Skip to content

Lundby Massakren Multi-Cache

Hidden : 1/18/2006
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Den dag Lundby kom på verdenskortet

overskrift

lundby016  


Lundby har fået sin plads i Danmarkshistorien, og beviset herfor ses lidt syd for byen i form af et mindesmærke, hvor der står; "Soldater minde om de faldne danske - 3die juli 1864 - Paa denne vang de danske stred med tapperhed og mod de ofrede for Danmark det dyre Hierteblod".
1864
Vi skal, som mindesmærket antyder det, tilbage til krigen i 1864, hvor Danmark mistede Slesvig og Sønderjylland til Tyskland. De prøjsiske og østrigske tropper havde let spil i forhold til den dårligt forberedte danske hær, som måtte fortrække til Dybbøl Skanse ved Sønderborg, hvor det afgørende slag stod den 18. april. Det blev et rent blodbad, efter at have holdt stand i 6 uger, måtte den danske hær bittert erkende nederlaget og trække sig tilbage, medens deudenlandske soldater frit kunne fortsætte videre op gennem Jylland. En del af den danske hær var trukket helt til Vendsyssel, hvor det var dens opgave at forhindre de prøjsiske tropper i at komme over Limfjorden og dermed få fodfæste helt mod nord.

Den 1. juli 1864 nærmede de prøjsiske soldater sig Limfjorden fra Hadsund og Hobro for i første omgang at undersøge, hvor godt de danske soldater havde befæstet området, I dag ved vi, at det var prøjsernes hensigt at overskride Limfjorden den 14. juli. Chefen for de danske styrker, oberstløjtnant Charles Beck, som havde sit kvarter i Nørresundby, modtog allerede den 1. juli om aftenen de første underretninger om, at fjenden var set i Gravlev ved Rebild Bakker og senere også i Ellidshøj og Svenstrup. Oberstløjtnanten besluttede sig for at sejle over fjorden med et kompagni soldater om aftenen den 2. juli for at forsøge et overraskelsesangreb på fjenden, der ifølge meddelelserne overnattede i Ellidshøj. Alt kom dog ikke til at gå så let, som Charles Beck måske umiddelbart havde troet, for allerede i Svenslrup erfarede han, at de prøjsiske soldater var trukket syd på igen, alligevel valgte han at fortsætte til Ellidshøj, hvortil kompagniet ankom kort før midnat. Det blev dog ikke til megen hvil, for nu indløb der meddelelse om, at der befandt sig en deling prøjsiske soldater i Gunderup. Ad den dårlige grusbelagte landevej over Mjels begav de danske soldater sig i den lyse sommernat mod øst for at møde fjenden, men atter engang blev oberstløjtnant Beck skuffet, for kort tid før, det danske kompagni ankom til Gunderup lige efter solopgang kl. 4, havde de prøjsiske soldater forladt byen og var draget videre mod nord. Beck fortsatte også mod nord lige i hælene på prøjserne. Danskerne havde nu gået over 25 km.
På vejen mødte han gårdejer Peder Nielsen fra Oppelstrup, der var i marken for at hente sine heste hjem. Oberstløjtnanten spurgte Peder Nielsen, om han havde set prøjserne her til morgen, hvortil han svarede klart nej. Beck fortalte så, at de fjendtlige soldater havde forladt Gunderup for blot en halv time siden og var draget mod nord, hvorefter Peder Nielsen indskød: "Ja saa maa de være i Lundby nu". Herefter fulgte en kort melding i kommandotone fra Beck: "Du kan følge med". Peder Nielsen turde vel ikke andet, så han viste vej til Lundby. lundaff Ved gravhøjen Kongehøj, der ligger på bakken før det skrånende terræn ned mod Lundby, gjorde det danske kompagni holdt, og herfra kunne oberstløjtnant Beck med egne øjne se de prøjsiske soldater, der holdte hvil i byens udkant. Med alvor i stemmen henvendte gårdejer Peder Nielsen sig til Beck, for han kunne åbenbart fornemme, hvilken fremgangsmåde oberstløjtnanten ville bruge i sit angreb på prøjserne, og følgende dialog opstod:
"Ja, saa maa Oberstløjtnanten tage sig i Vare", sagde Peder Nielsen, "for De har en grim, lang Skraaning at passere, inden De naar Byen".
"Dog vel ikke værre, end at vi kan klare den?", svarede oberstløjtnanten overlegent. "Vanskeligt nok", svarede Peder Nielsen. "De kan jo ligge dernede og pille Deres Folk væk, inden de naaer at komme frem".
"Kender De nogen anden Vej?", spurgte oberstløjtnanten temmelig ligegyldig.
"Ja, jeg gør", svarede Peder Nielsen ivrigt. "Til højre har vi Dalen der", han pegede mod den dybe dalslugt, der, lige øst for vejen i en kort bue, gaar uden om bakken, og til venstre har vi et Dige med levende Hegn, der gaar helt ned til Byen. Oberstløjtnanten kan tage hvilken Vej, De vil, og De er lige inde paa Livet af dem, inden en Hund faar tid til at gø ad Dem".
"Men lige frem er vel nok alligevel den korteste Vej", bemærkede oberstløjtnanten spottende.
"Det er den vel nok", svarede Peder Nielsen, "men det bliver den sikre Ruin for Kompagniet".
"Har De noget Begreb om den Slags?", spurgte oberstløjtnanten.
"Jeg har været Soldat", svarede Peder Nielsen, "og jeg kender Terrænet her bedre end Dem, Hr. Oberstløjtnant".
"Ja, men De ved ikke, min gode Mand, at dette her er første Regiment", sagde oberstløjtnanten igen overlegent, "og det plejer aldrig at gaa Snigveje".
"A er, Fannen namme, lig' glaa, hvad Regiment der er", svarede Peder Nielsen, der gik og blev gnaven, "men buser l lig' epaa, ja Gu' min Sæl blyver i skudt ned, osse s'gu hver en Kæft".
Trods mange gode argumenter var oberstløjtnant Beck ikke til at rokke fra sin beslutning, der siden skulle få fatale følger og koste mange danske soldater livet. Hvorfor, han ikke lyttede til den velmenende Peder Nielsen, er lidt af en gåde, men han må virkelig have troet på, at han kunne overrumple de prøjsiske soldater, der lå for foden af bakken. Med ovenstående snak med gårdejeren fra Oppelstrup in mente var oberstløjtnant Beck sikkert for stolt til at tage imod gode råd fra en ikke militær kyndig person, hvilket  tydeligt fremgår af Becks udtalelse til smeden Henrik Larsen, der ligefrem tilbød at føre de danske soldater ned gennem slugten øst for Lundby og herfra sikkert ind i byen, hvorfra et overraskelsesangreb hurtigt kunne sætte de prøjsiske soldater ud af spillet. Det forslag afslog oberst­løjtnant Beck også hånligt med følgende kortfattede bemærkning: "Mine Folk skal ikke føres af en Bonde".

  beck

Beck……

Hans Charles Johannes Beck var født i Dansk Vestindien (1. oktober 1817 - 8. januar 1890)på St. Croix som søn af en artillerikaptajn, som dér gjorde tjeneste som fortchef. I 1831 blev han landkadet, og senere som officer deltog han i begge de slesvigske krige. Under krigs-handlingerne ved Lundby var Beck en moden mand på 47 år. Af statur var han lille og spinkel, og måske var det for at kompensere for sine legemlige svagheder, at han valgte den hårde linje overfor sit mandskab. Og det gjorde ham selvfølgelig ikke populær. Det så man for eksempel i februar 1864, da han stod bag genindførslen af den ellers afskaffede krumslutningsstraf, hvor den dømte soldat fik sine hænder og fødder lænket sammen.
 
Beck var før krigen major af grad og kommanderet til Generalstabens Taktiske Sektion, der dog ikke beskæftigede sig med taktik, men derimod med militærhistorie. Han beskrives som en udmærket stabsofficer, en banebrydende militærhistoriker, et nobelt og elskeligt menneske - blot med hang til at være impulsiv, rørstrømsk og eksalteret ind imellem, når han var i godt humør. Med i billedet hører, at han mellem krigene var konservativ medlem af Folketinget, valgt i Frederiksborg Amt.
Beck blev efterfølgende kommandør af Dannebrogordenen og oberst. I 1873 søgte han sin afsked (pensionering) på grund af svagelighed.  

Mangel på gode officerer……

Siden Treårskrigens store mandefald havde der været stor mangel på kompetente officerer. I 1864 var man derfor nødt til at fejlplacere mange højere officerer for overhovedet at kunne fylde rammerne ud. Beck var derfor ingen undtagelse.
Han blev udnævnt til oberstløjtnant og tiltrådte som regimentschef en måned før krigsudbruddet.
 
Eftertiden placerer ansvaret for, hvad der skete, alene på Beck - men det må betegnes som uretfærdigt. De folk, der kunne finde på at placere en mand, helt uden erfaring i praktisk troppeføring, som chef for et infanteri-regiment, må tage deres rigelige part af ansvaret (hvilket de i øvrigt også gjorde fuldt ud, under og efter krigen).

Tilbage til historien……

Situationen var nu kort sagt således, at de danske solda­ter stod ved Kongehøjen, på toppen af bakken ned mod Lundby, medens de prøjsiske soldater lå ved foden af bak­ken i byens sydlige udkant. Oberstløjtnant Beck samlede nu sine soldater i geledder, gav ordre til at sætte bajonetter på forladegeværerne og gav tegn til angreb nedad skråningen i sikker forvisning om, at et hurtigt angreb ville overraske prøjserne og hurtigt afgøre kampen til dansk fordel, men der havde Beck forregnet sig. De prøjsiske soldater havde opdaget de danske soldater på toppen og var hurtigt gået i stilling bag et lavt stengærde, så da de danske soldater var omkring 200 meler fra prøjserne, kunne de fra deres skjul så let som ingen ting, affyre den første geværsalve, der uskadeliggjorde op mod halvdelen af det danske kompagni. De tilbageværende danske soldater fortsatte i stormløb mod fjendens stilling, men allerede kort tid efter lød den næste geværsalve, og flere danske soldater faldt til jorden.
Da den tredje geværsalve lød, var slaget allerede forlængst afgjort.
Flere af områdets beboere var stimlet sammen på vejen mellem Gunderup og Lyngby, ingen vovede sig tæt på slag­marken, men lyden var også tilstrækkelig til at danne sig et billede af, hvad der egentlig foregik, det fremgår med al tydelighed af gårdejer Peder Johannsens beretning:
"Det var en blikstille Sommermorgen, saa vi kunde endog høre Danskernes Hurra, da de gik løs paa Diget. Saa kom der nogle flere Smeld, og derefter blev alt saa uhyggeligt stille. Vi følte os ilde til Mode og listede af hjem. Nu vidste vi, at der flød Blod, og hvad der mere var sket, kunde vi tids­nok faa at vide".

kort

Skitse over kamppladsen med (A) det danske udgangspunkt, (B) preussernes stilling ved diget og (C) placeringen af mindestenen.


I løbet af få minutter havde oberstløjtnant Charles Beck og hans kompagni lidt et knusende nederlag, der gav gen­klang. Alene tabstallene viser deres tydelige sprog. Af kom­pagniets 184 mand var der 32 døde, 28 sårede, 37 tilfan­getagne og 2 savnet, i alt 98 soldater. Prøjsernes tabstal var derimod yderst begrænsede, blot 3 sårede. Smeden, som oberstløjtnanten så hånligt havde afvist, da han ville hjælpe kompagniet sikkert ned til byen, skal efter træfningen have sagt følgende på klingende himmerlandsk:
"Det Stykke Arbejde kunde en Bonde vist endda have skilt sig fuldt saa godt fra".
Smeden har fuldstændig ret. Oberstløjtnant Becks forfejlede og katastrofale angrebsform fik en stor del af skylden for nederlaget, men ogsåprøjsernes geværer havde betydning for det store tabstal. De brugte de, på det­te tidspunkt, nye bagladegeværer, som det i liggende stilling var let og hurtigt at genlade med en patron, medens dan­skerne, der stadig brugte de traditionelle forladegeværer, var yderst sårbare, fordi de måtte stå op og anbringe krudt og kugle i geværløbet, for så derefter at skulle presse det sammen med ladestokken, hvorefter geværet endelig var klar til at skyde. Så derfor fik træfningen ved Lundby og dens makabre udgang en vis betydning, nemlig at de fleste landes hære, deriblandt naturligt nok også den danske, gik over til at anvende bag ladegeværer.
Træfningen ved Lundby blev den sidste i krigen i 1864. Den 30, oktober samme år måtte Danmark, ved fredsforhandlingerne i Wien, acceptere, at grænsen mod syd blev flyttet helt op til Kongeåen, hvorved Holsten, Slesvig, Lauenborg og Sønderjylland blev afstået til Preussen og Østrig. Sønderjylland blev dog dansk igen efter valget og genfore­ningen i 1920. 12faldne

kors På 50 års dagen for træfningen, den 3. juli 1864, rejste beboerne i Lundby den flotte mindestøtte, der står ved Hadsundvejen, og herfra kan man med hændelsesforløbet i frisk erindring godt forestille sig, hvordan de danske solda­ter er blevet mødt med en regn af kugler, da de stormede ned af bakken mod Lundby, for landskabet har ikke ændret sig meget siden da. Ved mindestenen er der ligeledes ned­lagt en plade, hvor alle de faldnes navne står. De kom fra hele landet, Helsingør, Tønder, Viborg, Jelling, ja, der var endda to frivillige, svenske soldater, der faldt ved Lundby. 
12 af de faldne er begravet p
å Gunderup Kirkegård, hvor der også er rejst et stort monument. Hvert år den 3. juli mindes begivenheden stadig i Lundby. Beboerne samles tidligere, med soldater fra Danske Livregiment, der var det regiment, som i 1864 led det store tab på stedet, nu sammen med Gardehussarregimentet (som nu viderefører 1. Regiments historie), for bl.a. at nedlægge kranse og deltage i en mindegudstjeneste i Gunderup Kirke. Det er også en fast tradition, at soldater­ne den 3. juli kl. 8 om morgenen går rundt til den lille bys gårde og huse for at hejse Dannebrog. Jo, begivenhederne den sommerdag i 1864 har sandelig sat sig tydelige og ved­varende spor i det lille samfund.
   
Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum kan man se en meget livagtig model (et terrænbord) af krigshandlingen, bygget op med landskab, huse og 200 små figurer.

Der er endda skrevet en skillingsvise.

Klik her for at læse skillingsvisen, samt en beretning fra en deltager.
  1side 2side 3side

For at finde cachen, skal du tælle antallet af led i den nordlige kæde på monumentet. 

(ikke krogene på granitstenene)

Antal led = C

161 + C = XXX

XXX + (C x 11,3) = YYY

Cachen ligger på N56 58.XXX E10 00.YYY


retirere

English:

The text for this cache is taken from 4 different articles and putted together to this history.

A story about an officer and his regiment - and how this officers incompetent knowhow in tactic warfare, leaded into a massacre of this danish regiment.
This cache is a tribute to those men, who died, got wounded and fought on these fields.

To find the cache, you'll have to count the link on the northern chain by the monument 

(not the hooks on the granite).

Number of link = C

161 + C = XXX

XXX + (C x 11,3) = YYY

The Cache is placed at N56 58.XXX E10 00.YYY

Additional Hints (Decrypt)

Ont/oruvaq 15516

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)