Skip to content

Åmosen EarthCache

Hidden : 2/18/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Åmosen ligger på Vestsjælland og strækker sig fra Assentorp og vestover og er samlet set Sjællands største lavmose.

Åmosen ligger på Vestsjælland og strækker sig fra Assentorp og vestover og er samlet set Sjællands største lavmose. Området var under den sidste istid knudepunkt for de sjællandske smeltefloder og fik derved sin udformning som et stort lavbundet bassin. På grund af isens vandring kan man i dag se høje kanter mod nord og vest. Det er endvidere meget interessant med de mange uregelmæssige placerede lidt kegleformede bakker der findes da disse er de såkaldte dødisbakker.

Disse dødisbakker opstod for ca. 15.000 år siden hvor den gradvise tilbagetrækning af isen (også kaldet Bælthavsfremstød). Dødisbakkerne opstår som aflejringer af ler, sand, sten og grus mellem is der ikke længere er i bevægelse (også kaldet dødis).


Isen smelter fra oven og materialet der frigives fra isen og afsættes i lavningerne i isoverfladen. Disse materialeophobninger ligger tilbage som dødisbakker, når isen er smeltet væk.


Istiden startede helt tilbage for 115.000 år siden og sluttede for 11.500 år siden. I de godt 100.000 år var Åmosen dækket af is i flere omgange. Efter isen var smeltet væk strømmede der store mængder saltvand i lavningen i Åmosen og derved blev der aflejret ler, silt, grus og sand. Med tiden aftog mængden af smeltevand og udløbet skred sammen og blev til en sø med silt, ler og dynd.

Området rummer meget store kultur- og naturhistoriske værdier og har været et langstrakt morads af mose og sumpskov. Åmose-området består af Store Åmose, mølleområdet fra Bromølleområdet til indløbet i Lille Åmose samt herfra og videre til udløbet i Tissø.

Det er primært i Store Åmose at man kan opleve den påvirkning som tørvegravningen og den landbrugsmæssige udnyttelse har været. Lille Åmose fremstår forsat som oprindeligt.

Ud over at være et af de få opholdssteder for odder findes der også sjældne orkideer i Åmosen.
Op gennem tiderne er der fundet arkæologiske fund fra bl.a. bopladser, stammebåde og redskaber der fortæller om folkeslag helt tilbage fra 10.000 år f.Kr..
Man har fund fra stenalderfolket, offermose, tørvegravning samt dræning af jorden til landbrugsdyrkning.

Området har haft stor landbrugsgmæssig betydning, men udnyttelsen har været begrænset af afgræsning og høslæt. Sidenhen blev udnyttelsen intensiveret der medførte indgreb i åløbet og afvendingen af mosen. De største afvandinger skete i 1930-33 og i anden runde i 1960. Sidenhen færdes mange mennesker som satte deres præg yderligere på naturen. Senest var det tørvegravning til masseproduktion under og efter Koreakrigen (1950-53). Denne produktion blev lukket i 1957.

I dag er dele af Åmosen fredet og er blevet et stille område. Der snakkes meget om at Åmosen skal være Nationalpark og noget af den tilbageføres til oprindeligt. Om det skal blive til noget er der meget delte meninger om og om det bliver til noget vides heller ikke.

Lige nu regnes området for at være naturpark.

Tag madkurven med. På dette koordinat findes et bord med bænke til.

Logningskriterier:
1. Du kan, hvis du har lyst, tage et foto og ligge på sammen med din logning. Du kan f.eks. tage et foto af dig og info-skilt
2. Skriv om hvordan Åmosen er opstået
3. Vest for informationsskiltet er terrænet lidt specielt. Hvordan er det opstået?
4. Hvad kendetegner Åmosen?

Du må gerne logge som fundet, men skal samtidig sende dit svar til min profil. Hører du ikke noget fra mig er dit svar godkendt.

Nedenfor er angivet et parkeringskoordinat, men det er muligt at køre helt derind selvom der ikke er mange der gør det. En lav bil vil nok skrabe på enkelte steder.

Additional Hints (No hints available.)