Skip to content

Rondje Zeijen Multi-Cache

This cache has been archived.

Kruimeldief: As there's been no cache to find for months, I'm archiving it to keep it from continually showing up in search lists, and to prevent it from blocking other cache placements. If you wish to repair/replace the cache sometime in the future, just contact us (by email), and assuming it meets the guidelines, we'll be happy to unarchive it.

More
Hidden : 4/7/2006
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rondje Zeijen

De tocht voert over de brink, de essen, de groengronden en de woeste gronden van het esdorp Zeijen. In deze volgorde verloopt de wandeling ongeveer ook. Het laatste deel van de tocht kan met regenachtig weer modderig zijn. Aangepast schoeisel is dan vereist. De wandeling is ongeveer 8 km; het laatste gedeelte is minder geschikt voor buggy’s. U kunt de auto parkeren op de brink.

Parkeercoördinaat:

N 53° 03.011

E006° 32.722

 

1.

N 53° 02.899

E006° 32.755

U loopt over de Brink. Omdat u onderweg een aantal prachtige plekjes aandoet, verdient het aanbeveling om te genieten van een Zeijense specialiteit: “Drentse verleiding” (heerlijk roombroodje voor onderweg en op de brink verkrijgbaar!).

Rond 1400 wordt “Seyen” in akten genoemd in verband met boerderijen die toebehoren aan het klooster Maria in Campis te Assen. De bewoners waren schatplichtig aan dit klooster behorende tot het bisdom Utrecht. Men kan daarom stellen dat deze boerderijen de kern vormden van het ontstaan van het huidige dorp.

WP 1 is geplaatst bij het borstbeeld van Willem Emmens. Willem Emmens heeft zich ingezet om de landbouw in Drenthe tot ontwikkeling te brengen.

A= het eerste cijfer van de laatste regel (bronzen bijschrift).

2.

N 53° 02.857

E006° 32.586

B = Huisnummer op groene brievenbus.

U loopt langs karakteristieke boerderijen en de ijsbaan. De ijsbaan was oorspronkelijk een veentje.

3.

N 53° 02.586

E006° 32.305

De Zeijerwiek is een voormalige scheepvaartverbinding en gegraven in de jaren dertig van de vorige eeuw in het kader van een werkverschaffingsproject. In de loop der tijd groeide de wiek dicht omdat het zijn functie verloor. Op initiatief van een aantal Zeijenaren is de wiek in 1984 hersteld.

Direct aan het begin van de wiek zit een pomp die het water in de wiek “op peil houdt”. Voor de pomp liggen stenen en grind die als filter fungeren om het water van ijzer te zuiveren. Het resultaat is, dat het water (verderop) in de wiek kristalhelder is!

C = het aantal deuren in het “pompstation”. Vervolg de route aan deze (zuid) kant van het water.

4.

N 53° 02.492

E006° 31.892

D = het aantal d’s minus het aantal a’s uit de naam van dit veen.

De essen, ofwel bouwlanden, grensden aan de dorpsbebouwing. Men verbouwde daar hoofdzakelijk rogge. Om de vruchtbaarheid van de akkers te handhaven, was bemesting een noodzaak. Elke avond werd het vee naar de stal gedreven. In deze zogenaamde potstal werd de mest opgevangen en vermengd met heideplaggen (‘potstalsysteem’). De mest werd op de esgronden uitgereden

5.

N 53.02.848

E006° 32.051

De tocht voert langs mystieke veentjes. Deze veentjes dateren vanaf het einde van de laatste ijstijd, zo’n 15.000 jaar geleden. In het algemeen zijn deze veentjes ontstaan door laagten in het landschap. Door groei van veenmos en organisch materiaal begon de plas te verlanden en ontstond er veen. Vanaf de 17e eeuw werd er turf afgegraven. Alhoewel er veel veentjes verloren zijn gegaan, heeft de Werkgroep Zeijerwiek een aantal veentjes weer in hun oorspronkelijk staat teruggebracht. In het verleden werden de veentjes gebruikt als offerplaats om goden goed te stemmen.

In Zeijen wonen nog steeds mensen die veen hebben afgegraven. Het was geen turf maar baggel wat men opgroef. Baggel is veel zwaarder en vetter dan turf en daardoor ook beter geschikt als brandstof. In april begon men het water uit het deel van het veen te malen. Dit ging met behulp van een tjasker (watermolen). Vervolgens werd de baggel naar boven gehaald en in een houten vorm te drogen gelegd. De baggel werd aangestampt met stevelklompen en te drogen gelegd. Van de platgetrapte baggel werden turven gestoken.

E = Tel de horizontale balken van het bankje en trek daar het aantal e’s van de bovenste regel (naam van het veentje) af.

6.

N 53° 03.153

E006° 31.648

(Na ADD meter de sloot blijven volgen).

Tijdens een archeologisch onderzoek in 1922, werd door plaatselijke bewoners verteld dat hier eerder twee veenlijken waren gevonden. Maar bewijs is hiervoor is nooit teruggevonden….

F = Noteer de eerste letter van de naam (tussen aanhalingstekens) van dit veen (waarbij a=1, b=2, etc.).

7.

Bepaal WP 7.

Loop vanaf WP 6 F6D meter op FF6 graden (=WP7). Loop vanaf daar naar WP 8.

De groengronden liggen oorspronkelijk langs beken en stroompjes. Helaas zijn een aantal van deze stroompjes gekanaliseerd en veranderd in rechte sloten. De groengronden dienden als hooi- en weiland voor het vee. De hooilanden het dichtst bij het water en het weiland op de iets minder drassige delen. De hooilanden waren particulier bezit en de weilanden behoorden tot het gemeenschappelijk eigendom van de dorpsgemeenschap, de boermarke genaamd.

8.

N 53° 03.395

E006° 31.315

Zoek hier (onder) “X” voor G + H

G =

H =

9.

N 53° 03.453

E006° 31.328

Het laatste deel van de wandeling gaat over de “woeste gronden”. Deze gronden waren vroeger gemeenschappelijk bezit. De woeste gronden konden worden onderscheiden in de heide (het “veld”) en het bos (de “strubben”). De strubben met de eswal hadden een functie als wild- en veekering. Daarnaast werd er regelmatig gekapt voor “geriefhout”. De knoestige, kromme eiken zijn vermoedelijk ontstaan door schapenvraat.

Het strubbenbos aan de esrand van Zeijen wordt op een leeftijd van zo’n 1000 jaar geschat. In de Zeijerstrubben zijn grafheuvels gevonden. Deze dateren uit de Bronstijd (ca. 1700 – 600 v. Chr.).

I = Vijfde cijfer van het telefoonnummer

10.

N 53° 03.538

E006° 31.644

U komt hier bij een verzetsmonument. Door verraad is “Annie Westland” (koerier) in Utrecht opgepakt, via Leeuwarden naar Groningen getransporteerd, waarna zij in deze omgeving samen met ds. L.Touwen is gefusilleerd.

J = Het eerste cijfer op dit monument.

Vervolg de route door het pad achter het monument in te slaan.

11.

CACHE

N 53° DA.CBG

E006° IF.HEJ

Loop via N 53° 03.355 / E006°32.260 naar de cache. Dit is de mooiste route door het bos.

 

Vanuit de Zeijerstrubben loopt u over de Middenstraat terug naarstartpunt.

English version is under construction.

Veel plezier toegewenst!

Additional Hints (Decrypt)

Ivws zrgre inans urg jrvynaq nna ibrg ina fpuhva bztrinyyra obbz.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)