Skip to content

Natuur en landbouw in de Molenhoek Multi-Cache

Hidden : 8/11/2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP: De vraag bij WP17 is gewijzigd per 10-01-2021.

Lees dit eerst:

De route van deze multicache is ongeveer 7 km lang (reken op 2 uur lopen) en volgt voor een groot deel, maar niet overal, Boerenwandelpad De Uitloper. Dat betekent dat je soms door weilanden loopt. Het is daarom streng verboden om honden mee te nemen. Honden kunnen namelijk een bacterie bij zich dragen waar de hond geen last van heeft, maar waar koeien ernstig ziek en onvruchtbaar van kunnen worden. Voor het wandelen van deze route is het toegestaan gebruik te maken van de paden van het waterschap, ondanks de verbodentoegangsbordjes op sommige hekken.

Een groot deel van de route loopt over onverhard, soms redelijk ruw terrein, dat niet overal even goed onderhouden wordt. ’s Winters kan het op sommige plaatsen modderig zijn en er zijn flinke stukken zonder schaduw waar het ’s zomers erg warm kan zijn. Soms moet je via smalle bruggetjes sloten oversteken of over draadjes of hekjes stappen of klimmen. Stevig schoeisel en een lange broek zijn aan te raden en de route is niet geschikt voor rolstoelen, wandelwagens of fietsers. Er is geen horeca onderweg. 

Loop je over akkerland, loop dan langs de rand of over duidelijke paden om geen gewas te vertrappen. Ga ervan uit dat op alle draden die je tegenkomt stroom kan staan en gebruik de beschikbare overstapjes.

 

Tijd voor de cache.

De Molenhoek is een buurtschapje net buiten het dorp Horssen. Tijdens deze wandeling leer je wat over het landschap, de geschiedenis en de landouw langs de route. Alle punten van de wandeling zijn al gegeven. Op sommige punten moet je een vraag beantwoorden, andere zijn alleen maar om de route makkelijker te kunnen volgen.

Het antwoord op de vragen geeft steeds een getalwaarde bij een symbool. Die waardes heb je nodig om aan het eind de cache te vinden en te openen. Aan het eind van de beschrijving staat een tabel om alle antwoorden netjes in op te schrijven. Zie je geen plaatjes in de app, kijk dan op de site.

 

Je kunt de auto of fiets parkeren op N51 51.798 E5 36.920

 

De route begint bij een hengstenhouderij. Als je richting WP 1 loopt, kun je aan de linkerkant van de weg de hengsten zien lopen. Mensen kunnen hun merrie hier brengen om gedekt te worden. Er lopen dus ook merries, soms met hun vorige veulen.

WP 1: N51 51.767 E5 36.898

paard= Welke letter zit tussen M en F in de rijbak? Neem de letterwaarde van deze letter.

 

WP 2: N51 51.580 E5 36.787

Aan de overkant van de brede sloot zit een kantoorpand met daaromheen een goed onderhouden park. Aan de andere kant van het bedrijf, hiervandaan helaas net niet te zien, is ook nog een mooi hertenpark.

boom= Welke bomen staan er net aan de overkant van de sloot?

1: Beuken

2: Berken

3: Wilgen

 

WP 3: N51 51.494 E5 36.981 (referentiepunt)

Ga hier het terrein van het Gelders landschap op en loop verder langs het water.

 

WP 4: N51 51.504 E5 37.257

Vanaf dit steigertje kijk je uit op de plas. Deze diepe plas is gegraven als zandwinning voor de aanleg van de nabijgelegen N322 in de jaren zeventig. Nu is het een visput en kan er in zeldzame strenge winters op geschaatst worden.

vis = Het aantal liggende planken van de steiger.

(Let op: Eén plank is kapot. Het antwoord is een even getal.)

 

WP 5: N51 51.625 E5 37.400

Hier vind je een uitkijkpost die gebruikt kan worden door jagers en vogelspotters.

vogel = Hoeveel rechthoekige treden (dus niet rond) heeft de trap?

 

De watergang waar je langs loopt richting WP 6 wordt Het Goor genoemd en is een paar jaar geleden verbreed en de oevers zijn minder steil gemaakt. Hierdoor ontstaat voor veel dieren aantrekkelijke natuur en vormt deze sloot een ecologische verbindingszone tussen verschillende kleine natuurgebiedjes.

Op verschillende plaatsen langs het water zijn wilde bloemen gezaaid en je ziet hier dus 's zomers veel vlinders, bijen en hommels.

WP 6 = N51 51.622 E5 37.663

vlinder= Neem de letterwaarde van de laatste letter van de naam van het waterschap op het hek.

 

WP 7: N51 51.557 E5 37.882

De bosjes links en aan de overkant van de weg zijn productiebosjes. De bomen groeien hier om hout te leveren. Deze bosjes worden ook door reeën gebruikt als schuilplaats. De grootste kans om er een te zien heb je ’s avonds of ’s ochtends vroeg.

ree = Wat is het eerste cijfer van het nummer op de lantaarnpaal?

 

Loop goed links onderweg naar WP 8, het verkeer rijdt hier vaak harder dan je verwacht.

WP 8: N51 51.854 E5 38.166

Je staat hier op een vijfsprong van lokale wegen. Aan de rechterkant is een langgerekte zandwal te zien in de richting van het dorp Bergharen. Dit is een zogenaamde rivierduin, ontstaan door opstuivend zand dat door de rivier is aangevoerd. Vóór de aanleg van de dijken waren de zanderige rivierduinen, en de dichter bij de rivier gelegen oeverwallen, vaak centra van bewoning. De lager gelegen komgronden met kleigrond werden dan vooral als weiland gebruikt.

Links staat een huis op een relatief hoge heuvel. Deze heuvel was vroeger nog veel hoger, maar is in de loop van de jaren grotendeels afgegraven voor zandwinning. In de vijftiende eeuw werd hier een klooster gebouwd, dat echter in 1616 al weer werd afgebroken. De funderingen van dit klooster, samen met een aantal skeletten, werden in 1972 gevonden toen de boerderij Kloosterhof die er toen stond, afbrandde.

Tegenwoordig is hier een scharrelvleesbedrijf gevestigd, waar de koeien en de varkens zo veel mogelijk buiten lopen.

varkens

varken = De straat naar links heeft een toepasselijke naam. Neem de letterwaarde van de eerste letter van deze straatnaam.

 

In de buurt van WP 9 grazen Galloway-runderen. Deze meestal zwarte, Schotse runderen met lange vacht blijven het hele jaar buiten. Ze worden gehouden voor het vlees.

WP 9: N51 51.909 E5 37.823

rund = Hoeveel maanden draagt een Galloway-rund? 

(Informatiebord is verdwenen. Hint: koeien zijn net mensen.)

 

WP10: N51 52.025 E5 37.681 (referentiepunt)

Steek hier het water over.

 

WP 11: N51 52.036 E5 37.517

Op deze ruige strook land tussen twee weteringen lopen soms schapen. Kom je een kudde schapen tegen, loop er dan rustig tussendoor.

Ter hoogte van WP 11 is een zijslootje.

schaap = In welke richting loopt dit zijslootje?

1: Naar het noorden

2: Naar het zuiden

 

WP 12: N 51 52.134 E 005 36.659

Tussen WP 10 en WP12 gaat de route voor ruim een kilometer over een wal tussen twee weteringen. De dubbele wetering is het resultaat van eindeloze ruzies, geweld en vernielingen in de late middeleeuwen. De verschillende dorpen van het Land van Maas en Waal konden het namelijk maar niet eens worden over de waterafvoer. In dit natte deel van het land wilde iedereen uiteraard een goede waterafvoer, maar wat voor het ene dorp goede afwatering was, was stroomafwaarts juist weer een teveel aan water. In de resulterende onlusten werden regelmatig stuwen vernield en dijken doorgestoken. Het compromis was deze dubbele watergang met verschillende waterhoogtes.

Na WP 12 gaan de twee weteringen als één verder. Daarom is hier een stuwtje.

sloot= In welke van de twee weteringen zit het stuwtje?

1: In de smalle wetering links van het pad

2: In de brede wetering rechts van het pad

 

WP 13: N51 52.076 E5 36.648 (referentiepunt)

Deze tuin bevindt zich tussen een fruitboomgaard en een akker. Dit lijkt privéterrein, maar je mag hier lopen van de eigenaars. Volg de (enigszins verbleekte) geel/groene wegwijsbordjes en het gemaaide pad. De route gaat na de boomgaard verder midden over het akkerland. Steek recht over. Volg het pijltje bij het bordje van de wandelroute. Van ongeveer juli tot september loop je hier tussen hoge muren van maïs door.

 

WP 14: N51 51.980 E5 36.516

In zuidelijke richting kun je het dorp Horssen zien liggen, waar buurtschap de Molenhoek deel van uitmaakt.

mais = Horssen heeft 3 kerken. Hoeveel daarvan kun je vanaf dit punt zien?

Verlaat het akkerland via de wandelroute tot je op een breed grindpad komt en ga dan linksaf terug naar de verharde weg.

 

WP 15: N51 51.801 E5 36.285 (referentiepunt)

De wandelroute ging hier oorspronkelijk aan de linkerkant van de sloot door het weiland, maar je mag ook rechts van de sloot over het waterschapspad lopen als je dat liever doet. Dan is de vraag bij WP16 dus niet aan de overkant van de sloot, maar aan dezelfde kant.

Het laatste stuk van de route gaat door een weiland waar je zomaar koeien of kippen tegen kunt komen. Vooral jonge koeien zijn vaak nieuwsgierig en komen soms op je af. Blijf rustig, houd een beetje afstand en loop gewoon door, dan doen de dieren je niks.

Hier delen kippen en koeien de wei. Nadat de koeien het gras kort hebben gegeten, komen de kippen om restjes bij elkaar te scharrelen en naar larven en insecten te zoeken in de mest van de koeien. Door het krabbelen van de kippen kan het bodemleven de mest beter omzetten in stoffen die de planten nodig hebben voor hun groei.

Als het buiten donker wordt gaan de kippen op stok in een speciale kippenkar, die je waarschijnlijk wel ergens ziet staan. Deze verplaatsbare schuilplaats zorgt ervoor dat de kippen ’s nachts niet bang hoeven te zijn voor roofdieren en bovendien leggen ze in deze kar ook hun ei, zodat ze makkelijk verzameld kunnen worden.

In verband met de landelijke ophokplicht vanwege de vogelgriep zijn de kippen momenteel helaas het grootste deel van het jaar binnen.

WP16: N51 51.770 E5 36.444

De koeien die hier lopen zijn zogenaamde dubbeldoelkoeien: melkkoeien die ook geschikt zijn als vleeskoe. De meeste koeien hier zijn roodbont, maar er lopen ook een aantal zwartbonte koeien bij.

De koeien zijn echter niet de enige zwart-witte dieren in het weiland.

koe = Voor welk ander zwart-wit dier is aan de overkant van de sloot een voorziening? Neem de letterwaarde van de vierde letter.

 

WP 17: N51 51.715 E5 36.849

Verlaat hier het weiland weer.

kip = Na het bruggetje is hier een trapje gemaakt naar de weg. Uit hoeveel stenen treden bestaat deze trap? (Let op: Het antwoord is niet het aantal treden, maar de bijbehorende waarde hieronder!)

De trap heeft twee treden: kip = 7

De trap heeft drie treden: kip = 8

De trap heeft vier treden: kip = 9

 

Je hebt nu alle informatie om de cache te vinden en te openen. Loop eerst via de wandelroute terug naar het startpunt, dat is van hieruit linksaf en dan nog een kleine 200 meter.

Daarvandaan is het minder dan 250 meter naar de cachelocatie in een richting die je nog niet gehad hebt. Je kunt de cachemobiel alvast meenemen naar de eindlocatie.

 

Je vindt de cache op de volgende coördinaten:

N51 51. (vis-vogel)x(vlinder+ree)x(rund) E 5 36. ((paard+vogel)x(varken-mais)x(rund+sloot))+boom

Voor de cache moet je een klein stukje van de openbare weg af. Let op het geocaching-logo. Zet alles weer precies zo terug als je het hebt gevonden.

tabel

 

Additional Hints (Decrypt)

xvfg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)