Skip to content

Imatran matkailuhistoriaa I Traditional Geocache

This cache has been archived.

ruotsla: Piilopaikka muutosten kohteena - arkistoidaan tämä tieltä pois.

More
Hidden : 09/14/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

FIN
Historiallisia kohteita Imatralla -sarjaan kuuluva kätkö, jo puretun Imatrankosken aseman pihamaalla.

ENG
This cache belongs to Historical Caches in Imatra. The cache is situated on the station yard of Imatrankoski Railway Station, which has been demolished some decades ago.free counters

Tämä ympärivuotinen kätkö tuo sinut yhteen Imatran matkailuhistoriallisista "keskuksista", jossa sijaitsi Imatrankosken rautatieasema ja sen välittömässä läheisyydessä oli maineikas Hotelli Turisti, rakennuksessa jossa nyt toimii ammattikorkeakoulun kuvataiteen yksikkö.

1700-luvulla Pietarista Viipuriin oli hyvä tie ja toimiva kestikievarilaitos. Varmaankin juuri tästä johtuen Imatralle tehtiin Viipurista päivän retkiä, mutta toki Imatralla voi jo silloin yöpyäkin; aluksi Siitolan kestikievarissa.

Suurin osa vierailijoista oli venäläisiä diplomaatteja, taiteilijoita, aristokraatteja, tiedemiehiä ja keisarillisia sekä myöhemmin Pietarin tavallista keskiluokkaa.

1839 Nikolai I kielsi venäläisiltä ulkomaanmatkat, mikä lisäsi matkoja Imatralle, kuuluihan Suomi silloin Venäjään. Matkailua helpotti Saimaan kanavan avaaminen v. 1856 ja Pietari-Viipuri junaradan valmistuminen v. 1870 ja sittemmin Viipuri-Imatra rata v. 1892.

Imatran matkailuhistoriaa siivitti Venäjän keisarinna Katariina Suuren vierailu Imatralla v. 1772. Keisarinnan seurueen 26 loistovaunua veti yhteensä 129 hevosta.

Myöhemmin keisarillisista Romanoveista saapuivat monet Imatralle ihailemaan ainutlaatuista luonnonnähtävyyttä, Imatrankosken kuohuja, ja tutkiskelemaan hiidenkirnujen muotoja. Vierailulla kävivät keisari Aleksanteri I 1801, keisari Aleksanteri II 1871, suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitsh (keisari Aleksander III:n veli) 1886 ja keisari Aleksanteri III v. 1891.

Kaukaisempia vieraita oli myös Brasilian keisari dom Pedro II v.1876. Myös hän hakkautti nimensä Imatrankosken kallioiden graniittiseen pintaan, kuten ajan tapa oli, ja jossa se on edelleenkin säilynyt luettavaksemme.

Kosken partaalle valmistui puurakenteinen hotellirakennus v. 1871. Aikaisemmin paikalla oli pieni majatalo koskinäköaloineen. Tavallisella rahvaalla ei tuolloin ollut hotelliin asiaa, mutta keisarillisille vieraille varattiin omat huoneistot. Matkailijamäärien lisääntyessä rakennettiin uusi 2-kerroksinen hotellirakennus. Sen juhlavissa avajaisissa 1893 nähtiin lehtimiehiä ja taiteilijoita; mm. Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfeldt ja Louis Sparre. Monet heistä ikuistivat Imatran kosken näkymiä ja tuntoja teoksiinsa.

Erikoisesti 1900-luvun vaihde oli matkailun kultakautta, kun luonnontilassa virtaavaa koskea ja sen voimaa ihailemaan saapui junamatkailijoita; erityisesti Pietarin ylhäisöä.

Matkailun lisääntyessä perustettiin Imatralla lisää majapaikkoja niin, että 1900-luvun alussa oli lähes 20 pientä hotellia ja majataloa, joista tätä kätköä lähin, 70 m päässä ollut Hotelli Turisti, sijaitsi nykyisessä EKAMK:n taideyksikön rakennuksessa.

Muutamia muita historiallisesti tai kultturellisesti merkittäviä kätkökohteita Imatralla:

Imatrankoski

Valtionhotelli

Holy Water

Kartanon puiston uusi kätkö

Karelian Farmhouse - Karjalainen kotitalo

Imatra for Tourists

Asuntomuseo

Katoavaa kansanperinnettä I

Tainionkosken Kauppa Oy

Konserttihovi

Ukonlinna

Vuoksi tutummaksi

Mannerheim ja Hitler

Karelian Odyssey III, Siitolan kartano

Taidetien Runolaituri

Tainion luontopolku

Pistetalot

Additional Hints (No hints available.)