Skip to content

PI dagen i PartIlle Event Cache

This cache has been archived.

Ingabo: Dags att stänga denna nu när alla deltagare har loggat !! Tack alla för ert deltagande !! // Ingabo

More
Hidden : Saturday, March 14, 2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

PLATS OCH AGENDA FÖR EVENTET ÄR LÅSTA !! RÄTT KOORDINATER FÖR MÖTESPLATSEN ÄR ANGIVNA !!

DETTA EVENT ÄR NUMERA INTERNATIONELLT DÅ DET ÄR NÄRA SAMMANLÄNKAT MED 10 AV DE 24 EVENT SOM ÄGER RUM ÖVER HELA VÄRLDEN DENNA DAG.
CACHER SOM KRÄVER ETT SAMARBETE ÖVER NATIONSGRÄNSERNA HAR DÄRFÖR SKAPATS . TVÅ CACHER I VARJE DELTAGANDE LAND !! KOLLEGORNA I SPANIEN HAR GJORT DETTA MÖJLIGT MED HÅRT ARBETE !! GRACIAS ESPANA !!


MÖTESPLATS är KULTURUM i PARTILLE
Kulturum inrymmer bibliotek och samlingssalar men vi tillåts att avgiftsfritt samlas bortom Teatersalen och cafeet. I biblioteket finns tillgång till fritt trådlöst nätverk ! Kl 15-16 kommer dessutom ett bluesband att spela på scenen vid entrén, vilket erbjuder möjlighet att koppla av ifrån PI för den som så vill.

TIDPLAN
12.14 EVENTSTART UTDELNING AV KOORDINATER FÖR POÄNGPROMENAD. OBS ATT NI INTE LETAR EFTER BURKAR UTAN FRÅGELAPPAR !!
15.00 SENASTE INLÄMNING SVAR POÄNGPROMENAD
15.14 PUBLICERING AV KOORDINATER FÖR 4 NYA CACHER
15.30 VINNARNA AV POÄNGPROMENAD UTSES - PRISUTDELNING
15.50 AVSLUTNING INOMHUS (kulturum stänger 16.00)

16.00-18.00 UT OCH SÖKA GAMLA ELLER NYUTLAGDA EVENTCACHER.
18.00-19.30 ÄTA piZZA GEMENSAMT ÄR NU ORGANISERAT SOM ETT SEPARAT EVENT


Parkering finns endast i begränsad omfattning på baksidan av Kulturum däremot finns en särskild evenemangsparkering några hundra meter NO om som är särskilt skyltad.

Poängpromenaden är helt frivillig och är cirka 6,5 km lång (typ walk in a park dvs inga höjdskillnader) så de som vill fullfölja hela bör starta tidigast möjligt !!
Det är även fullt möjligt att enbart gå delar av promenaden med enbart en reducerad vinstchans som följd.

De som så vill kommer att äta PIzza gemensamt efter eventets slut. Pizzeria Timjan är redan vidtalad och koordinaterna dit är angivna på poängpromenadsinfon. Vi får en fri dryck med maten vi beställer efter uppvisande av deltagarinformationen som du får på eventet.
Jag har lagt ut detta som ett eget event. Du kan anmäla dig på eventsidan om du vill deltaga. Skriv också här när du anmäler dig om du är intresserad av detta.

Poängpromenaden anknyter givetvis till talet PI !! Syftet med eventet är ju bland annat att sprida lite kunskap runt talet PI.
Det kommer även att finnas ett internationellt inslag med som skär tvärs igenom de olika eventen. Förhoppningsvis kan vi även ordna med en live kontakt med något av de andra eventen.

Vi träffas på en plats som kan förknippas med talet Pi, i Part-I-lle med möjlighet att gå en poängpromenad i talets anda.
Det kommer även att finnas 5 cacher i olika svårighetsgrader utlagda som har/eller inte har anknytning till talet Pi men då givetvis i anslutning till ParadIset.

Denna sidan uppdateras fortsatt löpande med information kring eventet !

I väntan på PI dagen kan du skicka ett vykort som anknyter till PI till dina vänner Skicka PI kort till dina vänner

Talet Pi har en fundamental betydelse inom matematiken. Talet har också börjat användas för att sprida intresset för matematik i förskolor och skolor. Se exempel

De allra flesta känner till att talet pi utgörs av kvoten av en cirkels omkrets och dess diameter och har cirkavärdet 3,14 men det förekommer i betydligt fler sammanhang än så.

Talet började firas, utifrån amerikanskt datumskrivsätt 3/14, för första gången den fjortonde mars 1988 av Larry Shaw i San Francisco. Det finns alternativa dagar såsom den 22 juli, 22 delat med 7 är ungefär lika med PI, också. Man kan även tänka sig den 355 dagen på året, 20 december kl 01.13 då 355 delat med 113 är ungefär lika med Pi.
Att Albert Einstein fyllde år samma datum är kanske bara en ren tillfällighet ?



Här följer lite behövlig historik kring talet Pi vilket man naturligtvis bör känna till en dag som denna :
I världens äldsta kända räknebok Ahmes bok, Papyrus Rhind, från 1700 före vår tideräkning anges värdet (26/15)*(26/15), som är cirka 3,0044, för Pi.
Den indiske matematikern Aryabhata bestämde redan på 500 talet värdet på Pi till 3,1416. Han var dessutom den först kända person som infört talet 0, något som låter elementärt idag men som absolut inte är logiskt eller enkelt.
1761/1767 bevisade matematikern Johann Heinrich Lambert att Pi är ett irrationellt tal dvs ett tal med oändligt många decimaler.
Det vanligaste sättet att få ett bättre närmevärde till Pi är att skriva in en månghörning i en cirkel och därpå hela tiden öka antalet hörn. Med oändligt många hörn blir månghörningen till slut en cirkel.
Arkimedes gjorde redan för 2200 år sedan följande uppskattning av talet Pi med denna metoden :


Arkimedes avslutade sin beräkning med en 96 hörning.

Under tidsrymden från antiken till medelåldern stod utvecklingen av vetenskaperna i det närmaste stilla i Europa. I Kina på 300 talet däremot bestämde Liu Hui Pi till ett tal mellan 3,1410 och 3,1427. Omkring 480 bestämde den kinesiske matematikern Zu Chongzhi (430–501) Pi till mellan 3,1415926 och 3,1415927.

1596 beräknade Ludolf van Ceulen Pi för första gången med 35 decimalers noggrannhet. Han var fäktmästare och undervisade i aritmetik i Hildesheim, vad man idag kanske skulle kalla en mångsysslare. Han tvingades såsom många samtida vetenskapsmän att emigrera då han förföljdes av kyrkan som såg sitt inflytande hotat. Pi kallas därför ibland för Ludolfs tal till hans minne. Medan Arkimedes slutade räkna när månghörningen i cirkeln nått 96 hörn fortsatte Ludolf till 2 upphöjt till 62 hörn !!!

Fransmanne Loius Viete kom 1593 fram till följande uttryck :


Engelsmannen John Wallis utvecklade 1655 den produkt som också fått hans namn (Wallis produkt) :



De flesta matematiker har försökt att öka kunskapen om Pi genom att bestämma fler decimaler. Leonhard Euler, en av de största matematikerna, bestämde Pi med 148 decimaler.


Med datorernas intåg öppnades för helt andra möjligheter och BBP serier är ett exempel som lätt låter sig omsättas i ett datorprogram :

Numera är det enbart en fråga om processorprestanda och hur mycket tid man har på sig att vänta på resultatet som avgör antalet decimaler man kan beräkna.
Ett genialiskt enkelt sätt är också att omskriva en cirkel med en kvadrat. Man kan då enkelt visa att Pi = 4*Arean för cirkeln/Arean för kvadraten varvid man kan låta datorn passningsräkna sig närmre och närmre hela tiden.
Även med statistiska metoder såsom Monte Carlo, som är en metod som används för sannolikhetsberäkningar, kan bättre och bättre närmevärden för Pi skattas.
För dagligt bruk räcker oftast närmevärdet 22/7 eller 355/113.

Talet Pi förekommer flitigt inte bara inom geometrin utan inom all matematik, dessutom inom fysik, mekanik, hållfasthetslära, statistik osv osv Det är kanske det minst kända mest använda talet överhuvudtaget ?!

Ett spännande sätt att illustrera talet Pi är följande som också har sitt ursprung i Buffons problem :

Tag en metallstav exempelvis en nål. På ett papper ritas parallella tunna linjer upp. Avståndet mellan linjerna är exakt dubbelt så stort som metallstavens(nålens) längd. Släpp nu ner metallstaven på pappret upprepade gånger ifrån samma höjd hela tiden. Räkna antal gånger som metallstaven korsar eller berör linjen. Upprepa några tusen gånger. Dela totala antalet kast med träffar på linjen och du får ett närmevärde på Pi.



Det saknas inte lustiga inslag heller kring talet Pi. Till exempel ville man 1897 lagstifta i Indiana USA att talet Pi är lika med 3,2 per definition !!!! (Den så kallade Indiana-PI-Bill 246 lagen). Hobby matematikern (?) Edwin J Goodwin föreslog lagstiftaren att inte kräva ersättning vid användande av hans formel om den upphöjdes till lag ! Dessvärre(?!) avvisades detta lagförslag då en "riktig" matematiker av en tillfällighet läst om detta i tidningen varefter han bevisade att det var ett felaktigt värde på Pi. Lagutskottet i representanthuset avvisade därpå lagförslaget på obestämd tid. Undrar om vi hade kunnat landa på månen med det föreslagna Pi värdet ?



Intressant är också att vetenskapsmän via radioteleskop sänder ut talet Pi ut i rymden för att främmande civilisationer som fångar upp radiosignalen troligtvis känner till talet !

Inte heller filmvärlden har besparats umgänge med denna konstant i och med filmen Pi från 1998. PI film


Mera PI på youtube : Filmsnutt

Det hålls regelrätta tävlingar kring talet Pi. Exempelvis så ligger det aktuella (2005) rekordet på 108000 decimaler upplästa på 30 timmar. 360 personer läste upp 300 decimaler vardera.

En sport har skapats där det gäller att komma ihåg så många decimaler som möjligt och rabbla upp dessa utantill. Det officiella världsekordet innehas av Chau Lu och ligger på 67890 korrekt uttalade decimaler på 24 timmar och 4 minuter. Det inofficiella rekordet innehas av Akira Haraguchi och lyder på 100 000 decimaler.

2002 hade Pi beräknats med 1,241 miljoners miljoner decimaler !!

Länkar till information om PI :
Referens 1
Referens 2
Referens 3

Lösning Buffons Problem



Internationella event som också firar PI dagen i Spanien, Slovakien och Australien

GC1MTD9 Segundo G.E.A Event en Cadalso de los Vidrios by Geobuscadores Espanoles Asociados (G.E.A.)
GC1MXVW Tulave topanky I. Cipcie by Rizmani + Výletníci + Všetko1  

GC1MCHR

White Pi Day by Terrortorian


Cacher som publiceras i samband med eventet :

1 Surketjärn view

2 United PI2009 - A

3 United PI2009 - A Puzzle

4 Konen

5 PIzza Event cache



Här är en lista på alla event som äger rum denna dag över hela världen där de event som deltar i detta internationella samarbete är särskilt markerade : ALLA EVENT


KARTBILD PÅ ALLA PI EVENTEN

Additional Hints (No hints available.)