Holger Tornøe var omkring 20 år da han fik ideen til FDF. Han blev født 15. februar 1881 på Frederiksberg hvor han boede sammen med sine forældre og en søster på Monradsvej. Hans far var kunstmaler lige som hans moder, faderen hed Wenzel Tornøe.
De første møder i FDF blev afholdt, da Holger Tornøe i 1902 indbød folk fra den lokale menighed og KFUM til et orienterende møde om sin ide med FDF. Holger Tornøe gik i Schneekloth latin- og realskole, hvor han som 16 årig tog eksamen og begyndte så på en uddannelsen som arkitekt.
Han startede i en studiekreds om missionsarbejde, hvor to af hans gode venner også var med, bl.a. Ludvig Valentiner, som senere blev hans medarbejder i FDF. Det gode samvær i studiekredsen inspirerede Tornøe meget, og en dag gik han til sin præst i Sct Lukas kirke, Holger Ostenfeldt (senere biskop over Sjælland og senere den første biskop over København) for at bede om hans råd og hjælp til at blive missionær.
Ostenfeldt gav ham det råd at han skulle prøve kræfter i en søndagsskoleklasse i sit sogn, Sct Lukas sogn og at gennemføre sin uddannelse til arkitekt.
Arbejdet i søndagsskoleklassen gav Tornøe problemer. De store drenge kunne ikke sidde stille og lytte til forkyndelsen, men ville meget hellere spille fodbold uden for huset, hvor møderne i søndagsskolen blev holdt. Det gav Tornøe den ide at gøre noget mere aktivt for drengene, og han inviterede dem hjem og viste dem blandt andet sin samling af udstoppede fugle og krybdyr i sprit og foreslog dem at tage med på tur i Søndermarken den følgende lørdag. Det var noget drengene kunne lide, og mange af disse drenge blev da også de første medlemmer i den forening, som Tornøe nu havde i tankerne.
I 1901, da Tornøe var 20 år, tog hans far ham med på en rejse til Italien. Her i Rom så han et stort antal drenge, der i et anlæg legede og spillede bold. Senere marcherede de hen til en kirke.
Det gav ham inspiration, og han begyndte at sætte sine ideer på skrift, i et kollegiehæfte. Hjemme igen på Frederiksberg renskrev han sine ideer, og i dag findes dettte hæfte på Rigsarkivet i København. Det er det man nok vil kalde FDFs dåbsattest, hæftet kan også ses i kopi på Den historiske Samling på Sletten og på FDF-museet i Randers.
Ludvig Valentiner blev også født i 1881. Hans far var direktør Julius Valentiner, Valentiner var en af seks brødre. Efter sin studentereksamen begyndte Ludvig Valentiner på det teologiske studie og deltog som led i sin uddannelse også i søndagsskolearbejdet. Og han var medlem af Akademisk Skyttekorps.
Ludvig Valentiner var ungdomsven med Holger Tornøe, de havde gået i skole sammen, de var også konfirmeret sammen, så Tornøe fandt det helt naturligt at henvende sig til Valentiner for at bede om hjælp med opstarten af FDF. Valentiner blev den første kredsfører og senere præst ved Frederiksberg kirke. Senere kom han til Odder, hvor han startede en ny FDF kreds.
Ludvig Valentiner var også i mange år FDFs formand, og han vandt sig mange, mange venner i FDF. Det siges at han hvert år skrev over 1000 fødselsdagskort til FDFere, som han havde mødt rundt omkring på sine ture i landet.
FDF betyder i dag Frivillig Drenge og pige Forbund, men oprindeligt stod det for Frivillig Drengeforbund Frederiksberg.
Holger Tornø døde i 1967, 86 år gammel. Så man må sige at han så sin idé, slå an og bare vokse og vokse.
FDF startede her på Frederiksberg i 1902 og havde derfor 100 års fødselsdag i 2002, men der skulle altså gå 3 år efter fødselsdagen, før Frederiksberg Kommune fik sig taget sammen til at hædre "Holgers Idé", hans storslåede indsats med at starte FDF, ved at opkalde denne lille passage med hans navn, nemlig Holger Tornøes Passagen.
Der hvor passagen ender er der til højre en lille plads, en lille lund af træer, den burde med rette hedde Ludvig Valentiners Lund.
|

Holger Tornøe, december 1917

Ungdommens Dag, Aarhus Stadion 09. maj 1929

Frederiksberg Slots Eksecerhal

Lurblæsere i Aarhus 1945
|
Om Cachen:
Er en meget, meget lille plastikæske med en magnet på, indeholdene en meget, meget lille logbog - Så Husk blyant!
Tab den nu ikke!
Du skal finde tre tal:
N 55° 40.940 E 012° 32.146
Koordinaterne bringer dig til den kirke som Holger Tornøe var tilknyttet.
- Over en af kirkens døre finder du et relief af "Den Sidste Nadver" hvor mange er der til bords? (lige)
Læg mærke til at man kan se fødderne under bordet, der er under 10 billeder med "Den Sidste Nadver" hvor man kan se fødderne!
- Hvor mange fødder er der? (ulig)
N 55° 41.064 E 012° 31.993
De nye kordinater bringer dig til Helgesvej 22A, inde i gården gennem porten med glasskabet ligger det missionshus hvor Søndagsskolen som Holger Tornøe var leder i og hvor han fik ideen til FDF, holdt til.
Kig lige ind gennem porten og se det typiske misionshus som man normalt kun finder ude på landet.
- Hvor mange kors er der over døren til missionshuset? (ulig)
Når du har løst disse opgaver har du 3 tal.
Cifferne i tallene du finder skal sorteres i stigene rækkefølge, f.eks.:
Hvis tallene er 16, 8 og 6 stilles tallene således op:
1668 så fuldendes rækken således med de tal der mangler 16680234579 nu er:
a=1, b=6, c=6, d=8, e=0, f=2, g=3, h=4, i=5, j=7 og k=9
Dette var bare et eksempel.
Nu skal du bruge de tal du har fundet:
Du skal nu finde værdierne for bogstaverne a til ?, efter ovenstående princip.
Cachen ligger så på:
N 55°4f.kgk - E 012°3c.lel
|