Skip to content

LEIDEN, een stad om van te houden. Multi-Cache

Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een wandeling van ongeveer 3 km door de mooie binnenstad van Leiden. Onderweg een aantal interessante bezienswaardigheden. Op zoek naar 16 antwoorden op niet te moeilijke vragen.
En aan het eind een stukje verborgen binnenstad. ('English version' at the back).


LEIDEN - Een stad om van te houden:
Een taxi-busje brengt u desgewenst met passagiers van de parkeerplaats (Waypoint 0) naar de binnenstad.
WAYPOINT 1-VRAAG : Hoeveel kanten heeft de BLAUWE STEEN ? Vanaf de stoep hebben we goed zicht op deze steen. Hierop werden in de Middeleeuwen strafvonnissen voltrokken en werd slecht bevonden laken vernietigd.(In de loop der eeuwen is het blauw wel wat grijs geworden).

WAYPOINT 2-VRAAG: Wie heeft hier een kelder? Bij de VISBRUG en de St. JANSBRUG komen twee takken van de RIJN, die zich voor Leiden heeft gesplitst, weer samen. We zien links van het water DE WAAG, gebouwd in 1658.
WAYPOINT 3- VRAAG: Welke mensen woonden vroeger in deze steeg ? Dit is een verbinding van de Haarlemmerstraat- de drukste winkelstraat van Leiden- naar de Oude Rijn.

WAYPOINT 4- VRAAG: Van waar komt M.R. Daniel ? 1. van de Berg. 2.van Alphen. 3.van Egmond.
Het BURCHTTERREIN is één van de oudste plekjes van Leiden. Op een heuvel staat een zware ring-muur met kantelen en schietgaten en uitvalspoorten. Deze burcht, van het motte-type is de enig overgebleven in ons land. De bouw dateert uit omstreeks het midden van de 12e eeuw. Hij is in die tijd op een zeer strategische plaats gebouwd; nl op het Rijneiland bij de samenstroming van de beide Rijnarmen. Slechts het graven van een kleine verbindingsgracht (het huidige Van der Sterrepad !) was nodig om deze vesting een hoge defensieve waarde te geven.
Naast de toegangsdeuren van de Burcht is een ijzeren wenteltrap die naar de muuromgang leidt. Vanaf deze hoogte is er een mooi uitzicht over de historische binnenstad van Leiden. De poort van de Burcht draagt een leeuw met het stadswapen van Leiden: HAEC LIBERTATIS ERGO ( Dit ter wille van de vrijheid.)

WAYPOINT 5- VRAAG: Hoeveel korenaren tel je hier ? De KORENBEURS brug bestond al ver voor 1440. Pas in 1825 werd de nu aanwezige overkapping aangebracht.
Aan de overzijde van de Rijn zien we het door C.J. Blauw ontworpen STADHUIS, gebouwd ter vervanging van het in 1929 afgebrande. Tijdens een zeer koude februari-nacht ontstond in één van de bovenruimten van het oude stadhuis een hevige brand. Door de vreselijke koude bevroren veel onderdelen van de brandspuiten. Het stadhuis veranderde in een ijspaleis. De door Lieven de Key ontworpen Renaissancegevel werd in 1597 door Luder von Bentheim tegen het oude Middeleeuwse stadhuis aangebouwd. Het is het enige deel, dat na de brand in 1929 gerestaureerd kon worden.
WAYPOINT 6- VRAAG: Hoeveel treden telt de trap van de zogenaamde ROEPSTOEL? Op de muur, daarachter is de ijk-maat van de RIJNLANDSE ROEDE te zien.(377 cm.) Leiden heeft altijd een grote textielindustrie gehad en men wilde dat alle handelaren dezelfde maat gebruikten.

WAYPOINT 7-VRAAG : Wie woonde hier in 1630 ? Op oude stadsplattegronden kun je zien dat de straat in de 16e- en 17e eeuw uit vele bruggetjes bestond. Deze verbonden de beide zijden van de straat met elkaar. Keek je door de straat dan zag je een LANGEBRUG

WAYPOINT 8- VRAAG : Welke kerk zien we hier rechts ? De toren van de KERK –110 meter hoog – stortte in 1512 met donderend geraas ineen en werd nooit herbouwd.

WAYPOINT 9- VRAAG : Hoe heette de vrouw van de stichter van het hofje ? Tussen 8.00 en 22.00 u. is rustig bezoek in het hofje toegestaan.
Aan de overkant van het water, aan het RAPENBURG staat het ACADEMIE-GEBOUW. Dit is de voormalige kerk van het witte nonnenklooster uit de Middeleeuwen. Erachter is de Hortus Botanicus - de Universitaire plantentuin van Leiden.

WAYPOINT 10- VRAAG : Waar moesten de vrouwen die hier woonden, zich aan houden? 3.elke week de ramen zemen. 2.elke maandag de was doen. 1. elke maand zichzelf wassen.
Het is de moeite waard in het EVA van HOOGEVEENSHOF even binnen de poort te kijken.

Waypoint 11-Vraag : St Joris is hier in gevecht met een ..... ?
Het gebied van de SINT JORISDOELEN is de voormalige, 17e eeuwse Leidse schutterij. Alleen de toegangspoort van dit gebied is overgebleven. Schuin hiertegenover zien we het enig overgebleven POTHUIS van Leiden. De lage uitbouw moest aan bepaalde maten voldoen: niet hoger dan ongeveer 170 cm en breder dan 120 cm. Het pothuis diende als keukentje met pannen en POTTEN.

WAYPOINT 12-VRAAG : Welke beroemde Nederlander heeft hier gewoond? (Achternaam)
Aan het RAPENBURG vallen de mooie, eeuwenoude gevels op. In de 17e eeuw werd het de belangrijkste gracht van de stad. Veel rijke kooplieden lieten hier hun huis bouwen.

WAYPOINT 13- VRAAG: Voor wie werd hier vlakbij in 1948 een boom geplant ? (Voornaam)
Het oudste gedeelte van het GRAVENSTEEN-complex (begin 13e eeuw) wordt gevormd door de vierkante- en zeshoekige toren in het midden. De donkere vleugel links was vroeger het TUCHTHUIS. Het vooruitspringende gedeelte rechts was de vergaderkamer van de schepenen. Op het verhoogde gedeelte vóór de galerij – de mensen noemden het SCHOONVERDRIET- vonden de executies plaats.

WAYPOINT 14-VRAAG : Welke gevel heeft dit gebouw ? 1.flessenhalsgevel. 2.trapgevel. 3.klokgevel.
In het Oud-Hollandse gebouw van de Latijnse School gingen veel beroemde personen op school, waaronder ook REMBRANDT van RIJN, de Leidse molenaarszoon en zeer bekende kunstschilder.

WAYPOINT 15-VRAAG : Wat is de naam van dit stenen gebouw ? (vier letters)
Bij het water is de plek nog te herkennen waar eeuwenlang de STADSKRAAN (een hijskraan) zijn werk verricht heeft.

Waypoint 16 het eindpunt van deze cache-wandeling door OUD-LEIDEN
VRAAG : Welke kleur hebben de sleutels in de Leidse vlag en in het wapen van Leiden?
Wanneer de antwoorden op de vragen zijn gevonden en genoteerd is een eenvoudig rekensommetje nodig om de eindlocatie te vinden. Bij de antwoorden van vraag 4,10 en 14 noteren we het bijbehorende cijfer.(LET OP!) Neem de 3e letter van elk ander antwoord en bepaal de letterwaarde (a= 1;b= 2;c=3 enz.)Het sommetje eraf of erbij geeft dan een cijfer. Van boven tot onder zijn dan de eindcoördinaten van de cache te vinden. Even rekenen dus en ... erop af ! De cache bestaat uit een buisvormig blik met deksel. Maak hem voorzichtig open en weer dicht. SUCCES!
NOTATIEFORMULIER
DE ANTWOORDEN 3e letter Waarde eraf/erbij CACHE
1 . . - 8 .
2 . . - 9 .
3 . . - 7 .
4 X . - 2 .
5 . . - 13 .
6 . . - 6 .
7 . . - 10 .
8 . . + 2 .
9 . . - 18 .
10 X . - 1 .
11 . . + 3 .
12 . . - 3 .
13 . . - 3 .
14 X . + 1 .
15 . . +6 .
16 . . - 10 .


Additional Hints (Decrypt)

ovw 1 - Gry nyyr xnagra ovw 6 - VW vf v ra w rvaqybpngvr: grtry. ratyvfu: ng 1: pbhag nyy fvqrf. pnpur-ybpngvba: gvyr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)