Skip to content

|OFZE2011| FF Scannen Mystery Cache

This cache has been archived.

Masterchef: Alles gescand? niets meer te vinden.

More
Hidden : 11/12/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Diverse codes die je kan scannen.

QR
Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso-Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso.

Kenmerken

De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar worden in Japan inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. In Nederland is de code terug te vinden op de e-tickets van de NS, maar ook steeds vaker op posters.

Denso is een toeleverancier van Toyota en levert elektronische componenten en samenstellingen. Toen Toyota eiste dat de onderdelen beter identificeerbaar moesten zijn, werd door een dochteronderneming van Denso een tweedimensionale streepjescode ontwikkeld. Deze code werd aanvankelijk alleen in de auto-industrie gebruikt. In Japan beschikte men echter al vroeg over gsm-telefoons met camera's en internettoegang (i-mode). Zo ontstond het idee de QR-code te gebruiken voor het aanbieden van een URL. De URL wordt hierbij gecodeerd tot een QR-code, die wordt afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, of op de verpakking van een product. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL. Tegenwoordig beschikken alle smartphones over een QR-codescanner. Recente scanners op mobiele telefoons (Barcode Scanner op Android) hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen realtime een QR-code scannen, waarmee het scannen van QR-codes ook echt snel wordt.

Datamatrix

Een datamatrix is een tweedimensionale streepjescode bestaande uit witte en zwarte vierhoeken in een vierkant of rechthoekig patroon. De informatie opgeslagen in een datamatrix, kan zowel tekst als data bevatten. Normaal gesproken wordt er data opgeslagen tot 2 kilobyte. Deze codes hebben aan de onder- en linkerkant een ononderbroken lijn en aan de rechter- en bovenkant een stippellijn.

Voor het uitlezen van de datamatrix worden zogenaamde CCD scanners gebruikt. Dit zijn scanners met een camerachip. De kosten voor een dergelijke scanner zijn in 2009 niet veel hoger dan voor de conventionele scanners.

De toepassing van de datamatrix is door de GS1 gestandaardiseerd. Zo staan er in de datamatrix gecodeerde data-elementen. Op deze wijze is het voor softwaremakers mogelijk om de datamatrix (of databar) code te scannen in hun applicaties en langs een vaststaande structuur te ontleden in de verschillende data-elementen.

De farmaceutische fabrikanten verenigd in de Europese koepel EFPIA hebben zich uitgesproken om de GS1-datamatrix te gaan toepassen op farmaceutische producten. Hierdoor wordt het technisch mogelijk om de productgegevens direct te gaan koppelen aan de elektronische patiëntenkaart. In de Europese landen om Nederland heen is wetgeving in de maak om er voor te zorgen dat op ieder product een machinaal leesbaar chargenummer is aangebracht. Invoering in Nederland zou een belangrijke stap worden in de verdere verbetering van de patiëntveiligheid.

De datamatrix is verwant aan de GS1-databar. De GS1-databar is ook een coderingstechniek die het mogelijk maakt om langs dezelfde codetabel als die van de datamatrix de verschillende data-elementen op te nemen in een uitgebreide barcode. De GS1-databar zal meer in de voedselindustrie en op retailproducten gebruikt gaan worden zoals gedistribueerd door supermarkten en warenhuizen en een uitbreiding worden van de Europese artikelnummering

High Capacity Color Barcode

High Capacity Color Barcode (HCCB) is de naam bedacht door Microsoft voor haar technologie van het coderen van gegevens in een 2D "barcode" met behulp van clusters van gekleurde driehoeken in plaats van de vierkante pixels van oudsher geassocieerd met 2D-barcodes. Datadichtheid wordt verhoogd met behulp van een palet van 4 of 8 kleuren voor de driehoeken, hoewel HCCB maakt ook het gebruik van zwart en wit indien nodig. Het is erkend door het ISAN International Agency voor gebruik in de International Standard Audiovisual Number standaard, en dient als basis voor de Microsoft Tag mobile tagging applicatie.

De technologie werd gecreëerd door Gavin Jancke, een technisch directeur bij Microsoft Research. Geciteerd door BBC News in 2007, zei hij dat HCCB niet bedoeld was om de traditionele barcodes te vervangen. "Het is meer van een 'partner' barcode .... De UPC barcodes zal er altijd zijn.

Code 128

Code 128 is een soort streepjescode.

Alle symbolen van de streepjescode bestaan uit een opeenvolging van streepjes "zwart, wit, zwart, wit, zwart, wit". Een zwart of wit streepje kan vier breedtes hebben. Als we de breedte van het dunste streepje op 1 stellen, zijn de overige breedtes 2, 3 en 4 keer zo breed. De breedte van het elk geheel symbool is 11.

Omdat moeilijk op wit geëindigd kan worden wordt het "stop"-symbool gevolgd door een extra zwarte streep met breedte 2.

Een barcode bestaat uit achtereenvolgens: een startsymbool, symbolen voor de gecodeerde gegevens, een controlesymbool en het stopsymbool.

Er zijn 107 verschillende symbolen gedefinieerd, waaronder drie verschillende startsymbolen, die elk een verschillende tekenset definiëren, en het stopsymbool.

Bij elk symbool, behalve het stopsymbool, hoort ook een getalswaarde die gebruikt wordt bij het berekenen van het controlesymbool. De getalswaarde van het controlesymbool wordt berekend door 1 x de getalswaarde van het startsymbool, 1 x de getalswaarde van het eerste gegevenssymbool, 2 x die van het tweede gegevenssymbool, 3 x die van het derde gegevenssymbool, en zo voort, bij elkaar op te tellen, en van het totaal de rest te nemen bij deling door 103.

Om een bepaald aantal gegevenssymbolen te coderen zijn er dus drie extra symbolen nodig (start, controle en stop), en de totale breedte van een streepjescode, uitgedrukt in de breedte van het dunste streepje, is dus: (aantal symbolen + 3) x 11 + 2.

Het is van belang om ervoor te zorgen dat bij het afdrukken de streepjes ook inderdaad de juiste breedteverhoudingen hebben. Door schaling is dit niet altijd het geval. Om dit te voorkomen dient men de lengte van de totale streepjescode te berekenen en te vermenigvuldigen met een geschikt geheel aantal pixels om een afbeelding van de gewenste grootte te verkrijgen.

De cache is voor jou dan ook een eitje als je deze allemaal FF kan scannen.

Scans
Veel plezier met deze cache.

Additional Hints (Decrypt)

baqre qbbq ubhg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)