Skip to Content

<

Gyada Study Trail

A cache by BlackElders Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/07/2006
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Caution: This cache has not been listed on the Hungarian geocaching website. It's available only on the geocaching.com.

This is a five-stage multicache. The first four virtual parts have to be solved first to find the coordinates of container.

The study trail starting on the outskirts of Katalinpuszta. The posted coordinates point to the beginning of the trail. If you are with a car go north in the road number 2 from Vác toward Szendehely. Go through Katalinpuszta and turn right at N47° 50.845' E19° 06.003'. You can park your car at the forester's house (N 47° 51,016' E 19° 06,334'). The 5,7 km study path leading out from here and marked by green T.

You need to answer the questions below to get the coordinates for the cache. All the answer can be found on the tables of study trail, you need to see the pictures.

  • AB = Number of calcit crystal drawings on the 2nd station,
  • CD = Number of colored flower species on the 4th station,
  • EF = Number of mushroom species + 1 on the 7th station,
  • GH = Number of animals * 7 + 1 on the 12th station.

AB, CD, EF and GH is a two digit zero padded number. If the value less than 10, insert a 0 before. Once you have those numbers, plug them into the coords below to get the nearby container.

N 47° 5E.FAB
E 19° 0G.HCD

Checking: The sum of digits A...H is 25.

Gyada was a village in the Middle Ages. After the Ottoman invasion these parts was at the borderline. The inhabitants ran away and the village became deserted. In 1563 the Ottomans dismantled the church in order to use the stones for repairs walls of Vac. Then earlier inhabitants never returned and the nature has recaptured former agricultural land through the years. Now, there is a very nice meadow for excursion. The fauna and flora of the region are demonstrated by a study trail has been created by students of Corvinus University. Can be visited any time.


A multi 4 virtuális pontból és a ládából áll. A fenti koordináta a tanösvény elejére mutat. A láda koordinátái:

N 47° 5E.FAB
E 19° 0G.HCD
magasság: (GH+AB)*4-40

ahol az AB, CD, EF, és GH kétjegyû számokat a virtuális pontokon kapod meg:

  • AB = 2. állomáson az egyik kis táblán a kalcitkristály rajzok száma,
  • CD = 4. állomáson a tábla közepére rajzolt színes virágfajok száma,
  • EF = 7. állomáson a táblára rajzolt gombafajok száma + 1,
  • GH = 12. állomáson a lerajzolt összes állat számát szorozd meg 7-tel és adj hozzá 1-et.

Ahol tíznél kisebb számot kapsz, írj eléje egy 0-t!

A 2-es úton Katalinpuszta északi végén, jobbra tábla jelzi a tanösvényhez vezetõ keskeny aszfaltutat. Parkolni a tanösvény elején, az erdészháznál lehet (N 47° 51,016'E 19° 06,334'). A völgyben ivóvíz nincs!

Természetbúvárkodás a Gyadai tanösvényen címmel 8-12 évesek számára írásos, rajzos és ügyességi feladatokat tartalmazó túrafüzetet adott ki Vác Város Önkormányzata. A kiadvány ingyenes, beszerezheto Vácott a Lyra Könyvesházban (Vác, Piac u. 1. 27/502-510) és - ha a látogatók ki nem fosztják a készletet - tanösvény elején az erdészházban (20/468-7177, 30/446-6228) is.

A völgyet délrõl határoló Naszály hegy fõ tömegét a Tethys óceánból 200 millió éve lerakódott dachsteini mészkõ alkotja. Ez csaknem vegytiszta kalcium-karbonát, amit a közeli bányában a váci DCM számára termelnek ki. A Gyadai rét alatt is javarészt ez a kõzet húzódik, de a Lósi-patak völgyében fiatalabb képzõdményekkel is találkozunk. Ilyen az eocén édesvízi mészkõ, az oligocén hárshegyi homokkõ, a kiscelli agyag és a pleisztocén lösztakaró. Az eocénvégi vulkanizmus kísérõjeként hévizek törtek fel és járták át a kõzetrepedéseket. A 120-130 °C-os oldatokból kivált kalcit jellemzõ, vörösesbarna színárnyalata a vas- és mangánszennyezésnek köszönhetõ. Szép kristályaival a völgy kõfejtõiben találkozhatunk. Az eocén rétegek helyenként barnakõszenet rejtenek, amelyet a közeli Kosdon bányásztak is, amíg a bánya karsztvízbetörés miatt el nem pusztult. A hárshegyi homokkövet több helyen fejtették, építõkõnek használták. Számos helyen megtalálható Vác barokk épületeinek lábazatában, faragott kapukon, köztéri szobrokban. A Katalinpuszta felõli oldalban tûzálló agyag rétegek is vannak. Kisebb-nagyobb gödrök jelzik, hogy a környék lakossága régebben fazekak készítéséhez, kemencék tapasztásához bányászta ezt is.

A Gyadai-rét környéke az õskortól kezdve lakott terület volt. A középkori Gyada községrõl és templomáról 1389-bõl maradt fenn az elsõ írásos emlék. A török korban a falu elnéptelenedett. Templomát a törökök 1563-ban elbontották, és köveit a Vác körüli fal megerõsítésére használták fel. A török kiûzése után a váci püspök birtoka lett. Az egykori falu közelében egy árválkodó gémeskút jelzi, hogy a területet a XVIII-XIX. sz.-ban legeltetésre használták. A völgytalpon húzódó keskeny rét fokozatosan kiszélesedett, felvette mai formáját. A völgy bejáratánál kõfejtõt nyitottak, beljebb erdészeti õrházat majd egy vadászházat építettek. Az egykori legelõkbõl mára gazdag növényvilágú rétek illetve vadföldek lettek. Az ember és a természet együttélését bemutató tanösvényt 2005-ben hozta létre közös erõfeszítéssel az Ipoly Erdõ Rt. Váci Erdészete és Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara. Az ösvényen a Zöld T jelzés vezet végig, hossza kb. 5,7 km. Az egyetem diákjai évrõl évre részt vesznek a terület fejlesztésében. Az õ alkotásuk az „Óriások Pihenõje” is. Itt, nagyjából a túra felénél kényelmesen lehet piknikezni, szalonnát sütni. A bátrabbak innét indulva a tehetnek egy kb. 8 km-es kitérõt a GCNaTe láda felé. Ehhez a tanösvény 8. állomásától egy földúton kell átvágni a Kék sáv jelzésre, ami a Naszály-csúcsra visz.

UPDATE:

Visitor Center and Forest School of Szendehely-Katalinpuszta has been extended in 2016. The parking lot cost is 700 HUF/day. The open-air playgrounds, the forest railway, the educational forest paths with the great service of the forest restaurant is worth trying. Most of the educational demonstrations: pictures, puzzles, maps, the sounds of the forest animals through headphones etc. can be enjoyed without the need of understanding the Hungarian language. In addition 35-member forest school and 5-room tourist accommodation welcomes visitors.

2016-ban kibővült a Szendehely-Katalinpusztai Kirándulóközpont. A parkolás fizetős lett, a díj 700 Ft/nap. Az Ipoly Erdő Zrt. az Európai Unió 350 millió forintos támogatásával és 200 millió forint saját forrásból fejlesztette a területet. Érdemes kipróbálni a kerti kisvasutat, a büfét, a tanösvényt, a rejtvényeket, meghallgatni az erdei állatok hangját. A 35 fős erdei iskolai szállás mellett 5 szobás turistaszállás fogadja a látogatókat.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.