Skip to content

hetDRAKENs.p.o.o.r Multi-cache

This cache has been archived.

zoekmachine: Einde van de DRAKEN
Na ruim 11 jaar houdt het op met hetDRAKENs.p.o.o.r en deDRAKENc.o.d.e.
De route is veel geweld aan gedaan in de loop van de tijd door verschillende bosactiviteiten.
Al met al is het ondoenlijk het spoor nog te herstellen. Met het wegvallen van het ’spoor’ valt ook de ’ring’ weg.
Het is niet anders, het gebied wordt momenteel té intensief gebruikt.
Alle DRAKENspeurders van de afgelopen jaren, bedankt voor het jagen op DRAKEN!

More
Hidden : 5/27/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

SPOOR van de DRAAK = volg het verwoestende spoor van de DRAAK en los het gehele mysterie voor eens en altijd op

In navolging op de 'CODE van de DRAAK' is er nu de multicache het 'SPOOR', aangevuld met de mystery de 'RING'. Om de een te vinden heb je de andere cache(beschrijving) nodig. Alles speelt zich wederom af in en om de 'Kuil van Drakensteyn'.





Jong groen en DRAKEN..., gaat dat samen?

Waar komt de DRAAK vandaan?
Deze cacheroute loopt over terrein van SBB achter Kasteel Drakesteyn. Hieronder wat informatie over het kasteel en haar geschiedenis.

Kasteel Drakesteyn Ridderslot Drakenburg
Kasteel Drakesteyn is een 17e eeuws Hollands Classicistisch woonkasteel dat geheel aan het oog wordt onttrokken door struiken en bomen. De geschiedenis gaat terug tot vóór het jaar 1360. Het kasteel wordt beschreven als de hofstede Drakensteyn. Een zekere Werner van Drakenborg heeft er zijn naam aan verbonden. Gezien het gegeven dat deze woonstede uit steen was opgetrokken is de naam 'steyn' toegevoegd. De oudste delen in het tegenwoordige Drakesteyn stammen uit 1640. Het ingrijpend verbouwde kasteel, met haar kenmerkende acht-hoekige vorm, is eigendom van H.K.H. Koningin Beatrix. Zij heeft hier met haar gezin jaren gewoond, en zal het binnenkort weer gaan betrekken. Drakesteyn heeft nauwe verwantschap gehad met de Ridderhofstad Drakenburg. Deze ridderburcht was gelegen aan de rand van Baarn langs de weg naar Eemnes. In 1434 wordt er voor het eerst gesproken over Drakenburg. Frederik van Drakenborg had zowel Drakesteyn, als Drakenburg in bezit. Mogelijk is het huis gesticht in de periode van 1378 tot 1393 bij het aanleggen van de Drakenburgerwetering. Het kasteel bleef in bezit van deze familie tot 1520. Na in verschillende handen te zijn overgegaan werd het in delen verkocht en nam de Buitenplaats Groeneveld gaandeweg de functie over van het verouderde Drakenburg. Rond 1870 werd het geheel afgebroken.

Tot zover een stukje geschiedenis. Maar nu, waar is 'onze' DRAAK gebleven...?

De oude DRAAK
Het is allemaal begonnen op de laatste dag van juni in het jaar 2006. Nou ja, eigenlijk veel eerder, maar toch... Toen, op die vrijdag, werd deDRAKENc.o.d.e (GCWM5E) gepubliceerd. Helaas, na 100 keer die DRAAK te hebben verslagen kwam daar een abrupt einde aan. Inderdaad, die DRAAK... Want de DRAAK is terug! Beter gezegd: "De DRAKEN zijn terug!" Er vallen nu twee DRAKEN te verslaan, te weten: "Deze multicache 'hetDRAKENs.p.o.o.r' en de mysterycache 'deDRAKENr.i.n.g' (GC1C8ZQ)."

De eerste DRAAK
Tijdens recent uitgevoerde werkzaamheden op Slot Drakesteyn is men op nog niet eerder gevonden documenten gestuit. Deze beschrijven een DRAAK die hier in vroeger tijden heer en meester is geweest en een ware terreur uitoefende in deze streek. Wat echter nieuw is, en dus uitermate interessant, is het gegeven dat in het jaar 1114 heeft plaatsgevonden.
De edelman Gustaff van Drakenborg, de voorvader van de 'bekende' Frederik trok met een leger van 1.000 man ten strijde tegen de DRAAK. Het duurde dagen voordat ze de argwanende DRAAK uit zijn schuilplaats wisten te lokken. Maar uiteindelijk, door de honger gedreven, kwam hij tevoorschijn en stortte zich op de (lok)dieren die Gustaff op een weide nabij het gehucht 'De Furs' had laten uitzetten. Onderwijl omsingelde de soldaten behoedzaam de DRAAK. Met dat deze zich te goed deed aan zijn aangeboden maal sloot de ring zich rond deze veelvraat. Toen de gulzige DRAAK zijn buik meer dan vol had viel Gustaff en zijn mannen aan. De volgevreten DRAAK was nauwelijks wendbaar en daardoor niet tot noemenswaardig verzet in staat. Toch duurde het nog uren voordat Gustaff de genadeslag kon toedienen. De zieltogende DRAAK wist dat zijn einde naderde en sloeg nog een laatste keer genadeloos toe. Het leek wel of al de opgekrompte woede in een keer naar buiten kwam. De DRAAK braakte een gigantische vuurkolom uit die zeker de helft van Gustaff's mannen verzwolg. Het dorpje 'De Furs' werd van de kaart gevaagd en het weiland veranderde in een grote zwarte krater. De DRAAK zelf was bij deze actie geheel in vlammen opgegaan.
Ondanks de grote verliezen en verwoesting kende men Gustaff alle eer toe. De DRAAK was verslagen! Gustaff verkreeg hierdoor, naast 'eeuwige' roem, de gronden waar de slag had plaatsgevonden. Pas veel later verrees hier het zogenaamde 'Drakesteyn'. Het verwoeste gehucht is later herbouwd en kreeg de naam 'De Vuursche', herinnerend aan hèt vuur van toen. De krater is nog steeds herkenbaar aanwezig en draagt de naam van de DRAAK. Het jaartal 1114 vinden we terug in de startcoördinaten bovenaan deze pagina, elf minuten noord en veertien minuten oost. Een plek om niet te vergeten...

Nieuwe DRAKEN
Sinds de 'CODE van de DRAAK' weten we dat er zich hier toch weer een DRAAK ophoudt. Meerdere pogingen zijn ondernomen om het beest te weren. Denk maar aan dat nieuwe mega-hek rond 'Kasteel Drakensteyn'. En in de Lage-Vuursche eten ze niet voor niets het hele jaar door enkel pannenkoeken. Deze (vegetarische) geur schrikt namelijk DRAKEN af. Realiseer je dan ook het enorme risico dat je over jezelf, èn de directe omgeving, afroept als jij er toch een met spek bestelt...
De 'code' was dan wel honderd keer gekraakt, de DRAAK is er nog steeds en heeft een ander spoor getrokken. En zelfs..., een nieuwe code uitgedacht. De vraag is wederom: "Is de hunter in staat om de uitdaging aan te gaan? Deze keer voor twee DRAKEN...!"

Volg het spoor...
Parkeren kan volop in de buurt van '1114'. De coördinaten bovenaan deze pagina vormen dus de start, oftewel wp-0. Deze stoppen we in de GPS onder de naam 'DRAKEN'. Om het 'spoor' (deze cache) te kunnen oppakken zal je de 'ring' (GC1C8ZQ) er bij moeten nemen. Wp-1 begint namelijk op het punt waar de 'code' ooit is geëindigd. Oftewel, loop naar de coördinaten die boven aan de cachebeschrijving van de 'deDRAKENr.i.n.g' staan. Daar, en overal, waar de DRAAK zijn nagels heeft ingedrukt is een spoor van dood (hout) en verderf achtergebleven. Op elk punt heeft de DRAAK twee keer toegeslagen. Dit spoor leid je door, langs en dwars over het oude spoor van de 'code' heen. Maar 't is de omgekeerde richting en een scherp oog herkent dé DRAAK en laat zich niet op een dwaalspoor zetten. De hunter stopt daar, waar 't spoor 'dood' loopt en de kring rond is...

Verzamel een reeks letters
Zo gauw de hunter het spoor te pakken heeft weet hij of zij waar de volgende stap naar toe zal leiden. Tevens doet de hunter er goed aan om het wp-nummer te veranderen in de lettercode die daarbij wordt prijsgegeven. Wil je het gehele mysterie kunnen oplossen dan zal je de doorzichtige handel en wandel van de DRAAK moeten doorzien en alle gegevens serieus in je GPS moeten opslaan. Niet meer, maar zeker óók niet minder! Wees alert, ieder spoor bewaart een deel van de gehele reeks. Èn, vergeet die laatste niet...
Als je 't goed aanpakt zal een grootse afsluiting je niet ontgaan.

Samengevat
  • Goed de cachebeschrijving(en) lezen voorkomt altijd veel onduidelijkheden.
  • Je gaat dus eigenlijk voor twee caches!.
  • Je hebt de ene (cache) nodig om de andere (cache) te kunnen vinden.
  • Alles zal in 't veld gerealiseerd moeten worden, dus óók de mystery.
  • Maak voordat je begint de GPS leeg.
  • Voer daarna de paginacoördinaten van deze cache in onder de naam 'DRAKEN'.
  • De cachepaginacoördinaten van de 'ring' vormen vervolgens het eerst te vinden waypoint.
  • Het 'spoor' is over goede, en minder goed begaanbare paden getrokken.
  • De stappen zijn onregelmatig van aard.
  • Doorzichtige aanwijzingen op dood hout in de nabijheid van het wp.
  • Kijk uit voor de DRAAK, maar zeker óók voor niet-geocachers!!!
  • Neem zelf een PEN mee, er blijft er geen een in de kist zitten.
  • Laat alles weer zó achter zoals het gevonden is.

Veel plezier met de jacht op de DRAKEN!


De TIEN caches van Zoekmachine:
1. KrisKrasCache (GCV9WW); multicache met behulp van foto's.
2. Exp.GRAFHEUVEL (GCW37C); multicache, een uitdaging voor nerts.
3. deDRAKENc.o.d.e (GCWM5E); Helaas gearchiveerd, maar vervolgt...
4. Achter KASTEEL GROENEVELD (GCYE5Q); traditional, 'eitje' in de achtertuin.
5. Rond KASTEEL GROENEVELD (GCYE5R); mystery, navigeren op afstand.
6. GULDEN SNEDE (GC10ABN); multicache, gebaseerd op aangename perfectie.....
7. 7EVEN (GC13TDX); multicache waarbij '7' alles bepalend is.
8. hetDRAKENs.p.o.o.r (GC1C8ZN); deze cache dus...
9. deDRAKENr.i.n.g (GC1C8ZQ); mystery, met een 'afsluitende' uitdaging.
10. hetDRAKENs.l.o.t (GC2GB47); wandelmulti naar historische coördinaten.

Additional Hints (Decrypt)

Npugre trmnntqr obbzfgnz, baqre raxryr fgbxxra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)