Skip to content

Kalla Krigets Kronoberg - Försvarskompani Traditional Cache

Hidden : 5/9/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocaching i Kalla Krigets fotspår




Försvarskompani Kvarnamåla

Det lilla samhället Kvarnamåla som ligger längs vägen mellan Växjö och Tingsryd ansågs under kalla kriget ha ett stort strategiskt värde - Här skulle man fördröja en fientlig framryckning.

En sovjetisk landstigning i hamnen i Karlshamn bedömdes som högst trolig och vid ett avancerade norrut skulle väg 27 utgöra en trolig framryckningsväg. Just i Kvarnamåla bildar ett antal sjöar en förträngning i landskapet vilket skapar goda förutsättningar för en effektiv fördröjningsstrid. Fördröjningsstriden avsåg bland annat möjliggöra en evakuering av Uråsabasen som ligger en dryg mil norrut. Ett så kallat försvarskompani skulle operera i området. Så sent som 1990 byggdes det här stora skyddsrummet med tillhörande värn för att möjliggöra viss uthållighet.

Cachen är placerad utanför anläggningen och den nyfikne kan på egen risk utforska området. Skyddsrummet var tidigare igenbommat men vid cachens utläggande (maj 2016) var en av ingångarna öppen.


Kalla Krigets Kronoberg

Från andra världskrigets slut till början av 1990 talet pågick det så kallade Kalla Kriget. Sverige hade under perioden en enorm beredskap för att skapa ett så framgångsrikt motstånd som möjligt vid ett eventuellt krigsutbrott. Allt var planerat in i minsta detalj. Försvarets huvudinriktning var att fördröja eller slå en fiende så kust och gränsnära som möjligt och i denna plan var Kronobergs län ett nav för hela södra Sverige, centralt beläget med goda kommunikationer i alla riktningar.
Vid ett fientligt anfall mot något av kustlänen var Kronobergs huvuduppgift att svara för underhåll och reorganisation åt stridande förband. Därför anlades i länet omfattande förråd med fordon, bränsle, ammunition, sjukvårdmateriel med mera..
Länet mobiliserade två infanteribrigader om 5000 man vardera samt fyra flygbaser.

Den här cacheserien tar besökaren till plaster som var av stor betydelse under kalla kriget, men som idag är avvecklade eller inhyser civil verksamhet.
Cacherna är överlag enkla att hitta och enkla i sitt utförande.
Serien är utlagd av uetp i samråd med Samuel Palmblad på Smålands Museum.

Additional Hints (No hints available.)