Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

Gretel1: Škatlica je izginila in skrivališče je uničeno.
Box has disappeared and hiding place is destroyed.

More
<

Komenda – cerkveni hrib

A cache by Gretel1 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/10/2016
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Komênda je bila najmanjša upravna enota, oziroma posestvo viteškega reda. V tem kraju so od leta 1223 do 1872 živeli in imeli posest malteški vitezi. V kraju je bil sedež prafare sv. Petra in njen župnik se omenja kot priča v nekih arhivskih zapisih za Vetrinj že v letih 1147 in 1154. Leta 1296 se omenja hospital v kraju, morda gre za hospital omenjenega malteškega reda. Po njegovih upravnikih, imenovanih komendatorji, je kraj dobil kasneje tudi svoje ime, vendar se to ime v srednjem veku še ni uporabljalo.

Peter Pavel Glavar (1721–1784)

Duhovnik, gospodarstvenik in mecen. Peter Pavel Glavar je bil rojen kot nezakonski sin komendatorja barona Petra Jakoba Testaferrate z Malte. Fant se je odločil da bo postal duhovnik. Po  posvečenju se je vrnil v Komendo, kjer je bil najprej oskrbnik in zakupnik malteškega viteškega posestva. Najprej je spravil v red knjige in posestvo, nato pa se je z vsemi talenti in prizadevnostjo vrgel v študij, pisanje in duhovno oskrbo župljanov. Leta 1751 je postal župnik v Komendi. Leta 1752 je dal sezidati beneficiatsko hišo in vanjo namestil svojo bogato knjižnico v kateri je imel približno 2000 knjig z najrazličnejših področij znanosti in umetnosti. Tedaj je tudi zaprosil slikarja Franca Jelovška da za novo baročno cerkev, ki jo je dal zgraditi baron Peter Jakob Tastaferrata v letih 1726 do 1729, zasnuje in izdela glavni oltar in prižnico. Leta 1760 je v Komendi ustanovil zasebno šolo z internatom, da bi nadarjenim revnim učencem omogočil nadaljnje šolanje v mestnih šolah. Na tej šoli je poučeval glasbo Jakob Zupan, skladatelj prve slovenske opere- Belin. Od leta 1762 do 1766 je dal v Tunjicah postaviti poznobaročno cerkev sv. Ane. Leta 1766 se je moral preseliti na graščino Lanšprež pri Trebnjem, ki jo je kupil od grofa Alojza Auersperga.

Na Dolenjskem je poučeval kmete, kako je treba obdelovati zemljo, da bo obilneje rodila, kako gojiti zdravo živino in kako pridelovati dobro vino in med.

Čebelarstvo ga je še posebej veselilo, zato je iz nemščine prevedel in z lastnimi spoznanji dopolnil Janšev Pogovor o čebelnih rojih in s tem postal tudi pisec prve slovenske strokovne knjige, ki pa jo Kmetijska družba v Ljubljani ni izdala.

Tri dni pred svojo smrtjo, je svoje premoženje v oporoki zapustil siromašnim, bolnim in ostarelim ljudem iz komendske župnije ter lanšperške gospoščine. Umrl je 24. januarja 1784 na Lanšprežu, kjer je pokopan v grajski kapeli sv. Jožefa.

Cerkveni hrib

Ob cesti od krožišča v središču vasi proti cerkvi je na desni strani najprej SPOMENIK NOB.

Glavarjeva bolnica

Iz denarja Glavarjeve zapuščine sezidana leta 1804; v njej so številni upravičenci dobili dom in zdravstveno ter duhovno oskrbo.

Beneficiatura

Edina stavba na levi strani ceste, hiša za tretjega duhovnika v župniji, zgrajena leta 1752, sedež knjižnice Petra Pavla Glavarja.

Kamnito gotsko znamenje

Desno od ceste na vrhu stopnišča na pokopališče stoji gotski svetilnik, postavljen leta 1510, verjetno v spomin na staro, predgotsko cerkev na tem mestu. Po ljudskem izročilu naj bi se tukaj tudi ustavili Turki, ker so se konjem začela udirati tla.

Pokopališče

Pot nas vodi skozi pokopališče proti cerkvi. Tik pred izhodom s pokopališča sta levo nagrobnika (Anton Štebe, Ivan Dimic), ki ju je zasnoval arhitekt Plečnik.

Cerkveni trg po Plečnikovih načrtih

Takoj desno na pokopališču je spominska plošča zamolčanim žrtvam druge svetovne vojne. Malo naprej po trgu je Plečnikov spomenik žrtvam prve svetovne vojne z znamenitim napisom: „Molimo za zdravo pamet“. Na njem je začasni litoželezni zvon iz časa po prvi svetovni vojni.

Levo naprej je kip Petra Pavla Glavarja kiparja Mirsada Begića iz leta 1996. Naprej je svetilnik v spomin na evharistični kongres leta 1935. Na levi je staro župnišče.

Baročna cerkev sv. Petra so po načrtih Gregorja Mačka zgradili 1727, po potresu 1895 pa obnovili in povečali. Oltar in prižnica spadata med najlepše v Sloveniji, načrte za oltar je naredil slikar Franc Jelovšek. V njej je v stranski kapeli tudi Plečnikov tabernakelj. V oltarju so relikvije (celo truplo) sv. Urbana, v cerkvi pa še relikvije bl. Slomška in Grozdeta.

Pod zvonikom je obnovljena stara kaplanija, v kateri je zdaj župnišče. Na koncu trga ob njej je rimski nagrobnik s prepoznavnim reliefom delfina. (Replika tega delfina je na vseh betonskih podstavkih javne razsvetljave v komendski občini.)

Dovoz do cerkvenega trga je urejen prek starega taborskega obzidja. Pod njim in pred parkiriščem je še kapelica sv. Petra, (po izročilu) Glavarjeva, nato 800 letna in še osamosvojitvena lipa.

Šmidova graščina

Desno po poti pridemo do grajskega Glavarjevega vodnjaka pod drevesi, na desni za cerkvijo pa vidimo graščino. Ta renesančna stavba je bila sedež malteških vitezov. Nazadnje je prišla v last družine Šmid. Med vojno jo je precej prizadel partizanski požig, po vojni pa precej zmanjšano posestvo ni več omogočalo normalnega vzdrževanja stavbe.


NALOGA

Zakladek se skriva na koordinatah 46° 12,ABC' in 14° 32,DE'.

A: Število stebrov, ki podpirajo Plečnikov nagrobnik družine Dimic + število zvonov na spomeniku 1. svetovne vojne

B: Število črpalk v vodnjaku ob cesti pod stopnicami do beneficiature (v majhni sobici).

C: Zadnja številka letnice na gotskem znamenju (ne 1510, vidno z vrha stopnišča)

D: Število prostostoječih spomenikov na cerkvenem trgu, ki hkrati niso človeški kipi.

E: Število stolpov na prednji strani graščine + 1

Preizkus: A + B + … + E = 18


ENGLISH:

Komenda was first mentioned in written sources in 1147–54 as de sancto Petro (and as hospitale Sancti Petri in 1296, in der pharren von Sand Peter in 1322, and comendator ad S. Petrum in 1446). The name refers to a property and residence owned by the Knights Hospitaller from 1223 to 1872.

Peter Pavel Glavar (1721–1784)

Peter Pavel Glavar was a priest, beekeeper, writer, and businessman. He was an illegitimate and abandoned child of the Maltese noble Pietro Giacomo de Testaferrata and of a local servant. He became a priest and returned to Komenda, where he established a school in 1751, and erected a benefice building with a library in 1752. The library still stands and comprises around 2000 books from a multitude of fields of science and arts. A mighty lime tree in Komenda was presumably planted by Glavar in 1748 and has been named after him. Glavar collaborated with artists and ordered Franc Jelovšek to paint the beneficiary house and the local church. In 1761–66, he erected a High-Baroque church of St. Anne in Tunjice. In 1766, Glavar bought Lanšprež Castle, where he kept an apiary with about 200 quite profitable hives. He also established a beekeeping school there and wrote several texts on beekeeping, including Pogovor o čebelnih rojih (Discussion About Bee Swarms) from 1776–78, which was the first Slovene-language scholarly text, but was lost and was published only in 1976. He was a supporter of poor students. He died at Lanšprež Castle aged 62 years. His assets were distributed among the poor and used for the establishment of Glavar Hospital in Komenda in 1804.

St. Peter's Parish Church

The current one was built in the Baroque style until 1729 upon the plans by the architect Gregor Maček, Jr. The interior and the surroundings were redesigned in the first half of the 20th century upon the plans by the architect Jože Plečnik.

On your way from roundabout in the centre of Komenda up to the church, you can see different monuments:

A communist monument of victims of II WW. First building on the right hand side is Glavar Hospital from 1804. On the left hand side, you can see the beneficiary house with the Glavar library. On the top of the staircase to the cemetery, you can see a gothic monument dating from 1510, probably showing a place of pre-gothic church, demolished in that year.

There are few things made according to the plans of the famous Slovenian architect Plečnik around and in the church. Two gravestones just before the exit from the cemetery (left side), the church square itself, monument for the victims of I WW with the inscription "Let us pray for a healty mind", tabernacle in the side chapel. On the church square you can also see a monument of the victims of the II WW, who were not recognised by the communist regime, and a Roman tombstone with a dolphin on it.

There is a former castle of Knights Hospitaller behind the church (right from the parking place).


YOUR TASK

The cache is hidden here: 46° 12,ABC' in 14° 32,DE'.

A (S3): Number of columns, supporting the Plečnik gravestone of the family Dimic + number of bells standing on a monument of the I WW

B: Number of water pumps on a  well at the street under a staircase of the beneficiary house (in a small chamber).

C: The last number of the year that can be seen on a gothic monument (not 1510, seen from the top of the staircase)

D: Number of standing monuments (non-fixed to the wall) on a church square, not representing a human.

E: Number of towers in the front side of the castle + 1

Check: A + B + … + E = 18

Additional Hints (Decrypt)

Ar hcbenoywnw zvšvp! / Qb abg hfr lbhe zhfpyrf!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

48 Logged Visits

Found it 46     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.