Skip to content

Rondje Historisch Maren-Kessel Multi-cache

Hidden : 4/25/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit rondje door Maren-Kessel, Maren en Kessel brengt je langs diverse punten uit de geschiedenis van deze dijk-dorpjes. De tocht is ca 7 km maar je kunt hem ook inkorten tot ca. 4 km en toch de cache vinden. Veel Plezier.

Maren-Kessel is een van de jongste kerkdorpen van Noord-Brabant, gesticht na de Tweede Wereldoorlog. In 1944 zijn de oude dorpjes Maren en Kessel geëvacueerd, de kerk van Kessel is toen verwoest en die van Maren ernstig beschadigd. Na de oorlog besloot men tot de bouw van een nieuwe kerk en een nieuwe school en winkels tussen de beide dorpen, waardoor de dorpen werden samengevoegd tot Maren-Kessel. De Sint-Lambertuskerk van Maren-Kessel werd gebouwd in 1951/1952, op 26 mei 1952 werd de kerk geconsacreerd door Mgr. W. Mutsaerts van het Bisdom 's-Hertogenbosch.

Maren en Kessel vormden toen nog samen met Alem de voormalige gemeente Alem, Maren Kessel, alhoewel Alem al door de kanalisering van de Maas aan het begin van de dertiger jaren, op de Gelderse oever was komen te liggen. In 1958 werd de gemeente opgeheven. Alem werd geannexeerd door de Gelderse gemeente Maasdriel en Maren-Kessel ging behoren tot de gemeente Lith, die ruim een halve eeuw later (op 1-1-2011) werd toegevoegd aan de gemeente Oss.

De dorpen Maren (“Marsna”) en Kessel (“Casella”) komen in de geschiedenis voor het eerst schriftelijk voor in een oorkonde van 9 april 997. Zij werden toen, met andere plaatsen, door keizer Otto III van het Heilige Roomse Rijk geschonken aan bisschop Notker van Luik. Deze bewoonde plekken waren gelegen op oeverwallen of rivierduinen en zo enigszins beschermd tegen het water van de Maas, die in die tijd nog niet bedijkt was. Die bedijking vond plaats in de 14e eeuw (in 1348 werd de Polder van het Laag Heemaal opgericht, dus vóór die tijd moeten er reeds dijken aanwezig zijn geweest).

Casella en Marsna waren echter veel ouder dan het jaar 997. Dat blijkt uit opgravingen en vondsten vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Deze zijn gedaan in de uiterwaarden van de rivier (die bijna geheel voor ontzanding werd afgegraven) en geven aan, dat er hier al ver voor onze jaartelling mensen woonden.

De Romeinen hebben in Casella veel sporen nagelaten. De mooiste restanten hiervan staan permanent geëxposeerd in het Noordbrabants Museum te Den Bosch. En nog steeds mogen we zeggen dat de uiterwaarden van Kessel samen met de Lithse Ham de grootste vindplaats in Nederland is van Keltisch materiaal! Ooit was hier een cultusplaats en werden er mensenoffers gebracht. Veel van dit materiaal moet echter nog officieel worden beschreven.Toen er aan het eind van de 13e eeuw tussen ‘de hoge heren’ weer eens van bezittingen werd geruild, kreeg Kessel een heer en werd het een heerlijkheid. Marde 70 en 125 cm.dik en het kasteel had een schouw met haardstenen.

Kaart Alem, Maren en Kessel

Maren en Kessel hadden aanvankelijk samen één kerk, die eigendom was van het domkapittel van Luien toegewijd aan de H. Lambertus. Toen Kessel een heerlijkheid werd, kreeg het dorp een eigen tufstenen kerkje, toegewijd aan de H. Antonius Abt. Tegen het kerkje aan werd in 1767 een raadhuisje gebouwd. Het R.K. geloof werd destijds voor godsdienstoefeningen, samen met Maren, elders beleden in een schuurkerk onder de zorg van de pastoors van Maren. Het tufstenen kerkje van Kessel werd in 1837 vervangen door een zgn. Waterstaatskerk en in 1926 door een kerk van architect Franssen. Deze laatste kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 door de Duitsers opgeblazen.

Rond 1500 werd in Maren een nieuw kerkje gebouwd waar later ook een raadhuisje tegenaan leunde. In 1905 werd het vervangen door een neogotisch gebouw onder architectuur van Groenendaal. Ook deze laatste kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zodanig verwoest dat herbouw een probleem vormde. De kerken van beide dorpen werden uiteindelijk niet herbouwd. Er werd een nieuw dorp gebouwd in de polder tussen de beide kernen. Rond de Lambertuskerk van 1953 (architect De Reus) verschenen de Antoniusschool, het café, de bakker, woonhuizen en boerderijen.

Bestuurlijk waren de dorpen Kessel, Maren en Alem en de buurtschappen Het Wild en Gewande vanaf 1819 één gemeente geworden. Buurtschap Gewande werd al vóór 1900 bij de gemeente Empel gevoegd. Het dorp Alem verdween door de Maaskanalisatie in de dertiger jaren van de vorige eeuw naar de Gelderse kant, maar pas in 1958 hield de gemeente Alem c.a. op te bestaan. Alem werd definitief Gelders en ging naar de gemeente Maasdriel. Het dorp Maren-Kessel en de buurtschap Het Wild werden bij de gemeente Lith gevoegd.

Kaart Alem, Maren en Kessel

WP01 : N 51°47.800'   E 5°23.604'
Bij de vlag staat een bord met meer informatie over dit kunstwerk dat de strijd tegen het water van de plaatsen 't Wild, Maren en Kessl symboliseert.
Vraag: Wanneer is dit kunstwerk ter ere van het 1000 jarig bestaan van Marsna & Casella geplaatst? Goed lezen, de vraag gaat niet over het jubileumjaar
Antwoord = 199A

Waarschijnlijk kom je onderweg naar WP2 langs plek waar ooit 't Hof van de Heerlijkheid Kessel heeft gestaan. Let op het bord.

Een van de heren van Kessel heeft in de loop van de 14e eeuw een versterkt kasteel laten bouwen. Er bestaat een zeventiende-eeuwse tekening van het herenhuis uit circa 1685 door de bekende landschapsschilder Abraham Rademaker. Die tekening bevindt zich nu in de collectie van het Rijksmuseum.

Wat we in ieder geval nog kunnen zien op oude kaarten, is dat het perceel waarop het kasteel gestaan zou hebben en dat ’t Hof wordt genoemd, omwaterd was, wat goed zou kunnen duiden op een verdedigbare plaats. Die omwatering is er trouwens nog steeds. Op het perceel is in 1922-1923 een huis gebouwd door Johannes de Werd welke, heel toepasselijk, ook 't Hof heet.

WP02 : N 51°48.220'   E 5°23.A3A'
Achter dit gebouw stond de kerk van Kessel die in de tweede wereldoorlog te ernstig beschadigd was om te repareren. Ook de kerk van het verderop gelegen Maren was kapot geschoten. Men besloot toen om tussen beide plaatsen in, op het open terrein 'de Nolder' een nieuwe kerk te bouwen en een nieuwe wijk.
Vraag: Een kaarsje kost hier €0,X0
Antwoord : B = X - 1

Kerk en Pastorie van Kessel

Even verderop kun je bij WP3 de pastorie van bovenstaande foto zien.

WP03 : N 51°48.B78'   E 5°23.859'
Vraag: Wat is het huisnummer van dit katholieke monument?
Antwoord = C

Loop 'Den Heiligen Gang' verder door.
Als je goed kijkt kun je links ook de oude school van Kessel zien die op onderstaande foto staat.

Loop door naar de oude kern van Kessel en geniet van de authentieke kortgevel boerderijen aan de dijk.

Oude school Kessel

WP04 : N 51°48.C9C'   E 5°23.950'
Vraag: Uit hoeveel stammen bestaat deze boom?
Antwoord = D

Geniet van het uitzicht over de Maas en het tegenovergelegen Heerewaarden.

WP05 : N 51°48.190'   E 5°23.(D+1)80'
Vraag: Welk artikel van het wetboek van strafrecht bepaalt het toegangsverbod tot dit gebied.
Antwoord = Art 4E1

Geniet van de prachtige dijk en het uitzicht.

WP06 : N 51°47.(E+2)85'   E 5°23.(E-2)23'
Vraag: Wat is het getal op het paaltje?
Antwoord = 70F

Al je de verkorte route wilt lopen (ca 3,5 km minder) ga dan verder naar 'WP Verkorte Route'

De volgende foto laat zien hoe in de jaren '30 de maas werd verlegd. Er werd een dijk tussen 't Wild (bovenaan op onderstaande foto) en Maren (onderaan op de foto) aangelegd waardoor de bocht om Alem (rechts op de foto) werd afgesneden. De weg naar het pontje is ook al te zien.

Artikel Maaswerken

WP07 : N 51°47.5F0'   E 5°2F.5F0'
Vraag: Tot welk jaar is dit gebouw het raadhuis van Alem, Maren en Kessel geweest?
Antwoord = 19G8

Ga 50 mtr verderop het Rust Roest pad op. Aan het eind van het pad lag het in 1913 gebouwde pakhuis van de boerenbond met dezelfde naam als dit pad.

Oude Boerenbond Maren

De kerk van Kessel is in de 2e wereldoorlog dermate beschadigd geraakt dat deze werd afgebroken. De pastorie bestaat nog wel.

Oude kerk en pastorie Maren

WP08 : N 51°47.G33'   E 5°22.68G'
Vraag: Wat voor een toren staat er op dit gebouw:
Antwoord = H=1 Uitkijktoren | H=2 Duiventil | H=3 Klokkentoren | H=4 Uitzendtoren | H=5 Kerktoren

Iets verderop kun je wat drinken bij Hotel Oud Maren (onderstaande foto).

Foto van het huidige Hotel Oud Maren

Ga verder naar WP9.
De huisjes aan de linkerkant op onderstaande foto staan er nog steeds.

Noodgebouwen langs de provinciale weg

Begin verkorte route

Onderstaande WP geldt enkel voor de verkorte route

WP Verkorte route : N 51°47.804'   E 5°23.5F7'
Vraag: Welk getal staat er op dit gebouwtje
Antwoord = 09G.510
Reken uit : H = G - 1

Ga door naar WP09
Eind verkorte route


Pastoor Theo Pirenne van Maren Kessel


WP09 : N 51°47.6H6'   E 5°23.665'
Vraag: Wanneer was de uitvaart van Theo Pirenne?
Antwoord = K0 december 201K

Eindpunt
WP10 : N 51°D(A-1).(E+1)(K x 2)0'   E 5°BC.AD0'

Zoek de cache

ps. De cache ligt binnen 2 mtr van het geocaching logo, je hoeft de voortuin niet in, je kunt op het gemeentegras blijven.

Additional Hints (Decrypt)

Avrg Ebggreqnz znne jry baqre Qra unnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)