Skip to content

Historisch Megen Multi-Cache

Hidden : 2/14/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De cache komt langs vele historische punten uit het mooie Megen. De cache sluit aan op de Megen cache en kan ook afzonderlijk hiervan worden gelopen. Als u deze afzonderlijk doet en u komt met de auto, parkeer dan nadat u WP1 gedaan heeft bij N51 49.330 E5 33.880 en loop naar WP2.

Met dank aan Thea Müller voor toestemming voor de plaatsing en Frans & Wilma die deze cache mogelijk gemaakt hebben.


Meer informatie over Megen vindt u bij het Toeristisch Informatiepunt Megen, gevestigd in gemeenschapshuis Arcopolis nabij WP7. Informatie voor deze cache is deels afkomstig uit het boekje 'Stadswandeling Megen' en informatiekaarten van de kloosters en het Bruurke.

Cache Historisch Megen

De rivieren waren vroeger de belangrijkste handelswegen.
Op diverse strategische plaatsen langs de rivieren ontstonden steden.
Sommige van die steden groeiden uit tot plaatsen van wereldformaat.
Andere steden verstilden. Megen is zo'n verstild stadje.

Megen is een stad(je) in de gemeente Oss. Het kent ongeveer 1700 inwoners en wordt vaak (onterecht) geduid als dorp. Megen ligt aan de Maas tegenover de Gelderse plaatsen Maasbommel en Appeltern, waarmee het door veerdiensten is verbonden. Megen is een historische plaats die lange tijd defacto een zelfstandig graafschap was.

Megen wordt in 721 of 722 als plaatsje genoemd. In 1357 kreeg Megen stadsrechten, een grote stadsbrand in 1581 maakte een einde aan de strategische betekenis. Maar het stadje werd herbouwd en het stratenplan bleef het zelfde. Ook nu nog is het stratenplan ongewijzigd. De plattegrond die Jacob van Deventer tussen 1558 en 1573 tekende, kan heden ten dage nog dienst doen. Alleen de straatnamen zijn veranderd, ook de boerderijen en huizen werden globaal in dezelfde staat herbouwd.

Behalve stad, was Megen ook een graafschap. In de 17e en 18e eeuw waren de Haagse Staten-Generaal gedwongen de zelfstandige status van het graafschap te erkennen. Hier golden dus andere wetten dan bijvoorbeeld in Gelderland, vooral op religieus gebied. Katholieken kwamen naar Megen als zij in hun eigen dorp niet naar de kerk konden. Ook twee kloosterorders vonden er een veilig toevluchtsoord: de franciscanen en de clarissen, die vandaag de dag nog steeds in Megen gevestigd zijn. De Franse tijd maakte een einde aan het graafschap en de speciale status.

Rond 1960 waren vele panden in slechte staat. Er werd een status aangevraagd als beschermd stadsgezicht en vele panden werden met medewerking van monumentenzorg door de Megenaren herbouwd. Met het verstrijken van de jaren is de waarde van deze ziens- en handelswijze duidelijk gebleken. Megen is nu één monument, een levende herinnering aan een lang en roerig verleden.

WP1: Onze lieve vrouwe kapel N51 48.660 / E5 33.542

Deze Onze Lieve Vrouwe kapel is het begin van de Kapelstraat. De wegkapel werd gebouwd in 1733. Het is een driezijdig gesloten zaalgebouwtje met klokgevel. De ingang bevindt zich onder een open zuilenportiek met fronton. In het fronton staat de volgende tekst: ‘Langs deze weg zet genen voet of zeg Maria wees gegroet’. Een beeldje van de Moeder van Smarten, een replica naar een achttiende-eeuws origineel van Walter Pompe, staat in een nis in de gevel. Binnen bevindt zich een replica van een vijftiende-eeuws Mariabeeld. Tijdens de heilige processie werd de route van het stadje naar de kapel een aantal malen afgelegd of werd de route slechts eenmaal afgelegd, maar werd onderweg een aantal malen gestopt. Eén maal voor elke smart van Onze Lieve Vrouwe. Overigens heeft de kapel ook glas-in-loodramen waarop één dan wel alle smarten staan afgebeeld. Overdag kunt u de kapel van binnen bekijken. 's Avonds is deze afgesloten. De straat ontleend haar naam aan deze kapel en die bij het volgende WP.

Hoeveel smarten/weeën had Onze Lieve Vrouwe eigenlijk? A=?

WP2: Ga naar N51 (A*A).140 / E5 33.A(A*9-3)

Hier staat de St. Annakapel. De heilige Anna werd in de vijftiende eeuw een van de bekendste en geliefdste heiligen. Als grootmoeder van Jezus dacht men haar bijzondere macht toe als hemelse voorspreekster bij haar kleinzoon. Haar verering nam grootse vormen aan met name in het Rijnland en de Nederlanden. Ook in Megen staat een straatkapeltje voor haar verering.

Welk getal is in de titel van de voorstelling verwerkt? B=?
Wat is het verschil tussen de bovenste twee jaartallen op het info bordje? C=?

WP3: Ga naar N51 (A*A).(C-A*A) / E5 BB.(A+1)(A*B)

Dit gebouw staat op dezelfde plek als een eerder gebouw met dezelfde functie. Bij heropening in juli 1972 kreeg het gebouw de naam van de jongste dochter van de eigenaar.

Het jaartal van de laatste renovatie minus het oprichtingsjaar van de stichting tot behoud? D=

WP4: Ga naar N51 (A*A).B(B*17+D) / E5 BB.(A+D)A(B+D)

Hier staat de brandweer dag en nacht paraat, weer of geen weer.

Uit hoeveel letters bestaat de achternaam van de brandweerman? E=?

WP5: Ga naar N51 (A*A).B(D+E)(E+B) / E5 BB.(B+E)(E*E-D)

Megen kent vele religieuze gebouwen. Deze is nog niet zo oud en vervangt haar voorganger die op het tegenovergelegen perceel stond. Kijkend naar het westen is het Klooster Sint-Josephsberg te zien, beter bekend als het Clarissen-klooster, waar sinds 1921 de zusters van de heilige Clara van Assisi leven.

Het aantal punten van de chromen ster min het aantal punten van de bronzen ster? F=?

WP6: Ga naar N51 (A*A).(E-D)((A+D)*B) / E5 B(E-D).0F

Een rondwandeling door Megen is niet compleet zonder een bezoek aan drie heren met historie. Deze geocache bezoekt de twee recentste, de andere zit verwerkt in de andere Megense cacheroute. Nu eerst "d'n dokter". Dr. Baptist (1885-1969) was een legendarische arts: de kwartjesdokter. Die bijnaam verwierf hij door de geringe vergoedingen die hij voor zijn verrichtingen vroeg. In erg schrijnende gevallen liet hij zelfs geld achter! Als er in "de goede oude tijden' geslacht werd, gingen de beste stukken van het varken naar de pastoor en de dokter. De pastoor genoot er zelf van. Van de dokter is bekend dat hij het weg gaf aan degenen die het slechter hadden. Dr. Baptist werd in 1955 benoemd tot ereburger van het stadje Megen. Dr. Baptist woonde op nr 39 alwaar ook vandaag nog de Megens huisarts woont. Voor het huis is de kruidentuin.

Hoeveel E's zitten er in het beroep van Dr. Baptist? G=?

WP7: Ga naar N51 (A*A).BEG / E5 BB.G(G-B)(G-D)

De tweede historische heer van Megen heeft hier zijn laatste rustplaats. Broeder Everardus Witte was een eenvoudige broeder Franciscaan, tevens portier die iedereen ontving. Hij leefde van 1868 tot 1950 en woonde 50 jaar als broeder te Megen. Hij streefde ernaar onbekend te blijven. Dat is hem niet geheel gelukt. Hij was een biddend mens en bad zo intens en haast ononderbroken dat mensen die hem kende hem een levend gebed noemde.

De mensen raakten ervan overtuigd dat broeder Everardus in al zijn eenvoud een heel bijzonder mens was, een minderbroeder die in zijn gebed en beschouwing verbonden was met God. Zij kwamen met hun grote en kleine noden naar hem toe. Samen met hen bad Everardus voor wat hun hart verontruste. Wat zo tijdens zijn leven is begonnen, is na zijn dood doorgegaan tot op de dag van vandaag: mensen, overal vandaan, schrijven hun intenties op een briefje en stoppen dit in de plooien van het beeld dat zijn graf bedekt; ze bidden, ze steken een lichtje aan en leggen bloemen neer bij het 'Heilig Bruurke'.

Deze kapel is gebouwd naast het klooster van de Minderbroeders Fransciscanen. Het klooster is niet te bezichtigen, de kloosterkerk wel. De Hof van Lof (de kloostertuin) is enkele dagen per jaar geopend. Vroeger werd in deze tuin de groente voor de paters gekweekt. Nu is de tuin De Hof van Lof: alle planten en bloemen in de tuin hebben een Liturgische betekenis.

Hoeveel rozen liggen er (permanent) rondom het Bruurke? H=?
Vervangende vraag als de kapel al gesloten is: hoeveel ijzeren muurankers zitten er tussen de ingang van de kapel en de poort naar de kloostertuin links van de kapel?

Final: Ga naar N51 (A*A).(G*H+C-B) / E5 BB.G(F-E)D

Hier vlakbij staat de gevangenentoren van Megen, ooit één van vier stadspoorten en een belangrijk deel van de ommuring. De toren is een vlakopgaand vierkant bakstenen gebouw gedekt door een zadeldak tussen trapgevels met schuin toelopende nis met schietgaten. Tussen 1500 en 1600 waren het roerige jaren voor de veste Megen. Er waren regelmatig plundertochten van legers van de heren Van Gelder en de Staatse troepen. In 1581 woedde een grote stadsbrand die vrijwel alle gebouwen en vestingwerken in de as legden. Daarmee kwam een eind aan Megens militaire rol in de geschiedenis van de regio. De toren bleef staan en werd in latere jaren als gevangenis gebruikt.

De eindcache is te vinden vanaf de openbare weg(!) Met mooi weer en op uitgaansavonden is voorzichtigheid geboden bij het loggen!!!

Voor een volledige 'rondwandeling' is deze cache uitstekend te combineren met cache GCMDD3. Doet u dat niet, loop dan op de terugweg nog even naar de derde heer. U vindt deze bij de bovenstaande 'alternatieve' parkeercoördinaten.

Eremetaal:

FTF: Warboel
STF: Muppet78 & Ambertje66
TTF: Kinderen van Holmes en Watson

Additional Hints (Decrypt)

Uvag sbe svany: Ubbtgr 1.30z, inans qr jrt vf rra ybtb gr mvra! Oyvws jnne zbtryvwx hvg urg mvpug... Urvtug 1.30z, Ybtb ivfvoyr sebz ebnq! Fgnl bhg bs fvtug nf zhpu nf cbffvoyr...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)