toenmalig kasteel werd genoemd naar de plaatselijke omstandigheden (kraan=kraanvogel, donk=hoogte, heuvel). In het logo van de gemeente zijn deze elementen op een subtiele manier verwerkt. In een paar krachtige lijnen worden kraanvogel en heuvel weergegeven, waarbij de linker "vleugel" zich beschermend over de gemeente slaat. Meer informatie over de gemeente op www.cranendonck.nl.

Uit hoeveel kleuren bestaat het logo? Noteer dit als D. De waarde voor G is te berekenen door G = B + D.

WP4 | bourgondisch

De coördinaten van het vierde punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (3) (A+B+C+D) (G) en E 005° 34 . (G) (D) (9).

N 51° 16 . 3 .. ..

E 005° 34 . .. .. 9

H = ..


Vroeger kende iedere regio zijn eigen bier en brouwerij, de namen van die vele biersoorten zijn meestal wel gebleven, maar het eigendom is in de meeste gevallen overgegaan naar landelijke brouwerij-ketens. De Budelse brouwerij is altijd in handen geweest en gebleven van de familie Arts. Ze is opgericht in 1870 onder de naam Brouwerij "De Hoop". Deze naam is gekozen 'in de hoop dat alles goed zou gaan'. Het symbool van 'de hoop' is het anker. Dit wordt nog in het logo van de Budelse Brouwerij gevoerd. Op ambachtelijke wijze maakt de familie momenteel 8 soorten bier. Kijk ook eens op www.budels.nl. Diverse cafés in Budel zijn eigendom van de brouwerij en schenken uiteraard het lokale bier. Rechtsachter op het terrein wordt het Budelse Bier ook aan particulieren verkocht. Je hoeft hier niet direct een vraag te beantwoorden. Neem voor H maar het getal negen, dan komt alles goed.

WP5 | historiserend

De coördinaten van het vijfde punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (G) (7) (B) en E 005° 34 . (G) (7) (C).

N 51° 16 . .. 7 ..

E 005° 34 . .. 7 ..

K = ..
L = ..
M = ..


Het oude gemeentehuis van Budel, dat na de restauratie van de jaren '70 en '80 de 'historiserende' naam Schepenhuis kreeg, had een meervoudige functie. Op de benedenverdieping was de overdekte garen- en botermarkt en stond de brandspuit. Op de eerste verdieping zetelde het dorps- later gemeentebestuur en waren gevangenhokken. De zolder was vermoedelijk opslagruimte voor de dorpsarchieven van alle plaatsen in de Baronie van Cranendonck (Budel, Maarheeze, Soerendonk, Gastel).

Door hoeveel 'kleintjes' is de dorpspomp omcirkeld? Noteer dit als K. De waarde voor L is te berekenen door L = A + K. Hoeveel ingangen heeft het schepenhuis aan deze zijde (bij de pomp)? Noteer dit als M.

WP6 | geloof

De coördinaten van het zesde punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (5) (L) (D) en E 005° 34 . (M) (H) (6).

N 51° 16 . 5 .. ..

E 005° 34 . .. .. 6

R = ..
S = ..


Het Heilig Hartbeeld bij de kerk heeft een opschrift dat de reden van onthulling weergeeft. De parochianen van Budel hebben het aan hun koning geschonken. Het is tot stand gekomen in het eerste kwart van de twintigste eeuw, de tijd van het "Rijke Roomse leven". De verering van het H. Hart was toen op zijn hoogtepunt. Hoeveel figuren zijn er afgebeeld? Dit is R.

De parochiekerk van Budel behoorde vanaf de tiende eeuw tot de bezittingen van het kapittel van Onze Lieve Vrouw. Het was in de middeleeuwen voor de hand liggend dat ook de onderhorige kerk aan dezelfde patroon werd opgedragen. Wanneer precies in Budel de toevoeging 'visitatie' is ontstaan, is niet bekend. De huidige kerk staat op de plaats van deze middeleeuwse voorgangen. In 1902 werd besloten de oude kerk af te breken. Tijdens de bouw bleef de oude kerk in gebruik en bouwde men de helft van de nieuwe kerk tot aan het kruispand vóór de toren van de oude kerk. In 1904 kon het nieuwe deel in gebruik worden genomen. Dat was meteen al te klein, maar het zou nog tot 1910 duren vooraleer er weer voldoende geld was om het tweede deel te kunnen bouwen. In 1912 werd de complete kerk in gebruik genomen. In het begin van de jaren tachtig werd de kerk grondig gerestaureerd. Op 26 juni 1988 werd ze feestelijk opgeleverd. Hoeveel 6- en 8-kantige torens heeft de rooms-katholieke kerk O.L.V. Visitatie? Het aantal is S. Het is goed om te weten dat dit gebouw symmetrisch is en dat er ook nog een aantal torens op de achterkant/zijkant staan.

WP7 | muzikaal

De coördinaten van het zevende punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (L) (5) (7) en E 005° 34 . (6) (S) (L).

N 51° 16 . .. 5 7

E 005° 34 . 6 .. ..

T = ..
V = ..


Voordat in 1921 Eendracht Maakt Macht (EMM) wordt opgericht, bestaan er in Budel twee fanfares namelijk fanfare de Volharding (opgericht in 1891) en fanfare Mutua Fides (opgericht in 1857). In 1859 speelt fanfare Mutua Fides op de kermis in Leende. De vergoeding voor dit optreden bestaat uit drank! Over deze periode is verder weinig bekend. Wel zijn er krantenartikelen bewaard gebleven waarin staat dat na de oprichting van de fanfare de Volharding er zeker sprake was van enige concurrentie tussen de beide orkesten. Medio januari 1921 vergaderen beide fanfares afzonderlijk en besluiten in meerderheid tot samenvoeging.
D’n Bloazer is geplaatst vanwege het jubileum van EMM. De lengte van het bestaan in jaren geeft twee cijfers die genoteerd worden als TV. Let op! Tijdens de verbouwing is het beeld voor het 75 jarige bestaan niet aanwezig. Meer info over de rijke geschiedenis is te lezen op www.harmonie-emm.nl.

WP8 | vindingrijk

De coördinaten van het achtste punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (6) (R) (H) en E 005° 34 . (S) (H) (B).

N 51° 16 . 6 .. ..

E 005° 34 . .. .. ..

X = ..
Y = ..
Z = ..


Een Budelse arts vind in 1851 het gipsverband uit. Tijdens de vele oorlogen die Europa in de negentiende eeuw teisteren komt de militaire arts veel in aanraking met gecompliceerde beenbreuken. De toenmalige fixatie van een gebroken ledemaat laat te wensen over. Spalken van hout en verband laten vaak los terwijl een nieuw alternatief, het stijfselverband, dagenlang nat en zacht blijft. Mathijsen bedenkt dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Na zijn pensionering gaat Mathijsen weer in zijn geboortedorp Budel wonen. Het aantal hoofden op het monument uit 1946 is getal X. De waarde voor Y en Z zijn te berekenen door Y = H-T+K en Z = X-M+V.

WP9 | landelijk

De coördinaten van het negende punt zijn te vinden door middel van N 51° 16 . (Z) (S) (G) en E 005° 35 . (Z) (Y) (T).

N 51° 16 . .. .. ..

E 005° 35 . .. .. ..

CACHE


De schat is niet tussen de gebouwen maar op het echte platte land te vinden. Onderweg moet je langs WP1 komen. Is dit niet zo, dan zijn je berekeningen waarschijnlijk onjuist. Waarschijnlijk loop je naar de cache over een fietspad. Het fietspad houdt echter op te bestaan en je kunt dan het beste de weg in zuidoostelijke richting ingaan. Even verder op die weg kun je je route over het fietspad weer vervolgen. Druk de deksel van de cache na het loggen goed aan, dan blijft hij waterdicht!



Randa_v

Team Aragorn

Goedweerloper



Met medewerking van:
- Meneer Biemans | Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"
- Mevrouw Vermeulen | Gemeente Cranendonck
- Meneer Bosschers | Staatsbosbeheer

Additional Hints (Decrypt)

Npugre obbz ra fgehvx, naqrer xnag ina urg fybbgwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)