Skip to content

Fossiler på Frederiksborg Slot EarthCache

Hidden : 10/6/2019
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dansk/Danish (for English - Please read below)

Note: Dette er en Earthcache ved Frederiksborg Slot, Hillerød. 

Formål med denne Earthcache

Formålet med denne Earthcache er at du/I får mulighed for at lære noget om følgende:

  • Hvordan dannes fossiler, dvs. hvilke geologiske processer indgår i dannelsen af fossiler
  • Hvilke oplysninger kan man udlede ved at betragte fossiler
  • Hvordan kan disse (geologiske) oplysninger bruges til at andre naturvidenskabelige fag (fx biologi) kan få en større forståelse om fortidens dyre (og evt. planteliv) 

Frederiksborg Slot og Neptunspringvandet

Frederiksborg Slot er en af Nordeuropas største attraktioner. Et pragtværk fra renæssancetiden, der for altid har sikret Kong Christian IV ( byggekongens) popularitet til trods for hans uheldige krige. Slottet rummer i dag Det Nationalhistoriske Museum. Dertil kommer den overdådige slotskirke med ridderordenskapel. Fr. 4.'s barokhave nord for slottet er senest blevet istandsat og genåbnet i 1996 under navnet Kaskaderne.

På pladsen foran slottet ses Neptunspringvandet. Dette er også koordinatene for denne Eathcache.

Neptun springvandet er udført af billedhuggeren Adrian de Vries i 1620-1622. Det blev ulykkeligvis nedbrudt og figurerne stjålet af de svenske besættelsestropper i 1659. Figurerne befinder sig nu i Stockholm. Det nuværende springvand er en rekonstruktion fra 1888 af Henrich Hansen med afstøbninger af de originale figurer.

Kalksandsten ved Neptunspringvandet

Stil dig på koordinatet for denne Earthcache (ved springvandet). Springvandet omkredses af en række store stenfliser.

Prøv at kig på fliserne - bemærk striberne der er i fliserne. Umiddelbart kunne det ligne slibespor - men det er i virkeligheden noget helt andet.

Fliserne består af blokke af kalksandsten. Kalksandstenene er både i en lys farve og i en mørkere farve. Kalksandstenen er Ølandssten (fra Sverige). Ølandssten findes bl.a. på Bornholm, hvor den brydes i stenbrud.

Kalksandsten dannes som resultat af en række geologiske processer.

  1. Udgangspunktet er bjergarter som nedbrydes af erosion; enten mekanisk nedbrydning (vind, nedbør) eller via kemisk nedbrydning.
  2. Erosionen nedbryder bjergarten til sedimenter (ler, silt, sand, grus og ioner)
  3. Sedimenterne transporteres af vind, strømmende vand, bølger og/eller is. Under transporten kan der ske en yderligere erosion (slibning) af materialerne - og sedimenterne sorteres ofte efter størrelse og vægtfylde (densitet)
  4. Sedimenterne deponeres i lag. I forbindelse med deponeringen kan sedimenterne også blandes med andre mineraler. Et eksempel på et sådant mineral er kalciumcarbonat (CaCO3), som kan stamme fra kalkholdige organismer (skaldyr og visse typer plankton) som deponeres på havbunden.
  5. Med stadig voksende lag af sedimenter presses de deponerede lag yderligere sammen. Sedimenterne indgår i kemiske forbindelser med kalciumkarbonat og under tryk og temperatur dannes kalksandsten.
  6. Skift i havbundens niveau, grundet jordskorpens bevægelser, kan presse kalksandsten mod overfladen, hvor en ny nedbrydningsproces kan begynde.

Fossiler på Frederiksborg Slot

Fossiler er de forstenede dele af de planter eller dyr. Fossiler er typisk meget gamle. En grænse for hvor "ungt" noget kan være for at kunne kaldes et fossil er typisk omkring 10.000 år.

Oftest forsvinder alt når planter eller dyr dør og de forsvinder derfor uden spor. Nogle gange, men meget afhængigt af jordbundsforhold mv., bevares dele af organismen ... typisk de hårdere dele som fx et skelet eller lignende. Oftest er det organismer der er døde i vand, faldet til bunds i havet, og så med tiden er blevet dækket af sedimenter, der forstenes.  De ældste fosiller er næsten lige så gamle som livet her på jorden, ca. 3,5 mia. år - og de yngste er (som nævnt) ca. 10.000 år gamle.

Den typiske proces i forbindelse med dannelse af fossiler fra dyr er følgende:

Stadier i dannelse af fossiler

  1. Et dyr dør og ender på havets bund. Dyret begraves af sedimenter (ler, sand og/eller andre partikler). Den organiske del af dyret (hud, muskler, indvolde) rådner op og der er nu kun et skelet tilbage. 
  2. Skelettet begraves under endnu flere sedimenter (mere ler, sand og/eller andre partikler) og grundet det tykke lag sedimenter presses disse sammen og bliver til klippe (eksempelvis sandsten eller kalksandsten).
  3. Grundvand gennemtrænger klippen og udvasker mineralerne fra det døde dyrs skelet. I hulrummet (hvor skelettet før lå) aflejres i stedet andre mineraler - og fossilet dannes.
  4. Geologiske processer (forskydninger af jordbunden) gør at den tidligere havbund hæves og bliver til land. Erosion (vind og vejr) fjerner den omkringliggende klippe og fossilet dukker frem.

Fossilerne i disse kalksandsten er ikke kommet frem på grund af erosion, men fordi vi (mennesker) har brudt klippen i et stenbrud og kløvet/savet/poleret disse klippestykker.

Kalksandstenene, både de lyse og de mørke, indeholder mange fossiler af typen orthoceratit. Denne type kalksandsten bliver derfor også ofte kaldt orthoceratit-sten.

Orthoceratit

Orthoceratit er navnet på en uddød familie af blæksprutter. Blæksprutterne havde en lige og kegleformet skal, hvor skallen skal via nogle tværvægge, kaldet septae, var inddelt i en række mindre kamre. Blæksprutten selv boede i det største og sidst dannede kammer. Blæksprutten kunne regulere opdrift og balance via kamrene i skallen. Blæksprutterne var, som alle andre artsfæller, rovdyr og har sikkert været relativt gode svømmere for at kunne fange deres bytte.

Orthoceratitter levede fra den geologiske periode Ordovicium til den geologiske periode Tidlig Kridt (ca. 500-130 mio. år før nu) og deres skaller findes ofte som fossiler. I forhold til udbredelses synes de begrænset til området omkring Sverige og de baltiske lande.

Copyright Nobu Tamura, 2009

Earthcachen

For at logge denne EarthCache skal du besøge Earthcachens koordianter, foretage dine iagttagelser og sende dine svar til mig. Det er ikke nødvendigt at vente på et svar fra mig inden du logger Earthcachen. Hvis der er noget galt med dine svar, så skriver jeg til dig. Hvis I er flere der logger cachen sammen, så skriv i din besked hvem besvarelsen er på vegne af. Følges disse regler ikke forbeholder jeg mig retten til at slette din log.

Spørgsmål:

1. Ved startkoordianterne kan du se fliser med fossiler. Kig på fliserne og betragt de forskellige fossiler der er i fliserne. Beskriv flisernes farve. Beskriv også nogle umiddelbart synlige egenskaber ved fossilerne (form, farve etc.).

2. Kalksandstensfliserne er hårde nok til at vi kan gå på dem uden at de bliver synderligt slidte. Fliserne er derfor ganske hårde. Orthoceratit-fossilerne er tilstede i fliserne. Hvilket et af materialerne tænker du må være hårdest? Orthoceratit-skallerne eller den omkring-liggende flise? Begrund dit svar.

3. Hvorfor er det, fra et geologisk synspunkt, godt at det omkringliggende materiale er rimelig hårdt?

Nu til fossilerne. Kig på fossilerne og sammelign med billedet af Orthoceratit der er indsat sammen med cache-beskrivelsen.

4. Synes det sandsynligt at fossilerne er af arten Orthoceratit når du sammenligner udseendet med det vedlagte billede? Hvilke iagttagelser baserer du dit svar på?

5. Er fossilerne ens eller forskellig i størrelse? Kan du give en mulig forklaring på årsagen til at det er sådan?

6. Hvad er det længste Orthoceratit-fossil du kan finde (cm) og hvor bredt er det ved den bredeste ende (cm)? (I mangel på egnet måleinstrument kan det oplyses at det yderste led på en tommelfinger ofte er ca. 2,5 cm - og en størrelse 45-46 sko er ca. 30-33 cm). Hvis der er knækket stumper af et fossil kan du prøve at estimere hvor langt fossilet ville have været hvis det stadig var i et stykke.

7. Find et fossil hvor du kan se de først-dannede kamre (de små kamre helt uden i spidsen). Med omhyggelighed man man iagttage en lille forskel i vægtykkelsen på den ene og den anden side af kammeret. Forskellen skyldes at Orthoceratit'en har deponeret et ekstra lag mineraler på den ene væg. Hvorfor har den valgt at gøre dette? (Hint: Der har noget med svømmeegenskaber at gøre)

8. Tag et foto af fossilet du iagttog for at svare på spørgsmål 7. Fokuser på det sted på fossilet med de små kamre så at man kan se vægtykkelsen. Peg gerne med en blyant/kuglepen etc. på det sted hvor dine observationer er foretaget. Send billedet til min profil (Message Center foretrækkes).

Vi takker 1lollik for sparring under udarbejdelse af denne cache.

 

English

Note: This is an Earthcache at Frederiksborg Castle, Hillerød. 

Purpose of this Earthcache

The purpose of this earthcache is that you will have the possibility of learning somehting about:

  • How are fossils formed, ie which geological processes are involved in the formation of fossils
  • What information can be derived by looking at fossils?
  • How can this (geological) information be used so that other natural sciences (eg biology) can gain a greater understanding of the animal (and possibly plant life) of the past 

Frederiksborg Castle and the Neptune fountain

Frederiksborg Castle is one of Northern Europe's main attractions. A splendor from the Renaissance era that has forever secured the popularity of King Christian IV (the building king) despite his unfortunate wars. The castle today houses the National History Museum. In addition, the lavish castle church with knights order. King Frederik IV's baroque garden north of the castle was recently refurbished and reopened in 1996 under the name Cascades.

In the square in front of the castle is the Neptune fountain. These are also the coordinates of this Eathcache.

The Neptune fountain was made by sculptor Adrian de Vries in 1620-1622. It was unfortunately broken down and the figures stolen by the Swedish occupation troops in 1659. The figures are now in Stockholm. The present fountain is a 1888 reconstruction by Henrich Hansen with castings of the original figures.

Limestone at the Neptune fountain

Position yourself on the coordinate of this Earthcache (at the fountain). The fountain is surrounded by a number of large stone tiles.

Try to look at the tiles - note the stripes that are in the tiles. At first sight it could look like grinding tracks - but it is something completely different.

The tiles consist of blocks of limestone. The limestones are both a light color and a darker color. The limestone is Ølandssten (from Sweden). Ølandssten is found, among other places. on the Danish island of Bornholm, where it is broken into quarries.

Lime sandstone is formed as a result of a number of geological processes.

  • It starts with rocks that are degraded by erosion; either mechanical degradation (wind, precipitation) or via chemical degradation.
  • Erosion breaks down rock into sediments (clay, silt, sand, gravel and ions)
  • The sediments are transported by wind, flowing water, waves and / or ice. During transport, further erosion (grinding) of the materials can occur - and the sediments are often sorted by size and density
  • The sediments are deposited in layers. In connection with the deposition, the sediments can also be mixed with other minerals. An example of such a mineral is calcium carbonate (CaCO3), which originates from calcareous organisms (seafood and certain types of plankton) deposited on the seabed.
  • With ever-expanding layers of sediments, the deposited layers are further compressed. The sediments form chemical compounds with calcium carbonate and under pressure and temperature, limestone is formed.
  • Shifts in the seabed level, due to the earth's crustal movements, can push the limestone to the surface, where a new degradation process can begin.

Fossils at Frederiksborg Castle

Fossils are the petrified parts of the plants or animals. Fossils are typically very old. A limit to how "young" something can be to be called a fossil is typically around 10,000 years.

Most often everything disappears when plants or animals die and therefore they disappear without a trace. Sometimes, but very much depending on soil conditions, etc., parts of the organism are preserved ... typically the harder parts such as a skeleton or the like. Most often it is organisms that have died in water, have fallen to the bottom of the sea, and over time have been covered with sediments that are petrified. The oldest fossils are almost as old as life here on earth, approx. 3.5 billion years - and the youngest are (as mentioned) approx. 10,000 years old.

The typical process of producing fossils from animals is as follows:

Stadier i dannelse af fossiler

  1. An animal dies and ends on the sea floor. The animal is buried by sediments (clay, sand and / or other particles). The organic part of the animal (skin, muscles, viscera) rots up and there is now only one skeleton left.
  2. The skeleton is buried under even more sediments (more clay, sand and / or other particles) and due to the thick layer of sediments, these are pressed together and turned into rocks (eg sandstone or limestone).
  3. Groundwater penetrates the rock and leaches the minerals from the dead animal's skeleton. Instead, other minerals are deposited in the cavity (where the skeleton was before) - and the fossil is formed.
  4. Geological processes (displacements of the soil) cause the former seabed to rise and become ashore. Erosion (wind and weather) removes the surrounding rock and the fossil emerges.

The fossils in these limestone have not emerged due to erosion, but past we (humans) have broken the rock into a quarry and cleaved / sawed / polished these rocks.

The limestone, both the light and the dark, contains many fossils of the type orthoceratite. This type of limestone sand is therefore also often called orthoceratite stone.

Orthoceratit

Orthoceratite is the name of an extinct family of squid. The octopus had a straight and cone-shaped shell, where the shell, via some transverse walls, called septae, was divided into a number of smaller chambers. The squid itself lived in the largest and last formed chamber. The squid could regulate buoyancy and balance through the chambers of the shell. The octopuses, like all other species, were predators and have probably been relatively good swimmers to catch their prey.

Orthoceratites lived from the geological period Ordovician to the geological period of Early Cretaceous (about 500-130 million years before now) and their shells are often found as fossils. In terms of prevalence, they appear to be limited to the area around Sweden and the Baltic countries.

Copyright Nobu Tamura, 2009

The Earthcache

To log this EarthCache, visit the EarthCache coordinates, make your observations, and send your responses to me. No need to wait for a response from me before logging the Earthcache. If there is anything wrong with your answers, then I will write to you. If you have more people logging the cache, then write in your message who the answer is on behalf of. If these rules are not followed, I reserve the right to delete your log.

Questions:

1. At the start coordinates you can see tiles with fossils. Look at the tiles and look at the different fossils that are in the tiles. Describe the color of the tiles. Also describe some immediately visible characteristics of the fossils (shape, color, etc.).

2. The limestone tiles are hard enough for us to walk on them without being severely worn. The tiles are therefore quite hard. The orthoceratite fossils are present in the tiles. Which one of the materials do you think must be the hardest? The orthoceratite shells or the surrounding tile? Justify your answer.

3. Why, from a geological point of view, is it good that the surrounding material is reasonably hard?

Now to the fossils. Look at the fossils and compare with the image of Orthoceratit inserted with the cache description.

Now to the fossils. Look at the fossils and compare with the image of Orthoceratit inserted with the cache description.

4. Do you think it is likely that the fossils are of the species Orthoceratit when you compare the look with the attached image? What observations do you base your answer on?

5. Are the fossils the same or different in size? Can you give a possible explanation for why this is so?

6. What is the longest Orthoceratite fossil you can find (cm) and how wide is it at the widest end (cm)? (In the absence of a suitable measuring instrument it can be stated that the outer joint of a thumb is often about 2.5 cm - and a size EU45-46 shoe is about 30-33 cm). If there are broken pieces of a fossil you can try to estimate how long the fossil would have been if it were still in one piece.

7. Find a fossil where you can see the first-formed chambers (the small chambers at the very top). With care one can observe a slight difference in the wall thickness on one and the other side of the chamber. The difference is because the Orthoceratite has deposited an extra layer of minerals on one wall. Why did it choose to do this? (Hint: It has something to do with swimming properties)

8. Take a photo of the fossil you observed to answer question 7. Focus on the location of the fossil with the small chambers so that you can see the wall thickness. Point with a pencil / ballpoint pen etc. at the place where your observations are made. Send the picture to my profile (Message Center preferred).

We thank 1lollik for sparring while preparing this cache.

Additional Hints (No hints available.)