Skip to Content

<

Metsoreitti - Teeri

A cache by VekeHin Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/05/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Black Grouse Nationalpark Bayerischer Wald

TEERI

Teeri (Lyrurus tetrix, aiemmin Tetrao tetrix) on pohjoisella havumetsävyöhykkeellä elävä kanalintu.

Koko ja ulkonäkö

Naaras

Teeren sukupuolet ovat eri kokoiset. Naaraan pituus on noin 40–45 cm,siipiväli noin 65cm. Koiras 49–58 cm,siipiväli noin 80 cm. Teeriuroksen väritys on lähes kokonaan musta, mutta sillä on valkoista siivissä ja pyrstön alapuolella, sen päässä on myös punaista. Naaraalla väritys on ruskeankirjava ja se sopeutuu yleensä hyvin ympäröivään maastoon. Paino on teeriuroksella 1,0–1,5 kiloa ja naaraalla yleensä alle kilon. Sen erottaa hyvin metsosta sen pyrstössä olevasta lovesta.

Teeren ääni on soidinaikana selvästi erottuva kujertava pulputus. Naaraan ääni on kotkotusta. Soiden laitamilla ja soilla teeri ääntelee suhisten tsu - suiiii, jota käytetään matkittuna teeren metsästämisen apukeinona.

Levinneisyys

Pohjois- ja Keski-Eurooppa sekä osa pohjoista Aasiaa. Euroopan pesimäkanta on 600 000–900 000 paria.

Teertä tavataan koko maassa lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia. Teerikannaksi arvioidaan riistalaskentojen perusteella 225 000-400 000. Kanta vaihtelee voimakkaasti vuosittain.

Teeri on paikkalintu. Nuoret yksilöt voivat kuitenkin vaellella syksyisin.

Elinympäristö

Teertä tavataan kosteissa kangasmetsissä ja suoalueitten reunamilla. Talvisin ne kerääntyvät koivikoihin, joissa niillä on riittävästi ravintoa.

Talvehtiminen

Teeri syö parvissa päivällä silmuja ja muuta kasviravintoa. Tämän jälkeen teeret kaivautuvat lumeen, joissa olevia koloja kutsutaan kiepeiksi tai uutuiksi. Siellä ne yöpyvät turvassa saalistajilta kuten kanahaukalta. Kieppi suojaa kylmältä.

Lisääntyminen

Teeren kevätsoidin on näkyvä ja kuuluva tapahtuma. Soidinmenot ajoittuvat kevääseen maalis- ja huhtikuulle, ja naaras munii kuukautta myöhemmin 6 - 10 munaa maassa olevaan pesään. Naaras hautoo 3½ viikkoa. Poikaset ovat pesäpakoisia ja liikkuvat naaraan hoivissa kohta kuoriuduttuaan. Jo viikon ikäisinä ne osaavat auttavasti lentää.

Joskus sopivan pariutumiskumppanin puuttuessa teerikoiras ja koppelo voivat paritella, jolloin syntyy lisääntymiskyvytön korpimetsona tunnettu risteytymä. On myös tavattu riekon ja teeren risteymä riekkoteeri.

Teerikoiraat usein syys-marraskuussa kokoontuvat suolle tai pellolle pitämään syyssoidinta, joka ei kiinnosta naaraslintuja juurikaan, eikä täten johda lisääntymisyritykseen.

Ravinto

Teerien ravinto koostuu ruoho- ja heinäkasveista, viljoista ja marjoista. Myös hyönteiset kuuluvat niiden kesäravintoon. Talvisin teeret käyttävät ravintonaan koivujen silmuja ja urpuja.

Lähteet:  Wikipedia


Metsoreitti kätkösarja

Tämä kätkö on osa Metsoreitti kätkösarjaa. Reitti muodostaa yhtenäisen geopolun Ampujien majalta Peurunkaan ja esittelee Laukaan kunnan
vapaa-aikatoimen ylläpitämän koko kunnan halki kulkevan ulkoilureitin.

Kätkösarjan kätköt esittelevät myös Laukaassa esiintyviä lintulajeja, joita voit yrittää bongata matkan varrelta.

Lisää tietoa aiheesta löydät reitin ensimmäisen kätkön kätkökuvauksesta.

http://coord.info/GC4A48P


Additional Hints (No hints available.) 

Find...

552 Logged Visits

Found it 517     Didn't find it 24     Write note 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.