Skip to content

Lyngesteinskonglomerat i Gauldal EarthCache

Hidden : 10/3/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dette er en earthcache, oppgavene nederst må besvares for at du kan logge denne som funnet.
Logger som røper svarene vil bli slettet.


Fra og med 5. august 2019, må du også laste opp et bilde av deg selv på stedet sammen med loggen din (hvis du ikke ønsker å være med på bildet selv, kan du ta bilde av GPS-enheten din eller en papirlapp med geocaching-navnet ditt istedet). Ikke send bildet til meg, last det opp sammen med loggen din. Ikke last opp bilder som viser steinen!

Sedimentære bergarter

Sedimentære bergarter består av konsoliderte sedimenter. Den kan være en lagdelt bergart, som f.eks. skifter. Den kan inneholde biter av bergarter innstøpt i en form for sement (forsteinet leire), som konglomerater. Eller den kan ha en homogen struktur som sandstein og kalkstein.

Sedimentære bergarter er som oftest dannet av materiale fra eldre forvitrede bergarter, i form av grus, sand og leire. Disse er forvitret av ulike grunner, som frost, mekaniske påkjenninger, ras og isbreer.

Disse har blitt avsatt etter å ha blitt ført med vind eller vann. Vanligst er de ført med vannmasser (elv) ut i et basseng (vann, havet) og blitt avsatt der, lag på lag. Nærmest elveutløpet avsettes de største og tyngste fragmentene, mens de små og lette fragmentene føres med vannmassene lengre ut i bassenget før de synker til bunnen og avsettes.

Avsetning fra et elveløp, skjer i intervaller eller sykluser. Fordi mengden av vann i elven og mengden av bergartsmaterialene i vannet varierer med årstidene, vil det avsatte laget bli variert og lagdelt, med grovere og finere masse.

Sedimentene er herdet, sementert eller forsteinet. Høyt trykk og temperatur bidrar til dannelsen av bergarten.

Sedimentære bergarter deles inn i fire grupper etter hvorhen og hvordan de er avsatt:

  • Fluviale: avsatt i elveløp
  • Deltaiske: fra elvedelta
  • Marine: fra havet
  • Eoliske: avsatt med vinden

 

Konglomerat

Konglomerat er en sedimentær bergart som består av blokk, stein eller grus, og et matriks sand, silt og/eller leire som er forsteinet. Navnet er latinsk og betyr blanding. Bollene i konglomerat er normalt runde.

Klassifisering

Konglomerat klassifiseres i forhold til tekstur, bollenes sammensetning, kornstørrelse, rundingsgrad og sortering.

Tekstur
Parakonglomerater er matriks- (finmateriale) bårne bergarter som inneholder minst 15% sand eller mindre partikler.
Orthokonglomerater er klast-bårne bergarter med mindre enn 15% matriks bestående av sand og finere partikler.

Klastenes sammensetning
Bollene, som er bitene med stein/grus, kalles også for klaster. Konglomeratet klassifiseres basert på sammensetningen av disse.

  • Monomikt: klaster fra en enkelt bergart
  • Oligomikt: klaster bestående av kun to ulike bergarter
  • Polymikt: klaster fra tre eller flere bergarter

 

Stein med 440 millioner års fortid

Ved de oppgitte koordinatene finner du en stein som ble dannet tidlig i silurtiden, av en 440 millioner år gammel strand- eller rasavsetning, der runde steiner av kvartsitt lå spredt i sanden. Etter hvert ble denne avsetningen dekket med tjukke lag av andre sediment og vulkanske bergarter. Dypt nede under overflaten, hvor temperaturene var høye og trykket stort, skjedde det en omdanning til kvartsittkonglomerat. Da den kaledonske fjellkjeden ble dannet for ca. 420-400 millioner år siden, ble bergartene foldet sammen og skjøvet fra nordvest inn over Trøndelag.

Konglomeratet, som kalles Lyngesteinskonglomerat, finnes nå i fast fjell i et område mellom Ler og Lundamo og forbi Hovin. Under den siste istiden løsnet den store blokka du ser her fra underlaget, og frøys fast i is som drev ut i Gauldalsfjorden. For rundt 11 000 år siden stod havet ca. 175 meter høyere enn nå, og havbunnen var dekket av leire. Den eldste strandlinja kan sees i begge dalsidene oppover Gauldalen. Her vi står nå, 38 meter over dagens havnivå, løsna blokka fra isen og falt ned på havbunnen. Steinen kom frem av leira da det ble bygget ny veg gjennom Melhus i 2004.

 

Oppgave

For å kunne logge denne cachen må du sende svar på oppgavene under. Svaret sender du via kontaktfunksjonen på profilsiden min. Du trenger ikke å vente på svar før du logger. Jeg svarer kun dersom svarene dine ikke kan godkjennes. Du må sende mailen seinest innen en time etter logging. Har du ikke muligheten til å sende mail så raskt, så må du vente med loggingen. Svarene må gis på norsk eller engelsk.

Fra og med 5. august 2019, må du også laste opp et bilde av deg selv på stedet sammen med loggen din (hvis du ikke ønsker å være med på bildet selv, kan du ta bilde av GPS-enheten din eller en papirlapp med geocaching-navnet ditt istedet). Ikke send bildet til meg, last det opp sammen med loggen din. Ikke last opp bilder som viser steinen!

  1. Basert på klastens sammensetning, hvordan vil du klasifisere dette konglomeratet?
    (Monomikt, Oligomikt eller Polymikt)
  2. Beskriv fargene på klastene og matrikset, hvilken er lysest/mørkest?

 

Adkomst

Fra E6 kjører du av mot Søberg på avkjørsel nr. 27. Du kan parkere rett ved siden av steinen. Hvis du kjører fra sør til nord må du følge Fylkesvei 740 (Melhusvegen) nordover til Melhus før du kan kjøre inn på E6 igjen.

 

Info er hentet fra Wikipedia og infotavle på plassen


I have earned GSA's highest level:

Additional Hints (No hints available.)