Skip to content

Faro de la Mola Traditional Geocache

Hidden : 5/30/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[PAGÈS] 
Es faro de la Mola està situat en un des enclavaments més espectaculars de s’illa de Formentera.
[ESP]
El faro de la Mola está situado en uno de los enclaves más espectaculares de la isla de Formentera.
[ENG]
The Mola lighthouse located in one of the most amazing sights on the island of Formentera.


[PAGÈS]
Es faro de la Mola està situat en un des enclavaments més espectaculars de s’illa de Formentera. Aquest far emblemàtic, ple d'història i llegenda, ofereix un meravellós espectacle nocturn amb un desplegament de dotze potents feixos lluminosos que giren incansablement entre es mar i sa terra.

Es projecte va ser redactat per Emili Pou i es va inaugurar es 30 de novembre de 1861. Es primer aparell lluminós consistia en una òptica catadiòptrica fixa de 2n ordre de sa casa francesa Henry Lepaute i un llum moderador d'oli tipus Degrand.

Es 1928 es va instal·lar una òptica de rotació sistemàticament de rellotgeria de sa Maquinista Valenciana de dotze panells catadiòptrics procedent des faro de Formentor i adaptada a sa llavors moderna tecnologia francesa que emprava un flotador de mercuri per accelerar es moviment giratori i reduir es temps entre llampades . Aquesta òptica encara presta servei en s’actualitat, amb una aparença lluminosa de llampades aïllades cada cinc segons.

Aquest mateix any es van retirar es antics encenedors de metxes concèntriques per instal·lar un sistema d'enllumenat per incandescència de vapor de petroli, tipus Chance de 85 m/m, que emprava capillos de seda com a focus lluminós. Anteriorment, es farolè estava obligat a tastar es oli d'oliva fins que es va canviar a sa parafina d'Escòcia, Scottish wax, i finalment a petroli.

Es 1970 es va electrificar sa senyal, substituint es antics llums de petroli per un llum trifàsica elèctrica de 3.000 watts i dos grups electrògens com a sistema d'emergència. Sa seva llanterna poligonal de dotze costats, és sa única d'aquest tipus que roman avui dia operativa a s’arxipèlag, ja que a sa resta de faros es van anar instal·lant llanternes cilíndriques, de vidres corbs i muntants inclinats. Sa des faro den Pou també és poligonal però de vuit costats. Es any 2001 es va automatitzar passant a girar en es sentit de ses agulles des rellotge, invers des que sempre havia recorregut.
Són molts es anys que porta aquest faro il·luminant es horitzó, servei que només s'ha interromput durant sa guerra de Filipines es 1998 per por de s’Armada Nord-americana i durant sa Guerra Civil Espanyola de 1936.

S'explica que fa molts anys, va aparèixer un cadàver en es seu taüt, surant en ses aigües al peu des penya-segat. En una altra ocasió, es 11 de maig de 1944, a boca de nit, José Gradaille, tècnic encarregat des faro, amb s’ajuda de Pep Escandell Ferrer (Pep donin Jaume des Camp) i de Xumeu d'en Puig rescataron a es pilot, únic supervivent des tres que volaven en un bombarder Ju88 alemany que pertanyia a es 3/KG 26, es Kampfgeschwader, 26 conegut com s’esquadró des Lleons, que havia caigut a uns 300 metres des faro i al que van donar aliment, roba i recer. Al dia següent va ser portat a sa Base Avanzada de Hidroaviones de Formentera (veure es caché Acuapuerto/Hydroport GC6JE1D) que llavors existia a s’Estany Pudent, des d'on va ser repatriat. Per aquests fets es govern alemany, en plena 2a Guerra Mundial, va lliurar a aquest faroner un diploma i mil pessetes com a recompensa a sa seva tasca de rescat, recompensa que va ser duplicada pel govern espanyol amb altres mil pessetes.

S’últim Tècnic Mecànic de Senyals Marítims, es que s'acostuma a anomenar faroner, va ser Francisco Javier Pérez de Arévalo López, compositor de música clàssica contemporània que, entre es anys 1989 i 2001, va buscar en aquestes solituds horitzons per a sa seva inspiració, fascinat pels sons que emeten es virots (Baldriga pichoneta i Baldriga Cenicioenta)

Dades Tècniques:
Nombre de catàleg internacional: E0250.
Nombre de catàleg nacional ES32700.
Latitud N: 38º 39,803 ';
Longitud E: 1r 35,027 '
Abast nominal Nocturn de 23 milles nàutiques.
Suport situat a 22 metres (AGL)
Plànol Focal a 142 metres (AMSL) sobre es nivell mitjà de sa mar
Llampades blanques en períodes de 5 segons: FLW 5s.
Ritme [L0,4 oc4,6]
Visibilitat 150º-050º [260º]
Torre cilíndrica sobre casa blanca.

Documentación: Archivo B&B/Instituto Geográfico Nacional de España/Instituto Hidrográfico de la Marina. Ministerio de Defensa/Libro Luna de Formentera por Alfonso Biescas/Faros de Baleares.

[ESPAÑOL]
El faro de la Mola está situado en uno de los enclaves más espectaculares de la isla de Formentera. Este faro emblemático, lleno de historia y leyenda, ofrece un maravilloso espectáculo nocturno con un despliegue de doce potentes haces luminosos que giran incansablemente entre el mar y la tierra.

El proyecto fue redactado por Emili Pou y se inauguró el 30 de noviembre de 1861. El primer aparato luminoso consistía en una óptica catadióptrica fija de 2º orden de la casa francesa Henry Lepaute y una lámpara moderadora de aceite tipo Degrand.

En 1928 se instaló una óptica de rotación por sistema de relojería de la Maquinista Valenciana de doce paneles catadióptricos procedente del faro de Formentor y adaptada a la entonces moderna tecnología francesa que empleaba un flotador de mercurio para acelerar el movimiento giratorio y reducir el tiempo entre destellos. Esta óptica todavía presta servicio en la actualidad, con una apariencia luminosa de destellos aislados cada cinco segundos.

Ese mismo año se retiraron los antiguos mecheros de mechas concéntricas para instalar un sistema de alumbrado por incandescencia de vapor de petróleo, tipo Chance de 85 m/m, que empleaba capillos de seda como foco luminoso. Anteriormente, el farero estaba obligado a catar el aceite de oliva hasta que se cambió a la parafina de Escocia, Scottish wax, y finalmente a petróleo.

En 1970 se electrificó la señal, sustituyendo las antiguas lámparas de petróleo por una lámpara trifásica eléctrica de 3.000 watios y dos grupos electrógenos como sistema de emergencia. Su linterna poligonal de doce lados, es la única de este tipo que permanece hoy en día operativa en el archipiélago, ya que en el resto de faros se fueron instalando linternas cilíndricas, de cristales curvos y montantes inclinados. La del faro den Pou también es poligonal pero de ocho lados. En el año 2001 se automatizó pasando a girar en el sentido de las agujas del reloj, inverso del que siempre había recorrido.

Son muchos los años que lleva este faro iluminando el horizonte, servicio que solo se ha interrumpido durante la guerra de Filipinas en 1998 por miedo a la Armada Norteamericana y durante la Guerra Civil Española de 1936.

Se cuenta que hace muchos años, apareció un cadáver en su ataúd, flotando en las aguas al pie del acantilado. En otra ocasión, el 11 de mayo de 1944, al caer la noche, José Gradaille, técnico encargado del faro, con la ayuda de Pep Escandell Ferrer (Pep den Jaume des Camp) y de Xumeu d’en Puig rescataron al piloto, único superviviente de los tres que volaban en un bombardero Ju88 alemán que pertenecía al 3/KG 26, el Kampfgeschwader, 26 conocido como el escuadrón de los Leones, que había caído a unos 300 metros del faro y al que  dieron alimento, ropa y cobijo. Al día siguiente fue llevado a la Base Avanzada de Hidroaviones de Formentera (ver caché Acuapuerto/Hydroport GC6JE1D) que entonces existía en el Estany Pudent, desde donde fue repatriado. Por estos hechos el gobierno alemán, en plena 2ª Guerra Mundial, entregó a este farero un diploma y mil pesetas como recompensa a su labor de rescate, recompensa que fue duplicada por el gobierno español con otras mil pesetas.

El último Técnico Mecánico de Señales Marítimas, lo que se acostumbra a llamar farero, fue Francisco Javier Pérez de Arévalo López, compositor de música clásica contemporánea quien, entre los años 1989 y 2001, buscó en estas soledades horizontes para su inspiración, fascinado por los sonidos que emiten los virots (Pardela pichoneta y Pardela Cenicioenta)

Datos Técnicos:
Número de catálogo internacional: E0250.
Número de catálogo nacional ES32700.
Latitud N: 38º 39,803’ 
Longitud E: 1º 35,027’
Alcance Nominal Nocturno de 23 millas náuticas.
Soporte situado a 22 metros (AGL)
Plano Focal a 142 metros (AMSL) sobre el nivel medio del mar
Destellos blancos en períodos de 5 segundos: FlW 5s.
Ritmo [L0,4 oc4,6]
Visibilidad 150º-050º [260º]
Torre cilíndrica sobre casa blanca.

Documentación: Archivo B&B/Instituto Geográfico Nacional de España/Instituto Hidrográfico de la Marina. Ministerio de Defensa/Libro Luna de Formentera por Alfonso Biescas/Faros de Baleares.

[ENGLISH]
The Mola lighthouse located in one of the most amazing sights on the island of Formentera. This emblematic lighthouse, full of history and legend, offers a wonderful night show with a display of twelve powerful light beams rotating  tiredlessly between sea and land.

The project was written by Emili Pou and inaugurated on November 30, 1861. The first light apparatus consisted of fixed second-order reflecting optics from the French house Henry Lepaute and a moderator lamp of Degrand type oil.

In 1928 a rotating optics was installed by the Maquinista Valenciana watchmaker's system of twelve catadioptric panels from the Formentor lighthouse and adapted to the modern French technology which used a mercury float to accelerate the rotating movement and reduce the time between flashes. This optic still in use today , with a luminous appearance of isolated flashes every five seconds.

That same year the old concentric wicks were removed to install a system of incandescence oil vapor, Chance type of 85 m/m, which used silk hoods as light source. Previously, the lighthouse keeper was forced to taste the olive oil until it was changed to Scottish wax, and finally to oil.

In 1970 the signal was electrified, replacing the old oil lamps with a three-phase electric lamp of 3,000 watts and two generators as an emergency system. Its twelve-sided polygonal lantern is the only one of its kind that still remains operative in the archipelago, as cylindrical lanterns, curved crystals and inclined uprights were installed in the rest of the headlights. The one of the lighthouse of Pou is also polygonal eight sides. In 2001 it was made authomatic and clockwise, the opposite it had always been.

It is been many years illuminating the horizon This light house has just been stopped twice along history. The first time during the Philippine war due to the fear of the American Navy and the last time during the Spanish Civil war

It is said that many years ago, a corpse in its coffin was found, floating in the waters close to the cliff. On another occasion, in May 11, 1944, at nightfall, José Gradaille, technician in charge of the lighthouse, helped  by Pep Escandell Ferrer (Pep den Jaume des Camp) and Xumeu d'en Puig rescued a pilot, who was the only survivor of the three men flying  in a German Ju88 bomber belonging to 3/KG 26, the Kampfgeschwader 26, known as the Lions squadron, which had fallen about 300 meters from the lighthouse and to whom they provided food, clothing and shelter. The following day he was taken to the Base Avanzada de Hidroaviones de Formentera (see Cache Acuapuerto/Hydroport GC6JE1D) placed in Estany Pudent, to be repatriated. The lighthouse keeper was rewarded by the German government with a diploma in the middle of World War II, and a thousand pesetas for the rescue, a reward doubled by the Spanish government with another thousand pesetas.

The last Mechanical Technician of Maritime Signals was Francisco Javier Pérez de Arévalo, classical music composer in search of inspiration fascinated by the emerging sounds from the virots (Pardela Pichoneta and Pardela Cenicioenta) between 1989 and 2001, ,   

Technical data:
International catalog number: E0250.
Spanish catalog number ES32700.
Latitude N: 38° 39.803’
Length E: 01º 35.027’
Nominal Nightime Range of 23 nautical miles.
Support located 22 meters (AGL)
Focal Plane at 142 meters (AMSL) on average sea level
White flashes in 5 second periods: FlW 5s.
Rhythm [L0,4 oc4,6]
Visibility 150º-050º [260º]
Cylindrical tower over white house.

Documentation: Archivo B&B/Instituto Geográfico Nacional de España/Instituto Hidrográfico de la Marina. Ministerio de Defensa/Libro Luna de Formentera por Alfonso Biescas/Faros de Baleares.

Additional Hints (Decrypt)

Fbgn pòqbyf/Onwb cvrqenf/Haqre fgbarf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)