Skip to content

Ultra Traiectum Multi-Cache

Hidden : 5/16/2007
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Stadswandeling van ca. 3½ km aan de hand van foto's door het historische deel van de stad Utrecht (Ultra Traiectum).
 

Deze cache is geplaatst in samenwerking met de Gemeente Utrecht.
De coördinaten bovenaan de pagina heb je niet nodig. Deze zijn van het Stadhuis van Utrecht.


Korte Geschiedenis van Utrecht

De geschiedenis van Utrecht gaat terug tot aan de Romeinen. Rond het jaar 47 werd de plek waar zich nu Utrecht bevindt ingericht als Romeins kamp, ter bewaking van de grens van het Rijk. Het kamp was onderdeel van de Limes - de reeks van Forten langs de noordgrens, die hier samenviel met een toenmalige bedding van de rivier de Rijn. De naam Traiectum komt dan ook van "oversteekplaats". Resten van het kamp bevinden zich onder het Domplein.
In de 7e eeuw kwam Utrecht in handen van de Franken. Bisschop Willibrord, die zich in 695 vestigde in Utrecht, begon aan de bekering van de heidense Friezen in het noorden, met hulp van de Frankische leider Karel Martel.
In de tiende eeuw ontstonden kleine vestigingsplaatsen rondom het oude kamp, van waaruit de stad gestalte kreeg. In de elfde eeuw werd de Oude Gracht gegraven, als verbindingskanaal tussen beddingen van Rijn en Vecht. In de veertiende eeuw kwam hier de Nieuwe Gracht bij.
De vele kerken van Utrecht werden gebouwd in de vorm van een kruis met de Dom (Sint-Maartenskerk, later Domkerk) als middelpunt. De bouw van de huidige Dom begon in 1252, en duurde tot 1382. De Janskerk in het noorden, de Pieterskerk in het oosten, de Paulusabdij in het zuiden en de Mariakerk in het westen vormden de uiteinden van het kruis. Deze cache voert je overigens langs alle vier de uiteinden.
In 1528 werd de kerkelijke macht van het bisdom Utrecht overgedragen aan keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk. In 1579 werd in de kapittelzaal van de Dom de Unie van Utrecht gesloten, waarin de Zeven Provinciën der Nederlanden zich aaneensloten.
In 1674 stortte het midden van de Domkerk na een storm in; de zo ontstane open ruimte vormt het huidige Domplein. Ook een aantal andere kerken werden door de storm beschadigd.
Utrecht is lange tijd de "hoofdstad van Nederland" geweest. Tegenwoordig vormt Utrecht één van de belangrijkste culturele centra van Nederland.

De Wandeling

Schematische weergave van de wandeling. De grote zwarte punten zijn de waypoints; de kleine rode de locaties van de foto's
Gegeven zijn zeven waypoints op historische Utrechtse locaties. De volgorde waarin je de waypoints aflegt, maakt niet uit. Ook het startpunt kun je zelf uitkiezen.

Vanaf elk waypoint leidt steeds een traject van zes foto's in de richting van een volgend waypoint. De foto's zijn hieronder gegeven in zeven groepen die overeenkomen met de trajecten, maar binnen elk traject in willekeurige volgorde.
Start bij een willekeurig waypoint. Vanaf dit waypoint kun je één van de 42 foto's zien. Deze foto bepaalt welk traject je gaat afleggen.

Loop naar de locatie van het op de foto afgebeelde object. Vanaf daar kun je, ditmaal binnen dezelfde groep foto's, de foto van de volgende locatie vinden. Leg zo het eerste traject van zes foto's af, en noteer steeds de volgorde van de gevonden foto's in de tabel.
Hierna loop je naar een ander waypoint. Als je kiest voor het dichtstbijzijnde waypoint dat je nog niet hebt bezocht ontstaat een mooie rondwandeling.
Vanaf dit tweede waypoint ga je op dezelfde manier te werk, enzovoorts, totdat je alle 7x6=42 foto's hebt gehad en weer bij het punt bent waar je bent begonnen.

Sommige foto's liggen ca. 150 meter van elkaar; soms is de afstand maar een paar meter. Hierbij is het belangrijk na te gaan in welke volgorde je de foto's kon zien.
Het is handig te bedenken dat een aantal waypoints 2 "uitgangen" heeft.

De Waypoints

De zeven waypoints zijn, in alfabetische volgorde:

Abraham Dolehof N 52° 05.295' E 005° 07.345'
Abraham Dole was de stichter van het Ursulaconvent (klooster gewijd aan St.Ursula), in 1412. Dit was een plek waar nonnen in rust en strengheid konden leven. Tot de Reformatie van 1580 heeft het als zodanig dienst gedaan.
Het huidige Abraham Dolehof ligt vlakbij de plek van het convent, waarvan alleen de kapel bewaard is gebleven, en sinds de 18e eeuw als Lutherse kerk in gebruik is.

Buurkerk N 52° 05.416' E 005° 07.136'
De Buurkerk, gewijd aan Maria, is waarschijnlijk in de tiende eeuw ontstaan in de handelswijk Stathe langs de Oudegracht. Deze wijk bleef eeuwenlang het sociale en economische middelpunt van de stad. De kerk is in de 12e en 13e eeuw verschillende malen afgebrand. In de 15e en 16e eeuw is de kerk verder uitgebouwd. De huidige toren heeft een hoogte van 56 meter. Hierop zijn tijdens het beleg van de stadsburcht Vredenburg kanonnen opgesteld.
In 1586 werd besloten de gehele koorpartij te slopen, aangezien zij een obstakel vormde voor het verkeer, dat al jarenlang de gewoonte had dwars door het koor heen te trekken. Op de plaats van het koor werd toen de Choorstraat aangelegd. Hier is in de bestrating nu nog de plattegrond van het voormalige koor te zien.

Domtuin N 52° 05.440' E 005° 07.361'
De Domtuin, of Pandhof, is op rustige momenten één van de prettigste plekken van Utrecht. Het bevat een schilderachtige kruisgang, met bovenin uitgebeeld scènes uit het leven van Sint-Maarten (Martinus van Tours), de heilige aan wie de Dom is gewijd. Ook het neogotische toegangspoortje aan de westkant van de tuin is versierd met zijn afbeelding.
In één van de vensters bevinden zich in steen gehouwen touwen, een grapje van de middeleeuwse steenhouwer.

Janskerk N 52° 05.603' E 005° 07.264'
De Janskerk werd kort na 1040 gesticht door bisschop Bernold en gewijd aan Johannes de Doper. Oorspronkelijk was de kerk, die de noordpunt van het Kruis van Kerken vormde, vrijwel identiek aan de Pieterskerk. Tot 1580 lag om de kerk een zogeheten immuniteit, een stuk land dat uitsluiten bedoeld was voor geestelijken.
In 1656 werd de Janskerk in gebruik genomen als hervormde kerk. Nadat de Fransen aan het begin van de 19e eeuw de stad hadden verlaten, deed de kerk tijdelijk dienst als kazerne voor Russische en Pruisische soldaten.

Karel V N 52° 05.255' E 005° 07.114'
Wat nu Grand Hotel Karel V is, was vroeger het Duitse Huis, en is gebouwd in 1345 als hoofdkwartier van de Ridderlijke Duitsche Orde in de Nederlanden. In de 19e eeuw nam koning Lodewijk Napoleon er zijn intrek, maar verkocht het, voordat hij verjaagd werd, aan de regering, die er het Rijks Militair Hospitaal in vestigde. In 1992 kocht de Duitsche Orde het gebouw weer terug. Na twee mislukte kraakacties werd er in 1997 het huidige Grand Hotel in gevestigd.
Het terras van de brasserie, dat ook twee uitgangen heeft, is een aanrader.

Mariahof N 52° 05.363' E 005° 07.012'
Het Mariahof is alles wat er over is van de voormalige Mariakerk, de westelijke punt van het Kruis der Kerken. Tijdens het beleg van kasteel Vredenburg werd er al een toren afgeschoten. De rest van de kerk verviel in de 17e en 18e eeuw, en werd afgebroken in de eerste helft van de 19e eeuw. Het uiterlijk van de kerk is tot in detail bekend dankzij de vele tekeningen die Pieter Saenredam tijdens zijn verblijf in Utrecht in 1636 ervan maakte.
Het Mariahof werd gespaard omdat het zich op het terrein van de Oud-katholieke kerk bevond. Het bevat een fraaie kloostergang met als oudste deel de westelijke arm uit de 11e eeuw.

Pieterskerk N52° 05.483 E5° 07.496
De Pieterskerk vormde de oostelijk punt van het Kerkenkruis. Karakteristiek voor deze Romaanse kerk zijn de grote zuilen in het schip, gehouwen uit één stuk rode zandsteen, en de crypte onder het koor. Het Pieterskerkhof vormde een enclave (immuniteit) in de stad. Hier woonden de kanunniken van de kerk.
De Pieterskerk is de best bewaarde Romaanse kerk van Utrecht. Er zijn vier reliëfs die tot de belangrijkste Romaanse beeldhouwwerken in Nederland behoren. Sinds 1656 is de kerk in gebruik bij de Waalse gemeente. In de crypte van de kerk is de sarcofaag van bisschop Bernold opgesteld.


Errata en aanvullingen (20 jan 2012):
  • Niet alle locaties zijn altijd toegankelijk. Als een waypoint dicht is, gebruik dan het punt dat direct aan de oostkant van het afgesloten gedeelte ligt.
  • Tijdens sommige evenementen op de Neude worden twee zichtlijnen wel eens geblokkeerd door opgebouwde constructies.


De Foto's

Hieronder staan de zeven trajecten, met per traject zes foto's. De trajecten staan onderling in willekeurige volgorde. Ook de foto's staan binnen een traject in willekeurige volgorde!
De cijfers naast de foto's moeten in de tabel worden ingevuld, in de volgorde van de wandeling. De Romeinse cijfers waarmee de trajecten zijn genummerd heb je niet nodig.

Traject I

1
2

3
4

5
6




Traject II

1
2

3
4

5
6




Traject III

1
2

3
4

5
6




Traject IV

1
2

3
4

5
6




Traject V

1
2

3
4

5
6




Traject VI

1
2

3
4

5
6


Loop na het vinden van foto 3 eerst de hoek om.



Traject VII

1
2

3
4

5
6




De Tabel

Noteer in de tabel per traject het nummer van de foto in de juiste volgorde.



De Cache

De cache is te vinden op:

N 52° 05.[A+H-K-S][L-M-U][F+R-G-V]' E 005° 07.[W-J-T][B+D-Q-X][C-P]'

Let goed op bij het vinden en bij het terugplaatsen van de cache. Er kunnen zich hier mensen bevinden; in dat geval zit er niets anders op dan later terug te komen.
De cache is geplaatst met toestemming van de gemeente Utrecht.




English description

Historical city cache in Utrecht with 7 waypoints and 7x6=42 pictures to be found. Start at any of the 7 waypoints. From there, find one of the 42 picture locations. This determines the group (trajectory) of pictures that leads away from this waypoint. Then, find the next picture location, until you have found all 6 pictures within this group. After that, go to the closest waypoint you haven't visited yet, and find another chain of pictures. Continuing this process will lead you on a nice city walk. Note that both the 7 groups and the 6 pictures within every group are displayed on the cache page in random order.
Note down the numbers of the pictures within each group, according to the order in which you found them, in the table. Use the row that corresponds to the waypoint you started from.
You do not need the coordinates at the top of this page. Find the cache at N 52° 05.[A+H-K-S][L-M-U][F+R-G-V]'   E 005° 07.[W-J-T][B+D-Q-X][C-P]'. Watch out for muggles when grabbing the cache. Happy hunting!


De vier andere Traiectum-caches in deze serie:

Lumen Traiectum

Avondcache (3 km) onder leiding van gids Luman. Hij laat je het spoor van licht door de Utrechtse Binnenstad zien, met een verrassende ontknoping.

 

Castellum Traiectum

Korte Multicache 'op de vierkante meter' binnen de contouren van het oude Romeinse Fort waarop Utrecht is gebouwd. Met listig verstopte waypoints.




Forum Traiectum

Heeft Utrecht mooie pleinen? Ja, toch wel. Ontdek ze tijdens een puzzeltocht van slechts 1½ km door de Binnenstad. Er zit een leuke verrassende puzzel bij.

 

Bonus Traiectum

Voor echte Binnenstad-kenners: zestig maal 'Waar in Utrecht?' als bonus bovenop alle bestaande Binnenstad-caches. Maar ook nieuwe plekjes komen aan bod.






Additional Hints (Decrypt)

[NL] npugre [EN] oruvaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)