Skip to content

Iitin kivisillat: Kolisevan vanha silta Traditional Geocache

Hidden : 11/28/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Kolisevantien varrella.

Iitin tieliikenteen historiaa

Iitin pääväylät ovat pysyneet suurin piirtein samoina jo vuosisatoja. Salpausselkää myöden pääsi Uudenkylän, Kausalan ja Keltin väliä Ylistä Viipurintietä. Reitti Haminasta Elimäelle ja edelleen Uudenkylän kautta Hollolan suurpitäjään oli tärkeä kauppareitti. Ruotsi-Suomen rajan siirryttyä Kymijoelle Savontiestä Loviisasta Mäntyharjuun tuli entistä tärkeämpi. Pohjois-Iitissä monet tiet olivat käytössä vain talvella. Kesällä kuljettiin veneellä. Niiltä ajoilta onkin peräisin Iitin jakaminen Maakansaan ja Vesikansaan.

Vaikka Maakansan puolella ei olekaan juuri suuria vesistöjä, maata halkovat pienemmät Sääskjärveen laskevat joet ja Suomenlahteen päättyvä Taasianjoki. Näiden jokien ja ojien ylittämiseksi on rakennettu varmasti lukuisia puusiltoja, joita ei enää ole. Tärkeimpien reittien varrelle ja teollisuuden äärelle on rakennettu kivisiä holvisiltoja.

Entisaikoina teiden rakentaminen ja kunnossapito oli annettu talollisten vastuulle. Siksi yhä edelleen monet tiet mutkittelevat seudun tilojen pihapiirien kautta. Talolliset myös suhtautuivat luonnollisesti varsin nihkeästi määräyksiin parantaa teiden kuntoa "kaukoliikenteen" tarpeita palvelemaan. Eiväthän he itse siitä juurikaan hyötyneet.

Uusi tielaki ja liikenteen kehittyminen varsinkin 1920-luvulta alkaen on asettanut haasteita vanhoille silloille. Esittelemme sarjan kivisiltoja, jotka ovat edelleen käytössä, ovat jääneet pois käytöstä uuden tielinjauksen johdosta tai ne on purettu pois uuden sillan tieltä. Iitin kivisiltoja ei löydy Tiehallinnon listaamien museosiltojen joukosta, mutta hienoja ne silti ovat. Kätkösarjaa saa toki jatkaa aihepiiriin sopivilla silloilla. Sarjan kätköt on sijoitettu siten, että purkin esiinsaamiseksi ei tarvitse (eikä saa) siirrellä kiviä.

Kolisevan vanha silta

Paikannimi Koliseva mainitaan ensimmäisen kerran Elimäen käräjillä vuonna 1480. Nimen epäillään olevan nykyisen Asikkalan suunnasta saapuneiden uudisasukkaiden tuliaisia, mutta onpa se saattanut saada nimensä kolisevasta myllystäänkin. Mylly oli ollut olemassa ainakin jo vuonna 1585. Seudun talot huolehtivat myllyn kunnossapidosta ja saivat vastineeksi jauhaa viljaansa. Mylly sai voimansa Myllyojasta ja lähinnä sen kevättulvista.

Uudenkylän ja Elimäen yhdistävä ja sitä kautta tärkeän yhteyden Kymijoen lohenkalastusalueilta Hollolaan tarjonnut tie on kulkenut Kolisevan kautta Myllyojan yli vuosisatoja. Siitä ei ole tietoa, milloin vanha kivisilta on rakennettu. Kun Elimäki-Koliseva-Sääskjärvi -tie julistettiin maantieksi vuonna 1931 ja mm. linja-autoliikenne sitä pitkin aloitettiin, muodostui vanhasta kapeasta sillasta varmasti pullonkaula. Vanha silta on onneksi säilytetty ja uusi silta on rakennettu sen viereen.

Sillan toiseen päähän on siirretty vanha navetta. Siellä säilytetään mm. ruumisrekeä ja käsikäyttöistä palosammutinta. Navetan takana on pari myllynkiveä entisestä myllystä. Estääkseen näiden suuresti haluttujen käyttöesineiden joutumisen varkaiden käsiin, talon entinen isäntä valoi niihin sementtiä.

Talon isäntä on antanut luvan jättää auton tien viereen ilmoitettuun paikkaan.

Lähteet

  • Aimo Halila, "Iitin historia I", toinen painos, 1988
  • Aimo Halila, "Iitin historia II", 1966
  • Paikallistieto

Additional Hints (No hints available.)