Skip to content

Verhalen over Onstwedde 2-Moord op d' Höfte- Traditional Cache

This cache has been archived.

Kuifje & de Picaro's: Geen zin meer in de zure commentaren als je een mooie verhalen-serie met fraai, oud beeldmateriaal en krantenartikelen hebt gelegd. Kost me heel veel moeite om het te onderhouden aangezien we in een ander deel van Nederland wonen.

More
Hidden : 12/31/2006
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mijn liefde voor de streek Westerwolde probeer ik enigszins tot uiting te brengen in deze verhalenserie over het dorp Onstwedde. Kleine verhaaltjes over personen en over diverse gebeurtenissen. Altijd probeer ik een cache zo leuk mogelijk te verstoppen en dat de cache zoveel mogelijk opgaat in zijn directe omgeving. Eigenlijk wil ik je aanraden om deze gehele serie wandelend (!) of fietsend te gaan doen. Geniet van de verhalen maar geniet vooral van het schitterende Westerwolde.

In de nacht van 29 op 30 juli 1932 vindt er een afschuwelijke moord plaats op de Höfte..........

Op zaterdagmorgen 30 juli 1932 passeert melkrijder Holtjer de woning (N 53°02.947' -E007°03.829') van de 77-jarige Everwijn Huiting.

Wanneer op de terugweg vanaf Wessinghuizen de luiken van het huisje nog steeds dicht zijn, gaat de melkrijder poolshoogte nemen en door een zijraampje ziet hij de oude man in de keuken op de grond liggen. Omdat de voordeur niet op slot is kan Holtjer eenvoudig de woning binnen komen en hij vindt de heer Huiting voorover liggend in een plas bloed.

Holtjer gaat vervolgens gelijk naar veldwachter Rutgers in Onstwedde. De veldwachter gaat samen met een wachtmeester van de marechaussee en Dr. de Groot naar de woning.Omdat het erg donker is in de woning denkt men eerst aan een vergiftiging die een bloedspuwing ten gevolge heeft gehad. ’s Middags om 3 uur arriveert het parket uit Winschoten samen met Dr. Mieremet uit Groningen en een inspecteur van de Groningse recherche.

Dr. Mieremet vindt een 15-tal messteken in het lichaam van de oude man. Na deze constatering wordt dhr Huiting overgebracht naar het lijkenhuisje op de algemene begraafplaats van Onstwedde. Tijdens het onderzoek blijkt dat het geldkistje van dhr Huiting is geforceerd en dat er ongeveer 60 gulden is ontvreemd.

Op maandagmiddag 1 augustus 1932 hebben de gemeentepolitie, de Rijksveldwacht en de Koninklijke Marechaussee de beide daders al te pakken. Het zijn Albert Munneke, een kleinzoon van Everwijn Huiting, en Hendrik Uitvlucht.

Het bleek dat inwoners van Onstwedde de kleinzoon van Huiting op vrijdagavond al hadden gezien in Onstwedde in het gezelschap van een andere man die klein van postuur was. Toen in de koffiekopjes, die nog op de keukentafel stonden in het huisje van dhr Huiting, de resten zichtbaar waren van suikerklontjes was de puzzel snel opgelost.

Alleen goede bekenden van Everwijn Huiting kregen een suikerklontje in de koffie anderen moesten het doen met een schepje suiker……

In de dertiger jaren van de vorige eeuw waren dergelijke voorvallen vrijwel gelijk landelijk nieuws en zoals dat wel vaker gebeurde werd de gehele geschiedenis op rijm gezet en van muziek voorzien. De heer F. Rombouts uit Roosendaal heeft op 6 augustus 1932 het lied geschreven dat over deze moord ging.Onderstaand een fragment van het originele krantenartikel dat op dinsdag 2 augustus 1932 in de Winschoter Courant verscheen. Let op de verkiezingsuitslag van de Thuringsche landdag, het nationaal-socialisme komt eraan..........*Met dank aan Klaas Meyer, mijn vroegere geschiedenisleraar, die het gedicht voor mij heeft opgedoken en aan mijn moeder, die het originele kranteartikel nog heeft.*

Deze cache is neergelegd met toestemming van de gemeente Stadskanaal, afdeling bouw, milieu en bijzondere wetten. Informatie bij mevrouw van Eck.

Additional Hints (No hints available.)