Skip to content

Mooi Oosterhout: het Slotpark Multi-cache

This cache has been archived.

Sipskes: [b][green]Na twee jaar Mooi Oosterhout is het tijd voor iets nieuws. Iedereen bedankt voor de leuke en enthousiaste logjes, we hebben er erg van genoten![/green][/b]

More
Hidden : 10/27/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

LET OP: DE SERIE MOOI OOSTERHOUT GAAT PER 1 DECEMBER 2014 HET ARCHIEF IN!

Deze cache maakt deel uit van een serie caches, traditionals, multi’s en mystery’s,  op mooie plekjes in de gemeente Oosterhout.

Deze multi is een korte wandeling van ongeveer 1,5 km door het Slotpark en omgeving in het centrum van Oosterhout. De parkeerplaats is op het Slotjesveld. (Gratis)
Deze serie heeft ook een bonus. Noteer dan ook de waarde voor de letter die u vindt op het logrolletje.


Het Slotpark en omgeving
Het Slotpark is een imposant stukje oud-Oosterhout, met zware bomen in een mooie rustige omgeving. In het Slotpark staat een muziekkiosk en het bevrijdingsmonument. Op dat monument zijn de namen aangebracht van burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Oosterhouters of als bevrijders het leven lieten.
In de omgeving van het Slotpark staan verschillende slotjes. Rond 1300 vestigden verschillende adellijke families zich in Oosterhout die voor zichzelf een huis (slotje) bouwden. Van deze 'slotjes' zijn er nu nog vijf over, waarvan vier aan de Ridderstraat. Het merendeel is in de negentiende eeuw min of meer gemoderniseerd.

Slotje Huize Limburg
Slotje Huize Limburg dateert vermoedelijk van het begin van de vijftiende eeuw. Het slotje heeft overigens door verbouwingen en modernisering een groot deel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. Toch zijn er nog voldoende bewijzen van aristocratische herkomst: de grachten, de omvang, de beide hoektorens en het restant van een derde hoektoren, zijn situering en de beplanting rondom. Het gebouw is van 1938 tot 1980 eigendom van de gemeente Oosterhout geweest; het functioneerde in die jaren als stadhuis. Momenteel is het in gebruik als bedrijfspand.

Slotje Beveren
Het slotje Beveren werd in het verleden gebouwd als boerenhoeve. Het stamt al uit de tijd rond 1500. Het huis kreeg de naam van een adellijk geslacht Van Beveren, dat het huis bewoonde. Aanvankelijk was het een laag langgerekt gebouw, maar bij een verbouwing in 1740 werd het vergroot. Van het midden van de achttiende tot het midden van de negentiende eeuw, een goede eeuw dus, is het gebouw de pastorie geweest van de Sint Jans parochie van Oosterhout. Na 1850 werd het weer door particulieren bewoond.

De Heuvel
De Heuvel is een aan vier zijden gesloten, gaaf en rustig plein dat stedenbouwkundig gezien tot de mooiste in Noord-Brabant behoort, vooral ook door de karakteristieke boombeplanting.
Enkele panden op de Heuvel vallen op, zoals het pand Heuvel 9 met een in Rubensstijl gebouwd, hardstenen poortje in de zuid-oosthoek en het pand Heuvel 19, een oud patriciërshuis met een gevel in Lodewijk XVI-stijl. 
Het pand Heuvel 13 kreeg in 1840 zijn huidige vorm. Het werd omstreeks 1620 gebouwd als Vrijheidshuis. Van 1810 tot 1942 deed het dienst als stadhuis. In dit Vrijheidshuis werd eeuwenlang recht gesproken, eerst door de schepenen, daarna door de vrederechter en van 1838 tot 1933 tenslotte door de kantonrechter.

Slotje Brakestein
In 1422 werd melding gemaakt van een omgrachte boerderij op deze plaats, en in 1569 was sprake van 't Huys van den Brake. In 1688 werd de naam Brakestein gebruikt.
In 1977 stierf de laatste telg van het geslacht Van Oldeneel tot Oldenzeel, die sinds 1835 het slotje bewoonden. Het huis was daarna nog een tijd een partycentrum, en werd later gebruikt als kantoorpand. Enkele jaren geleden werd het aangekocht door de gemeente Oosterhout, die het park openstelde voor het publiek. Het pand staat inmiddels te koop.

Tegenwoordig is het een blokvormig, witgepleisterd bouwwerk met twee bouwlagen en een zolder. De ingangspartij is in empirestijl. Deze wordt links en rechts geflankeerd door twee dubbele luiken die altijd gesloten blijven: er bevinden zich geen vensters achter.
Het gebouw wordt omgeven door een klein park in Engelse landschapsstijl uit het begin van de 19e eeuw. In het park bevinden zich nog de resten van de slotgracht van het verdwenen slotje Spijtenburg. Ook is er een koetshuis. Het geheel is geklasseerd als rijksmonument.

Beschrijving route
De wandeling bestaat uit een route langs een aantal gegeven waypoints, waar u vragen moet beantwoorden om zo de coördinaten van de cachelokatie te kunnen berekenen.
P: N51 38.333 E004 51.522
Als u geparkeerd heeft, loopt u naar WP1
WP1: N 51 38.453 E 004 51.471
Vraag: in de kapel ziet u een tekst. Bereken van het eerste woord (8 letters) de woordwaarde. Stapeltellen= waarde voor A
A=   
Loop door naar WP2
WP2: N 51 38.523    E 004 51.383  
Vraag: hoeveel “personen” ziet u hier? Dit de waarde voor B.                                                                                        
B= 
Ga verder naar WP3
WP3: N 51 38.565    E 004 51.386  
Vraag: wat is de achternaam van de burgemeester? Stapeltellen= waarde voor C.
C=   
Loop verder naar WP4.
WP4: N 51 38.502    E 004 51.527  
Vraag: zoek hier twee jaartallen. Stapeltellen=waarde voor D                                                                
D=      

Loop nu door via het punt N 51 38.466 E 004 51.609 naar WP5. Let goed op bij het oversteken, de Ridderstraat kan erg druk zijn.
WP5: N 51 38.412    E 004 51.727  
Vraag: hoeveel “kruizen” ziet u hier? Stapeltellen = is de waarde voor E.
E=  
Bereken de cachelokatie met de volgende formule:
N51 38.(A-C)(C+D)(B-C) E004 51.(D)(E-C)(E-A)

Via het bruggetje op N 51 38.378 E 004 51.646 bent u snel weer op het parkeerterrein.
Veel plezier!
de Sipskes

De serie bestaat uit:
Mooi Oosterhout: Willemspolder
Mooi Oosterhout: de Groenendijk
Mooi Oosterhout: Slotbosse toren
Mooi Oosterhout: de Houtse heuvel
Mooi Oosterhout: de Heilige Driehoek
Mooi Oosterhout: Oranjepolder
Mooi Oosterhout: Wilhelminakanaal
Mooi Oosterhout: het Slotpark
Mooi Oosterhout: de Bromtol
Mooi Oosterhout: Seters
Mooi Oosterhout: Mooie Keetje
Mooi Oosterhout: de Finale


Goud: Lenneke72
Zilver: Nancy72
Brons: dieseljasmijn

Additional Hints (Decrypt)

Ebovavn, bc 1 z ubbtgr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)