Skip to content

Olde- en Nije- Route 7 : Oldeholtpade Mystery Cache

This cache has been archived.

WoSyHi: Iedereen bedankt voor het bezoek en de logjes

More
Hidden : 4/12/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:






Dit is de zevende in de serie van 10 van de Olde- en de Nije- route. Deze route met allemaal andere cache types gaat langs de verschillende plaatsjes in de gemeentes West- en Oost Stellingwerf met in de plaatsnaam Olde- of Nije-. Het is een afwisselende route met aan het einde, bij 10 gevonden cache's, nog een Bonus cache, Let dus goed op en onthou het bonusgetal.

Oldeholtpade

Bisschop Diederik van Ahr stond in 1204 de inwoners van Holtpade toe een eigen parochiekerk te bouwen. Nog in de oorkonde van 9 september 1320 is er van de parochianen van Holtpade sprake en niet van Oldeholtpade, dus met het voorvoegsel Olde. Een eeuw later bijna, in een oorkonde van 15 juli 1408, wordt voor het eerst van Nijeholtpade melding gemaakt. Dit Nijeholtpade moet dus tussen 1320 en 1408 van de parochie Holtpade zijn afgescheiden, dat sindsdien de naam Oldeholtpade droeg. De kerk was aan St Nicolaas gewijd, zoals uit een institutiebrief van 26 juni 1511 blijkt, terwijl in dat jaar de hertog van Saksen het recht van presentatie bezat.
Uit onderzoek blijkt dat er omstreeks 1840 80 huizen en 410 inwoners waren die meest hun bestaan vonden in de landbouw en de veeteelt. Het is toen beschreven als een typisch Stellingwerfs wegdorp met een binnenweg en een buitenweg. In het noorden liepen de bouwlanden, weilanden en bossen, tot aan de Scheene, die tevens de scheiding was met het dorp Ter-Idsert. Zuidwaarts strekten de landerijen zich uit tot zuidwaarts aan de Linde. In die richting was er tot aan de Buitenweg sprake van bouw- en weilanden en vervolgens meest weiland en heide waaruit plaggen werden gestoken.

De cache

Het coordinaat boven aan de pagina is het coordinaat waar je je auto kunt parkeren na het vinden van de twee gedenkstenen.
Deze twee gedenkstenen (zie foto's) kun je vinden aan de Hoofdweg in Oldeholtpade en mag gezien de grootte van het dorp niet zo'n probleem zijn.




Het Wilfred Berry Monument is opgericht op 28 september 1945 naar aanleiding van de gebeurtenissen die hier op 12 april 1945 hebben plaatsgevonden. In de loop van die middag kreeg een eskadron pantserwagens van de Canadian Dragoons, dat gelegerd was in Oldeberkoop, opdracht om zo snel mogelijk de Mildamster brug in te nemen. De Duitsers hadden namelijk de bruggen bij Oudeschoot en ten noorden van Oldeberkoop opgeblazen. Het eskadron van circa 40 Staghouds en Humber pantserwagens trok vanuit Oldeberkoop, via Nijeholtpade naar Oldeholtpade.
In Oldeholtpade had men via de Hamersweg richting Ter Idzard moeten rijden, maar ze vergisten zich en reden recht door, richting Wolvega. Bij het Scheenebospad kregen ze in de gaten dat er bij Franckena State (waar nu het viaduct is) Duitsers in stelling lagen. Ze stopten, keerden onmiddelijk terug en reden alsnog de Hamersweg in, inmiddels achtervolgd door enkele Duitsers op de fiets die elk een pantservuist bij zich hadden.
De Duitsers stopten bij de boerderij van Haite de Vries en gingen daar opnieuw in stelling temeer omdat er al eerder in de 'Stinkleane' een legervoertuig van hen met pech was achtergelaten. Nadat de grote colonne via de Hamersweg richting Mildam was vertrokken, volgden er na een kwartier onverwacht nog een drietal Staghounds, met chauffeur Wilfred Berry voorop. Ze maakten helaas dezelfde fout als hun collega's eerder en reden bij de Hamersweg rechtdoor. Enkele seconden later werden ze onder vuur genomen door de Duitsers bij Haite de Vries. De eerste pantservuist miste doel, maar de tweede raakte het voertuig van Wilfred Berry. Hij raakte de controle over het stuur kwijt en belandde in de sloot. Wilfred raakte daarbij zwaar gewond, zijn twee kameraden wisten onder dekking van het boordgeschut van de twee andere Staghounds hun voertuig te verlaten. Achterop één van deze voertuigen gingen ze terug naar de Hamersweg.
Het ene voertuig vervolgde zijn weg richting Ter Idzard en het andere bracht de twee soldaten, waarvan één gewond was, terug naar Oldeberkoop. Wilfred Berry overleed enige tijd later op de plaats van het noodlottige ongeluk.
Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan het tragische ongeluk en als blijk van dank en waardering aan onze bevrijders. Wilfred Robert George Berry liet daarvoor in Oldeholtpade het leven.


Ter ere van de overgang naar de 21e eeuw werd deze 'millenniumsteen' geplaatst. Tijdens de ijstijd is deze zwerfkei in Baarda's Bos (ten zuiden van de Stellingenweg) terecht gekomen. Om deze steen van die plaats naar het centrum van ons dorp te krijgen moest er veel werk worden verzet.
Henk Bos, de vice-voorzitter van Plaatselijk Belang, heeft tezamen met vele andere vrijwilligers deze taak op zich genomen.
Met behulp van vele sponsoren en de beide aannemers Kemper en Delfsma is deze klus geklaard Op 31 dec 1999, tegen twaalven, mocht Alie Punter - Baarda de plaquette onthullen. Deze plaquette, gemaakt door Anton Diever, bevat de tekst: "Deze zwerfkei is een Smaland graniet, een Rode Vaxjo. Ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd achter gebleven in Baarda's Bos in Oldeholtpade."
En verder als wetenswaardigheid: de steen weegt 4635 Kilogram.


Bij het Wilfred Berry Monument vind je zijn geboortedatum, dit is AB-CD-EFGH en zijn sterfdatum is IJ-KL-MNOP.(let op! de maand moet in het midden)
Bij de zwerfkei vind je ook twee jaartallen, deze zijn QRST-UVWX. Met deze getallen kun je het eindcoordinaat van de cache berekenen.

De eind locatie is:
N52°(A+B)(R-P-E).DLO' E006°C(I+M).(F-G)(S-J)(P+U)'

Ook hier geldt weer, laat de natuur ongemoeid, blijf op de paden en alleen aan het eind mag iets van het pad afgeweken worden.



Vraag voor de bonuscache:

Bonus G = Het aantal hoge lichtmasten, met schijnwerpers, op het gehele voetbalterrein.



Additional Hints (Decrypt)

Obbzfgebax

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)