Skip to content

Zwaluwenburg Multi-Cache

Hidden : 1/29/2006
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

20 aug 2016. Jarenlang hebben Janny en Willem deze cache onderhouden omdat wij elders woonden. Bedankt daarvoor! Nu zijn we weer terug in deze mooie omgeving.

Zwaluwenburg ligt op de overgang tussen het hoge land op de Veluwe en de lage vruchtbare gronden langs de voormalige Zuiderzee. Vanaf ongeveer 1200 begon de zeespiegel te rijzen en stroomde het land periodiek onder omdat er nog geen dijken waren. Het zeewater kwam bijna tot het huidige huis. De bodem heeft hier daarom ook een kleihoudende bovengrond. De naam van de boerderij Vloedeinde herinnert aan de overstromingen.
¦ De eerste permanente bewoning vond waarschijnlijk plaats in het centrum van de Zwaluwenburg. Hier was water in de buurt, de lage dekzandruggen konden als akkers worden gebruikt en de lage gronden konden als weiland en hooiland worden benut. De verkaveling van deze eerste ontginningen is onregelmatig en de percelen worden omgeven door houtwallen. De heide van de Veluwe leverde plaggen en werd als weide gebruikt. Plaatselijk was de heide-exploitatie te intensief, waardoor er verstuivingen ontstonden. In de 13de eeuw verordonneerde de hertog van Gelre daarom dat er houtwallen aangelegd moesten worden. Delen van deze wallen zijn langs de Bovenweg en de Bovenheigraaf terug te vinden.

Het huidige huis Zwaluwenburg is gebouwd op de plaats van een ouder huis: kasteel Wijnbergen. In 1326 werd het goed beleend aan het geslacht Van Wijnbergen. Het kwam in **** in handen van de familie Van Haersolte door huwelijk van Johanna van Wijnbergen met Rutger van Haersolte, burgemeester van Harderwijk. Rutger van Haersolte behoorde tot het gezantschap dat koningin Elisabeth van Engeland in 1585 de heerschappij over de Verenigde Nederlanden aanbood.
Vanaf het eind van de 18de eeuw volgden verschillende eigenaren elkaar op. Zo was Zwaluwenburg onder andere in handen van Jan van de Polder, die zijn kapitaal als koopman bij de VOC had verdiend met de opiumhandel in het Verre Oosten.
In de 19de en 20ste eeuw is Zwaluwenburg verscheidene malen van eigenaar gewisseld. In 1959 kwamen het huis en het resterende landgoed in verschillende handen. Het landhuis kwam in bezit van particulieren, terwijl het landgoed werd gekocht door enkele instellingen. Die wilden er een verpleeginrichting met verspreide bebouwing vestigen. Voor deze bouwplannen verleende de overheid geen vergunning. Uiteindelijk is Zwaluwenburg, met uitzondering van het huis en zijn directe omgeving, in 1973 overgedragen.
Bij de overdracht van Zwaluwenburg in 1973 waren ook acht boerderijen op het landgoed inbegrepen. Hierdoor is het mogelijk geweest de landschappelijke kwaliteiten van het landgoed te behouden en de traditionele aanblik van deze boerderijen te bewaren. De boerderijen hebben allemaal het voor de Noord-Veluwe karakteristieke hoge dak. Dat is gedekt met riet en meestal voorzien van afschuiningen aan de kopse einden: de wolfseinden.
De aparte wagenloods bij Vloedeinde heeft het voor deze streek kenmerkende laag aangekapte dak (met lage gevels onder het dak). Het bouwjaar van de boerderij is op een muuranker te vinden: 1853. Daarmee is dit de jongste van de boerderijen.
De oudste twee boerderijen zijn 18de-eeuws. Boerderij Welgelegen heeft op het erf nog een karakteristieke wagenloods en een bakhuis. Net als Welgelegen dateert ook hoeve Westbroek uit de 18de eeuw. Bij deze boerderij zijn oude hooibergen bewaard gebleven. Het zijn twee- en drieroedige hooibergen met een in deze omgeving veel toegepast golfplaten dak. Ook boerderij Berghorst heeft dergelijke hooibergen. Deze boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw geeft een goed beeld van een kleine boerderij op de zandgronden van de Noordwest-Veluwe. Westbroek en Berghorst zijn samengevoegd tot één erf en zijn thans in gebruik als zorgboerderij.
Behalve deze boerderijen is ook de eenvoudige poort- of rentmeesterswoning (Broekdijk 9) uit omstreeks 1930, die bestemd was voor de portier van het landgoed, overgedragen.
Op Zwaluwenburg wordt milieuvriendelijk geboerd, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en mét ruimte voor akkeronkruiden. Op een deel van de akkers worden onder EKO-merk granen en aardappelen verbouwd. Een ander deel is verpacht aan kwekerij De Kruismaten die geneeskrachtige kruiden teelt voor een producent van homeopathische en fytotherapeutische middelen. Dat levert fraaie bloemenvelden op met purperen rode zonnehoed en geel sintjanskruid, die veel insecten en vlinders aantrekken.
Het parkbos en de houtwallen rond huis Zwaluwenburg vertonen een rijke flora. In het parkbos domineren forse zomereiken en beuken. Verder groeien er onder meer Spaanse aak, taxus, hazelaar, hulst, maagdenpalm en robertskruid. Enkele aangeplante exoten als plataan en moseik zijn uitgegroeid tot monumentale bomen.
Op de greppelranden in het bos komt dubbelloof voor. Langs de beukenlanen liggen plekken met dalkruid en mooie plakkaten kussentjesmos. Inde herfst is de stinkzwam vaak te ruiken en na enig zoeken ook te zien.
In de houtwallen groeien onder andere hop en kamperfoelie en in de kruidlaag salomonszegel en grootbloemige muur. Langs enkele houtwallen komt bovendien de vrij zeldzame koningsvaren voor.
Door de grote landschappelijke verscheidenheid is Zwaluwenburg rijk aan vogels. In de houtwallen broeden grasmus, braamsluiper en geelgors en in het parkbos fluiter, wielewaal en kleine en grote bonte specht. Ook de bosuil, havik, buizerd, groene specht en zwarte specht broeden op het landgoed. De kruidenakkers trekken veel vlinders aan, waaronder atalanta, koolwitje, gehakkelde aurelia en kleine vos. Dankzij de vele oude bomenlanen is Zwaluwenburg bijzonder rijk aan vleermuizen. Onder andere de rosse vleermuis, gewone dwergvleermuis, baardvleermuis en watervleermuis komen er voor. De holle bomen bieden ook een slaapplaats aan boommarters.
Zie verder: www.mooigelderland.nl

Parkeren op:
N 52°25.665' - E005°53.313'
Loop naar het infobord.
In welk jaar werd huis Zwaluwenburg gebouwd.
A= jaartal - 146



Loop via:
N 52°25.541' - E005°52.824'

Loop naar
N 52°25.858' - E005°52.306'
B = Tel de letters op beide zuilen bij elkaar op + 3. (de klimop kan er overheen groeien)

Loop naar:
N 52°25.890' – E005°51.829' !PAS OP MET HET OVERSTEKEN!
C = Hoeveel "bladeren" zitten er rond de brievenbus. Tel het huisnummer hierbij op.

Loop via:
N 52°26.122' – E005°51.686'
!PAS OP MET HET OVERSTEKEN!

Loop naar:
N 52°26.293' – E005°52.337'
D = Hoeveel gaten zitten er in beide stenen muren.

Loop naar:
N 52°26.0(D+B-C)' – E005°52.(CxC)x(D-C)'
E = Welk jaartal ziet u hier in Romeinse cijfers onder de gevleugelde paarden. (+/- 40m)

Loop naar:
N 52°26.(D-C)' – E005°52.7(B)'
F = Wat voor paal treft u hier aan?
paal met blauwe kop = 1
paal met groene kop = 2
paal met rode kop = 3
paal met zwarte kop = 4

De cache ligt op:
N 52°23.243'+(AxBxC):100
E005°51.140'+(D+E+F)

Additional Hints (Decrypt)

Baqre cynax

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)