Skip to content

Ommetje Aarle Multi-Cache

This cache has been archived.

Wyatt!: Lang getwijfeld wat we met deze multi zouden doen. Het Ommetje Aarle is een mooie wandeling en deze cache was ons ‘eerste kindje’. En hoewel niet heel vaak gelopen biedt een multi toch wat ‘weerstand’ aan de (geo-art) trails... [:)]

Maar de oorspronkelijke eindlocatie is niet meer zo mooi als acht jaar geleden en een geschikte andere plek om een fatsoenlijke doos neer te leggen is er in de buurt eigenlijk ook niet. Bovendien heeft de gemeente Best plannen om hier een nieuwe woonwijk te gaan ontwikkelen.
Dus toch maar het archief in...

Alle wandelaars: bedankt voor de soms uitgebreide logs!
En het Ommetje Aarle iblijft voorlopig ook zonder multi (maar met wat oppikkers onderweg) te wandelen.

More
Hidden : 9/23/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Ommetje Aarle

Een stevige wandeling van ongeveer 7 kilometer langs de akkers en weiden in de omgeving het buurtschap Aarle (gemeente Best).
In de buurt van bovengenoemd coördinaat kun je parkeren.


Laatste wijziging van deze omschrijving: 15-2-2018

Ommetje Aarle

Wanneer het buurtschap Aarle precies is ontstaan is niet bekend. Uit de naam kunnen we wel afleiden dat de locatie van oorsprong moerassig ("aa"= waterloop) en bebost ("le"= bos) was. De eerste vermeldingen over Aarle stammen uit de 14e eeuw. In die tijd was de omgeving rond Aarle al een boerenlandschap: kleine akkers werden er doorsneden door beekjes en afgewisseld met zandpaden. Struwelen, houtwallen, knotwilgen en hagen vormden natuurlijke afbakeningen. De naam Hagelaarweg verwijst nog naar deze omheiningen.
Samen met oude schuurtjes vormde het landschap een prima nestomgeving voor vogels zoals de boerenzwaluw, mussen en de steenuil. Voor steenuilen boden de velden een prima voedselbron van prooidieren: veldmuizen, kevers, regenwormen en insecten. Kolonies ring- en huismussen streken neer op de akkers om de granen uit de aren te pikken of plunderden graanopslagplaatsen.

Door de ruilverkaveling in de tweede helft van de 20e eeuw is het boerenlandschap in de omgeving van Best drastisch veranderd. Zandpaden verdwenen, beken en slootjes werden gedempt, knotwilgen en hagen gekapt. Ook hebben oude schuurtjes plaatsgemaakt voor moderne stallen, die vaak hermetisch zijn afgesloten en geen gelegenheid bieden tot het maken van nesten.
Hierdoor maakte de vogelstand een enorme teruggang door. Tegenwoordig probeert men door het plaatsen van nestkasten, de steenuil weer terug in de omgeving te krijgen. Daarnaast wordt het landschap waar mogelijk weer verrijkt met onder andere poelen en knotwilgen.

De Brabantse Milieufederatie heeft in samenwerking met het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap, IVN Best en de gemeente Best in 2008 het "Ommetje Aarle" uitgezet. De bedoeling van van dit ommetje is om doodlopende zandpaden 'kort te sluiten'. Daardoor krijgen die zandpaden een nieuwe (recreatieve) functie en is de kans groter dat ze behouden blijven. Waar nodig zijn individuele grondeigenaren succesvol benaderd om wandelaars op hun percelen toe te staan.

De wandeling


De wandeling naar de geocache voert je grotendeels langs de route van het "Ommetje Aarle". Om de geocache te vinden dien je de vragen onderweg correct te beantwoorden.

De regels


Voordat je van start gaat nog even het volgende:
  • Het Ommetje Aarle is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Het pad is gesloten op 31 december.
  • De route is niet toegankelijk met de fiets.
  • Blijf op de (zand)paden.
  • Hou afstand van dieren.
  • Honden zijn NIET toegestaan.
  • Laat geen afval achter. (Bij het eindpunt is een prullenbak.)
  • Een gedeelte van de wandeling gaat over percelen van grondeigenaren. Hou er rekening mee dat je hier te gast bent!
  • Als er kans bestaat op het uitbreken van planten- en/ of dierziekten, heeft de grondgebruiker het recht het pad tijdelijk af te sluiten. In dit geval wordt deze geocache tijdelijk niet beschikbaar (offline) gezet.
Verder is het raadzaam om goede en waterdichte wandelschoenen of laarzen te dragen en een rekenmachine mee te nemen als je niet van hoofdrekenen houdt.

Veel plezier tijdens de wandeling!

De route


WP00: N 51° 30.636' E 005° 22.400'

Loop voordat je richting WP1 loopt eerst nog even naar de zessprong.
Hoeveel hectometer is het vanaf de zessprong naar (het centrum van) Best?
Antwoord is A.

Een van de wegen hier komt niet helemaal netjes uit op de zessprong. Je vindt hier een zwart-wit gestreepte paal. Hoeveel zwarte strepen tel je? Vermenigvuldig het aantal zwarte strepen met twee.
Antwoord is B.

WP01: N 51° 30.637' E 005° 22.243'

WP02: N 51° 30.949' E 005° 22.298'

WP03: N 51° 30.990' E 005° 22.539'

Wat is het tweede cijfer van het driecijferige getal dat je binnen een straal van twee meter vanaf het paaltje met de gele pijl vindt?
Antwoord is C.

WP04: N 51° 31.252' E 005° 22.424'

Bij de verharde weg zie je een paaltje van het wandelroutenetwerk. Wat is het hoogste getal (in waarde) op het paaltje? En wat is het laagste getal (in waarde) op de het paaltje? Tel beide getallen op.
Antwoord is D.

Wat is het op een na hoogste getal (in waarde) op het paaltje? Tel dit getal op bij het nummer van het knooppunt waar je nu bent.
Antwoord is F.

WP05: N 51° 31.500' E 005° 22.278'

Je loopt nu over een karrenspoor. Hoeveel bomen kom je tussen WP5 en WP6 aan je rechterzijde tegen?
Antwoord is G.

WP06: N 51° 31.573' E 005° 22.402'

WP07: N 51° 31.677' E 005° 22.325'

Op de hekken bij de sloot zitten 11 pijlen. Hoeveel rode pijlen en hoeveel gele pijlen?
H = het aantal rode pijlen maal aantal gele pijlen gestapelteld tot één cijfer.
Let op: het routepaaltje van het Ommetje Aarle staat hier op een onhandige plaats. Ga niet bij het paaltje linksaf, maar ná de sloot. Vervolg je weg dus rechts van de sloot.

WP08: N 51° 31.575' E 005° 21.900'

WP09: N 51° 31.325' E 005° 21.668'

Je verlaat nu even de originele route van het Ommetje Aarle. Ga dus niet naar links, maar naar rechts!

WP10: N 51° 31.328' E 005° 21.588'

Je ziet hier een uitnodiging. Neem de letterwaarde van de middelste letter van het middelste woord.
Antwoord is J.

WP11: N 51° 31.388' E 005° 21.219'

De houten grenspaal geeft hier niet alleen de historische grens, maar ook de actuele grens tussen de gemeente Oirschot en de gemeente Best aan. Aan de Oirschotse kant van de gemeentegrens staat op een aantal straatnaamborden een buurtschap en een herdgang aangegeven. Neem letterwaarde van de 2e letter van het buurtschap en trek hiervan af de letterwaarde van de 4e letter van de naam van de herdgang.
Antwoord is K.

WP12: N 51° 30.914' E 005° 21.376'

Hier ben je weer bij een routepaaltje van het Ommetje Aarle. Aan de overzijde van de weg zie je een aantal witte bordjes van Brabant Water. Hoeveel bordjes zitten op z'n kop op het rechterpaaltje?
Antwoord is L.

WP13: N 51° 30.732' E 005° 21.744'

Je ziet in de nabijheid van dit waypoint een aantal bordjes van het fietsroutenetwerk ('knooppunten'). Hoeveel medeklinkers staan er op de voorzijde van één zo'n bordje?
Antwoord is M.

Tussen WP13 en WP14 zie je aan je linkerzijde een driehoekige stuk land. Een gedeelte hiervan is tegenwoordig een voetbalveld, maar vroeger was het de gemeenschappelijke weide waar het vee bijeen werd gedreven. Hoe werd deze openbare ruimte genoemd volgens het informatiebord aan dit pad?
Neem voor P de letterwaarde van de eerste letter (A = 1, Z = 26).

Net voor WP14 bevindt zich aan de rechterzijde de poel waar het bijeengedreven vee kon drinken. Wat is de letterwaarde van de zevende letter van de naam van deze poel (A = 1, Z = 26)? Tel het lidwoord niet mee.
Antwoord is Q.

Bij deze poel kun je overigens ook nog de traditional "Gouwe ouwe"4 Puur Natuur! zoeken!

WP14: N 51° 30.639' E 005° 21.676'

De route van het Ommetje Aarle gaat hier naar links, maar ga eerst even naar rechts, naar de St. Annakapel.

De kapel is gewijd aan St. Anna, maar je vindt hier ook nog een andere heilige. Uit hoeveel letters bestaat de naam van deze sint?
Antwoord is R.

WP15: N 51° 30.639' E 005° 21.841'

In de hoeken van de kruising zie je hier een aantal witgeverfde betonnen blokken/palen. Hoeveel zijn het er? (Tel de rechtopstaande ook mee!)
Antwoord is S.

Invultabel


A = J = S =
B = K = TTT =
C = L = UUU =
D = M = VV =
F = P = WW =
G = Q =
H = R =

Het rekenwerk


TTT = A*G+C*D+S*L+B+Q


UUU = F*G+C*M+P+K


VV = H*R+S-C


WW = J+R


De geocache


Als het goed is heb je nu alle informatie om de geocache te gaan zoeken. Je vindt hem op de volgende coördinaten:

N 51° TT.TVV' E 005° UU.UWW'


Deze geocache is geplaatst met toestemming van de gemeente Best. Best

Additional Hints (Decrypt)

[WP7] Xvwx nna orvqr mvwqra ina qr urxxra, trry vf qbbe jrrefvaiybrqra ireoyrrxg... [Checksum] Gr orerxrara qbbe qr nsmbaqrevwxr pvwsref bc gr gryyra. GGG: 9, HHH: 8, II: 8, JJ: 9 [Cache] Ynnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)