Skip to content

Rupel - STEENgoed (kindercache) Multi-Cache

This cache has been archived.

Frogfoot1: Tijd is op !

More
Hidden : 10/29/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Beleef "de sfeer van de Rupelstreek van weleer" met een wandel-foto-zoektocht tussen de steenbakkerijen.

'Land van Klei'
De Rupelstreek is synoniem voor klei-ontginning en baksteennijverheid. Eeuwenlang hebben steenbakkerijen - in de streek spreekt men van 'gelegen' - een typisch kleiputten-landschap de streek gedomineerd. Vandaag is het uitzicht van de Rupelstreek echter helemaal veranderd. Vele kleiputten zijn met zand dichtgespoten, de meeste droogloodsen en ovens zijn verdwenen. De enkele, resterende kleiputten zijn ondertussen echte oasen van groen geworden. Het is ooit heel anders geweest. De steenbakkerijmusea van de Rupelstreek geven je er een zeer goed beeld van.

 

Ontstaan van de baksteennijverheid
De Romeinen voerden het steenbakken in onze streken in, maar de val van het Romeinse Rijk betekende ook het einde van de baksteennijverheid. In de 13de eeuw kende deze industrie een heropbloei. In die periode waren de eerste steenbakkers kloosterlingen die materiaal nodig hadden voor de bouw van hun abdij (Sint-Bernardusabdij) te Hemiksem. Eerst werd klei gebakken in open lucht. Maar door de eeuwen heen werden steeds betere bakovens gebouwd, zodat meer stenen in steeds minder tijd konden geproduceerd worden. Begin jaren '60 werkten in de Rupelstreek ongeveer 5.000 personen in de baksteennijverheid, en nog eens 7.000 personen in aanverwante nijverheden. Concurrentie uit andere streken, crisis in de bouwsector en het gebruik van andere bouwmaterialen deden de steennijverheid geen goed. Bovendien weigerden vele steenbakkers te mechaniseren. De resultaten bleven niet lang uit... Bij het begin van de jaren '70 begon de teloorgang van de baksteennijverheid in de Rupelstreek: verscheidene fabrieken moesten hun deuren sluiten, met grote werkloosheid tot gevolg. Van de 34 steenbakkerijen langs de Rupel, tussen Hemiksem en Rumst, zijn er nog enkele in werking.

 

Van klei tot baksteen
                                       
 

Een 'steenmaker' nam een homp klei, gooide deze dan krachtig in een houten steenvorm en streek de bovenkant mooi glad.

 

                           

Begin van de jaren 1900 was kinderarbeid op de steenbakkerijen heel gewoon.
De kinderen op de foto hebben een houten steenvorm in handen: ze werden dus ingeschakeld als 'afdrager'.

 


Dan namen 'afdragers' de gevulde steenvorm mee naar de droogplaats, haalden de steen uit zijn vorm en legden hem naast mekaar in evenwijdige en gelijke rijen op de grond te drogen in de zon. Ook dit was zwaar werk want deze handeling werd duizenden keer per dag herhaald. Klei bewerken vraagt veel kracht, afdraagsters liepen kilometers per dag over en weer van de steenmakerstafel naar de droogplaats, de rug werd duizenden keer per dag gekromd om telkens weer een gevormde steen neer te leggen. Na dit eerste droogproces werd de steen dan door 'gamsters' in overdekte droogloodsen geplaatst om er gedurende 6 à 8 weken uit te waaien.

           


Na een eerste droging van de steen op de grond brachten 'gamsters' hem per kruiwagen naar de droogloodsen voor verdere, maandenlange droging.



 

 

De 'groene' steen, een streekterm voor ongebakken steen, werd na maandenlang drogen in de droogloodsen naar de oven gebracht om er bij zo'n 1.000 graden gebakken te worden.

 

De 'inzetters' plaatsten de ongebakken steen dan in de oven.

Er waren verschillende types van ovens.
Heel bekend is de klampoven, een oven zonder schouw. Tussen de stenen werd steenkool gelegd en bij de ovenmonden hout. Na het aansteken van het hout verspreidde het vuur zich dan in heel de oven. De rook ontsnapte gewoon langs het dak.


Zo'n klampoven kan je bekijken - en wordt nog steeds gebruikt - op de enige nog werkende (semi) ambachtelijke steenbakkerij van Lauwers te Noeveren (Boom), naast de site Frateur. Een klampoven zorgt voor een stinkende zwavelgeur, die soms je adem kan benemen. In deze oven werd de 'klampsteen gebakken, een bijzonder sterke steen die men veel voor gevelbouw gebruikt. Een nadeel van dit oventype is dat je moet wachten tot hij helemaal uitgebrand is vooraleer je hem kan openen ... en dat kost dus heel wat tijd.

Dat bakprocédé ging veel sneller in de ringovens, de Hoffmann-ovens, die later gebouwd werden. De oven is ringvormig en de steen wordt er in "compartimenten" in geplaatst, gescheiden door een brandbare wand. Het vuur slaat dan na een hele baktijd over naar het volgende compartiment en begint daar dan aan het bakken van de steen. Dit continu-bakproces liet dus toe om aan de ene kant van de oven ongebakken steen in de oven te zetten (door zogenaamde 'inzetters') en aan de andere kant van de oven gebakken steen uit te zetten (door zogenaamde 'uitzetters'). Dit leverde niet alleen veel tijdbesparing op, ook het volume van de productie steeg er zeer snel mee: in de Rupelstreek werden in de jaren '60 per jaar 3 miljard stenen gebakken!
 

 

Een prachtig voorbeeld van zo'n ringoven is deze op de site te Noeveren.
De oven werd volledig gerestaureerd en kan bezocht worden.
 

De 'uitzetters' halen gebakken stenen uit de oven.

Een stofferig werk waarbij de rug van de "uitzetters" niet gespaard werd.
Geen wonder dat er op de steenbakkerijen ook "veel gedronken werd".

Zeker op de feestdag van 'Sinte Pieter', de patroonheilige van de steenbakkers, vloeide de jenever en het bier rijkelijk !

 

Fotozoektocht 'STEENgoed'

Parking: Noord 51° 05,680 Oost 004° 20,720

Bij onze wandeling keren we met "de teletijdmachine van Nibla Cemen" naar de bloeiperiode van de baksteennijverheid omstreeks de eeuwwisseling.
De wandeling is 3 km lang. Het parcours is geschikt voor buggy' en stevige kinderwagens.
Zowel de afstand als het parcours zijn op maat van een gezin.
Opgelet: er zijn geen voetpaden, je loopt op de openbare weg, heel af en toe passeert er een auto of enkele fietsers!

Mooi zo, je wil de steenbakkerij verkennen met deze fotozoektocht. In deze opgave vind je een pakket van 13 foto's.
Op elke foto zie je een nummer. De foto's zijn willekeurig genummerd. Jij moet de foto's tijdens je wandeling in de juiste volgorde plaatsen. Je kan die volgorde noteren op de opgave.
De eerste zeven nummers zijn de Noord-coördinaat, de laatste zeven die van de Oost-coördinaat.

N 1

 

2

 

° 3

 

4

 

, 5

 

6

 

7

 

O 8

 

9

 

° 10

 

11

 

,

12
0

13

 

14

 

Om de fotozoektocht tot een goed einde te brengen moet je de rode wandeling volgen (zie fotozoektocht-weg).
Kijk goed aandachtig om je heen, naar boven, naar beneden, naar achter, binnenin, ... dan zal je zeker terugvinden wat op de foto's staat afgebeeld.

Vergeet je fototoestel niet, maak mooie foto’s en voeg ze bij je log.

De cache is verstopt op een openbare plek en kan je bereiken door op het einde van de zoektocht de dijk naar rechts op te wandelen tot aan een insteekdok. Hier is een klein weggetje terug naar de straat.
Gelieve discreet te loggen en sluit het deurtje wanneer je de stash terug hebt geplaatst!
Aangezien dit een cache is gericht op kinderen, wil ik vragen om er iets gelijkwaardigs in te doen als je er iets uithaalt! (TravelBug UIT -> nieuwe TravelBug IN)

Veel zoekplezier!
eMPi en DanPan

Fotozoektocht-weg (rood)

12 - Steenbakkerijsite Frateur
Site Frateur is een compleet industrieel-archeologisch complex van een woon- en werkplaats, typisch voor de Rupelstreek.
Het museum met bewaring van omgeving, gebouwen en uitrusting van de steenbakkerijen, toont op een educatieve en creatieve manier de Boomse baksteen in al zijn facetten door een collectie steenbakkersalaam enerzijds, en anderzijds door het op gang houden en opnieuw starten van de artisanale bedrijvigheid verbonden aan de typische Boomse producten.

Woonhuizen vlakbij de steenoven van de site Frateur te Noeveren (Boom)

In de Rupelstreek woonden de arbeiders van de steenbakkerijen woonden letterlijk op een steenworp van hun werk.

Op de foto zie je ook het smalspoor waarop wagonnetjes met klei of steen aan en af reden.
Ze werden eerst door paarden getrokken, later door kleine locomotiefjes.



6 & 7 - Steenbakkerij Lauwers
Deze steenbakkerij is nog de enige werkende te Boom.
Zij vervaardigt nog de rustieke Boomse tegel, de Boomse gevelsteen, de klinkaert en alle soorten klampsteen tot en met de paepesteen. Er werken ongeveer 40 mensen op deze steenbakkerij.

Café 'De Koophandel
Typische herberg "Café de Koophandel"
Bemerk achteraan op de foto, het laatste gebouw met de witte gevel: dat is café "De Koophandel" (bij Maria).

Het café heeft zijn originele inrichting van kort na 1900 behouden.
'De Koophandel' is voor vele fietsers en wandelaars een vaste halte en een bezoekje waard.

Daar kan je de sfeer van het volksleven tussen de steenbakkerijen opsnuiven.
 
 

2 - Woonhuizen, geklemd tussen de schouw van een steenoven en droogloodsen.

Elke vierkante meter langs de Rupel werd voor de klei- en steenbakkerijnijverheid gebruikt.

Woonhuizen werden gebouwd "waar er nog plaats was".

Het wegdek van vele kleine, kronkelende straten tussen de steenbakkerijen bestond dikwijls uit verbrijzelde baksteen of steengruis.

 

 

 

 


   

   

   

   

 


--------------------------------------------------
We moeten het verleden kennen
om het heden te begrijpen
en de toekomst te beheersen.
--------------------------------------------------
 
Visitors since Oct 29, 2005 Counter (not page views)

Additional Hints (No hints available.)