Skip to content

Nr. Dalby Kirke Traditional Cache

Hidden : 12/13/2006
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Nr. Dalby Kirke

 

I den vestlige udkant af Nr. Dalby ligger den gule kirke, halvt skjult af kirkegårdens træindhegning på den ene side og med frit udsyn til marker og enge på den anden side. Siden 1690 har kirken været anneks til Ejby, mens den førhen var et selvstændigt sogn med egen præstegård, der for øvrigt findes endnu. 

Efter reformationen hørte kirken under kronen, men i 1684 blev den skænket til Casper Schøller til Lellingegård og Spanager, og kom derefter sammen med Spanager i 1717 til Giesegård. Kirken forblev under Giesegård indtil den overgik til selveje 1. januar 1910.   

Kirken er oprindeligt opført af rå og kløvede kampesten i tiden 1150 – 1200. Heraf er nu kun skibets langmure tilbage. Der blev hurtigt lavet ændringer og tilføjelser, sådan at kirkens vestgavl allerede 1250 blev ommuret med munkesten og forsynet med en smuk dekoration i siksakmønster. Senere er kirken blevet udvidet og ombygget i gotisk stil. Tårnet er også opført tidligt, omkring 1400-tallet, og kirkens hvælvinger stammer fra 1500-tallet.  

Østgavlen, der er rigt dekoreret med blændinger og kamtakker, har også en meget fin dekoration forestillende et kors med kors på tværarmene og desuden små tværstave for alle korsenderne. Dette smukke korsmotiv går igen på stenen, der markerer urnefællesgraven og på det vævede antependium, der pryder alteret.  

Når man træder inden for i kirken, kan man se den store altertavle i renæssance fra 1620. Den har nederst to malede billeder, der forestiller dels det jødiske påskemåltid, dels Jesu indstiftelse af nadveren. Oven over billederne finder man nadverindstiftelsesordene på dansk og latin skrevet med guldbogstaver. Kalken stammer fra 1400-tallet og er gotisk, mens disken er fra 1888. Døbefonden er romansk og af granit, mens dåbsfadet er sydtysk og stammer fra tiden 1550 – 1575. I bunden af fadet ses en illustration af Mariæ bebudelse.  

Den fine prædikestol er ligesom altertavlen i renæssance og stammer også fra omkring 1620. Endelig er kirkens gamle stoleværk meget seværdigt. Det stammer fra 1650 og er helt bevaret. Det fremstår nu afsyret, efter at man i 1940 afætsede alle farver. Stoleværket gennemgik i år 2000 en gennemgribende restaurering.

Nr. Dalby kirke er et meget smukt og værdigt eksempel på en typisk dansk landsbykirke

 

Cachen indeholder fra start:

FFC

FFC TB (forpligtiger til at lave en ny cache)

Logbog + blyant-Lygte-Nøglering-Tanks-Smiley magnet og 5 stk. klistermærker

 

 

Additional Hints (No hints available.)