Skip to content

Lumen Traiectum Multi-cache

This cache has been archived.

BigFurryMonster: Na ruim 13 jaar komt er helaas een einde aan deze cache. Het was een prachtige route, dwars door de Utrechtse binnenstad, in het donker, met een bijzondere en aparte plek als eindlocatie voor deze Large cache. De gemeente was helaas niet in staat vlot onderhoud uit te voeren aan alle kunstwerken, en gooide enkele jaren geleden de hele route op de schop. Ondanks die onzekerheid werd de cache nog vele malen gevonden, maar het is tijd voor iets nieuws... op deze plek of in de buurt.
Dank voor alle favo's!
-- Luman, Oliphientje, BigFurryMonster.

More
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Avondcache van 3 km langs een aantal lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht.
 

Sinds 2010 is de Binnenstad van Utrecht een prachtige kunstroute rijker: Trajectum Lumen.
Deze avondcache neemt je mee langs al dit moois.






Trajectum Lumen


Dit is Luman. Hij houdt van Utrecht. En dan vooral 's avonds. Hij ontdekt met zijn lantaarn namelijk graag alle mooie plekjes die nachtelijk Utrecht te bieden heeft. Hij heeft er zelfs een prachtige lichtkunstwerkroute uitgezet: Trajectum Lumen.

Trajectum Lumen bestaat uit een aantal kunstwerken gebaseerd op licht, oorspronkelijk verbonden door een lichtspoor. Verschillende internationaal gerenommeerde kunstenaars accentueren 365 dagen per jaar al het moois dat historisch Utrecht 's avonds te bieden heeft. Zo ontstaat een ontdekkingstocht waarbij aandacht is voor bekende maar ook minder bekende delen van de Utrechtse binnenstad.

De kunstenaars gebruiken duurzame en innovatieve manieren van belichting. In 2013 vormde het daarmee een fraai avonddecor voor de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht. De kunstwerken zijn betoverend, interactief en verrassend met een knipoog.

Trajectum Lumen onderscheidt zich doordat het een permanente route betreft, waar in andere steden illuminatieprojecten vaak een tijdelijk karakter hebben. Gids Luman is tevens opzichter, woordvoerder, historicus, nachtwaker en stadskenner.

Volg Luman daarom in de avonduren in zijn duistere avonturen...



de route


Begin op het Vredenburg, op N52 05.561 E5 06.890. Luman had ooit de route met aanwijzingen die hij op de grond had aangebracht: pijlen en ogen. Maar wij hebben de keuze welke route te volgen.

Er zijn 13 waypoints gegeven. Bij elk daarvan zie je een één van de kunstwerken.

Ook hoort bij elk waypoint een korte beschrijving. Het is niet gegeven welke beschrijving bij welk waypoint hoort. Bij 10 waypoints wordt bij de beschrijving ook nog een vraag gesteld.
Maak bij elk waypoint het vakje donker dat aangeeft welke beschrijving (letter) bij dat waypoint (getal) hoort. Als er een vraag wordt gesteld, maak je ook het vakje met het antwoord (alleen een getal) donker. Door de schetsen (letters) aan de waypoints (getallen) te koppelen zoals hierboven beschreven verkrijg je getalwaarden voor de dertien letters.
Deze heb je aan het eind nodig.


de waypoints


waypoint
coordinaat


1. ZAKKENDRAGERSSTEEG
N 52° 05.563 E 005° 06.890
Een smalle steeg, die vernoemd is naar het gilde der Zakkendragers. De steeg verbindt het Vredenburg met de Oudegracht.
.


2. JANSKERK
N 52° 05.602 E 005° 07.278
Deze kerk werd in 1040 gesticht door bisschop Bernold en gewijd aan Johannes (Jan) de Doper. De hoofdwacht, met mooi versierde gevelsteen, is in 1681 aangebracht. Diverse bouwstijlen zijn te zien.
.


3. DRIFT
N 52° 05.600 E 005° 07.385
Drift (1390) betekent 'weg waarlangs de boeren hun vee dreven'. Tegenwoordig wordt de straat druk bezocht door studenten: de studentencorpora voor mannen en vrouwen liggen hier vlakbij.
.


4. SINT-WILLIBRORDKERK
N 52° 05.551 E 005° 07.281
Dit is een Rooms-katholieke kerk in neogotische stijl die dateert van 1877. Hij is genoemd naar de verspreider van het christendom in de Lage Landen, Willibrord, die zich in 695 te Utrecht vestigde.
.


5. MINREBROEDERSTRAAT
N 52° 05.550E 005° 07.242
Vanaf 1228 kwamen de Minrebroeders (beter bekend als Franciscanen) naar Nederland. In 1240 stichtten zij een klooster in Utrecht, dat nog steeds hoofdstad is van hun kerkprovincie.
.


6. GANZENMARKT
N 52° 05.516 E 005° 07.137
Dit was vroeger de toegang tot de werven aan de Oudegracht. Daar werd vanaf 1122 druk gehandeld in goederen. Tegenwoordig is er gezellige horeca te vinden.
.


7. BRUG
N 52° 05.505 E 005° 07.105
Vanaf de werf heb je prachtig uitzicht op de verlichting aan de onderzijde. Overigens zijn meerderebruggen over de Oudegracht verlicht.
.


8. STADHUIS(BRUG)
N 52° 05.493 E 005° 07.175
Aan deze brug staat het Stadhuis van Utrecht. Hier zetelt het Bestuur van de stad. In 1547 kreeg de brug zijn volle breedte. De onderdoorgang is zo de langste van de Oudegracht.
.


9. DOMSTRAAT
N 52° 05.484 E 005° 07.341
Deze straat loopt vanaf de Dom richting Janskerk en was vroeger veel smaller.
.


10. PIETERSKERK
N 52° 05.486 E 005° 07.486
Deze kerk kwam in 1048 gereed onder leiding van Bernold, wiens sarcofaag hier in de crypte is opgesteld. Tegenwoordig is de kerk in gebruik als Waalse kerk. De kerk heeft een heerlijk rustig plein, waar men wel moet oppassen voor konijnen.
.


11. PAUSDAM
N 52° 05.414 E 005° 07.432
De Pausdam wordt gedomineerd door twee markante gebouwen: het Paushuize, vanaf 1517 gebouwd voor de enige Nederlandse Paus Adriaan en nu residentie van de Commissaris der Koningin, en het Universiteitspand op de kop van de Trans.
.


12. SERVETSTRAAT
N 52° 05.430 E 005° 07.247
Deze straat loopt schuin af tussen Dom en Oudegracht.
.


13. BUURKERK
N 52° 05.429 E 005° 07.128
Vanaf de 10e eeuw heeft hier een kerk gestaan. Deze was de grootste en rijkste parochiekerk van Utrecht en heette in vroeger tijden 'Maria Minor'. Tegenwoordig huist hier Museum Speelklok.
.





de beschrijvingen en vragen


  • (J) Aangelichte kolommen, portieken en dakrand geven volume en structuur.
  • (R) Dit kunstwerk bestaat uit gekleurde ballen. Hoeveel rode zijn er in totaal?
  • (I) Dit object, boven de Oudegracht, is genoemd naar een huishoudelijk artikel.
  • (M) Drie snelle animaties, in nissen. Erboven zit een aantal stenen. Hoeveel per nis?
  • (G) Een lichtkunstwerk met, onder andere, een aantal kolommen. Hoeveel?
  • (K) Een spoor van licht gaat dwars over straat.
  • (E) Een spoor van licht gaat dwars over straat. Welke stad is vrijwel midden op straat afgebeeld? Tel het aantal letters.
  • (N) Halverwege in deze straat links woont iemand die met Trajectum Lumen te maken heeft. Waarin woont hij/zij? Tel het aantal letters.
  • (A) Het kunstwerk bevindt zich boven je. Uit hoeveel gekleurde ringen bestaat het?
  • (L) Hoeveel lichtjes zijn hier in een vrijwel rechte lijn te zien?
  • (B) Je loopt door een verlichte constructie. Wat voor constructie is het? Neem de letterwaarde van de tweede letter.
  • (U) Projectie van een kerkraam. Uit hoeveel lichtvlakken bestaat het?
  • (O) Welke vogel bevindt zich boven de deur van het gebouw op de hoek? Tel het aantal letters.

het diagram




het einde


Volg Luman na waypoint 13 naar het noorden, totdat je op een viersprong komt. Het ingekleurde diagram toont nu schematisch de route van deze plek tot aan waypoint 14.
Begin in het diagram bij de getal-lettercombinatie van vraag 1, en eindig bij die van vraag 13.

Loop zo naar waypoint 14.


Je vindt hier aan de muur een kleine tekst:

PZ
  29
      30




de cache


Maak vanaf waypoint 14 een peiling van [MJ] meter richting [UAI] graden in het horizontale vlak en (R-M) graden in het verticale vlak.
Daar bevindt zich de cache.

Om de cache te openen heb je een code nodig. Deze is: [BKLIUN].



praktische informatie


In een rustig wandeltempo is Trajectum Lumen in 2½ uur te lopen van de start op Vredenburg tot aan het einde. Je hebt dan nog een half uurtje nodig om de cache te vinden en te genieten van de eindlocatie.

De route is te lopen vanaf zonsondergang, wanneer Luman ontwaakt, tot aan middernacht, wanneer de verlichting van Trajectum Lumen uitgaat. De eindlocatie is van zo t/m do beschikbaar tot ongeveer 24:00 uur; in het weekend tot 1:00. Hou hier rekening mee en neem voldoende tijd.

Lumen Traiectum is wellicht de best bereikbare multicache van Nederland. Bijvoorbeeld met de trein: Loop vanaf het station door winkelcentrum Hoog Catharijne en neem uitgang Vredenburg.
Parkeren kan in een van de parkeergarages rondom het Vredenburg.
De route kan met een fiets worden afgelegd; even afstappen en lopen is hier en daar noodzakelijk.

Soms is een kunstwerk 'uit', bijvoorbeeld wanneer een evenement plaatsvindt. Doorgaans kun je dan de ontbrekende informatie afleiden uit het diagram.



dank


Dank aan de organisatie van Trajectum Lumen.
Bezoek ook eens de fraai gemaakte website.

Afbeeldingen van Luman en Trajectum Lumen zijn eigendom van de organisatie van Trajectum Lumen.

Dank aan de beheerder van de eindlocatie van deze cache.



De vier andere Traiectum-caches in deze serie:

Ultra Traiectum

3½ km lange Multicache langs de mooiste plekjes van de prachtige Utrechtse Binnenstad. Volg het spoor van foto's die je goed naar de stad laten kijken.

 

Castellum Traiectum

Korte Multicache 'op de vierkante meter' binnen de contouren van het oude Romeinse Fort waarop Utrecht is gebouwd. Met listig verstopte waypoints.




Forum Traiectum

Heeft Utrecht mooie pleinen? Ja, toch wel. Ontdek ze tijdens een puzzeltocht van slechts 1½ km door de Binnenstad. Er zit een leuke verrassende puzzel bij.

 

Bonus Traiectum

Voor echte Binnenstad-kenners: zestig maal 'Waar in Utrecht?' als bonus bovenop alle bestaande Binnenstad-caches. Maar ook nieuwe plekjes komen aan bod.






Additional Hints (Decrypt)

[Cache] Avrg va qr cnexrretnentr. [Cache] Erpugf npugreva. Baqre ivre ynzcra. Avrg ovw rra naqre ora wr trxbzra anne uvre. Ravt qbbemrggvatfirezbtra vf abqvt. Wr xbzg vzzref ibbe qr xbssre. Bofgnxryf xhaara jbeqra jrttrabzra. Qng xna zrg ryxnaqre. [Hulplijn tot 22:00] Ahy mrf ivws rra ivre ivre mrira artra mrira rra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)