Skip to content

Petita epopeia dels vilanovins Virtual Cache

Hidden : 8/24/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[ENGLISH below / ESPAÑOL debajo]

CATALÀ

Aquest catxé virtual és un petit tour per la història de Vilanova i la Geltrú.

Durada: 30 min.

La historia de Vilanova i la Geltrú comença a l’antic barri de la Geltrú, situat dalt un turonet al nord-est de la vila, on hi destaca un petit castell.

Ves a les coordenades inicials

Diu la llegenda que en aquest castell hi vivia un feudal despietat i envejós que només sentia estima pels seus gossos.

A: Mira l’escut sobre la porta, i la barana de l’escala a l’interior del castell. Quants gossos pots comptar?

Com que no l’estimava ningú va proclamar una llei pel qual totes les noies que es casaven dins els seus dominis havien de passar una nit amb ell. Una parella, dits Tófol i Guisla, que no hi estaven d’acord, van fugir de la Geltrú per anar-se a casar al poble veí de Cubelles i, travessant en una barca el Torrent de la Pastera (actual Carrer Unió), van demanar ajuda al senyor de Cubelles. Aquest, els hi va donar permís per casar-se i construir una caseta a l’altra riba del torrent, dins el seu terme i protecció.

Ara, escapa de La Geltrú creuant el torrent (actual Carrer Unió) per arribar al punt WP 2.

Amb el temps, moltes altres parelles, fartes de les injustícies del feudal de la Geltrú, van anar fent el mateix: marxant de la Geltrú i instal•lant-se a l’altra riba, i així nasqué la Vila Nova de Cubelles.

B: Et trobes al Portal d’en Nin, la porta de la Vila Nova. En quin segle es va construir?

La Vila nova pescadora

La Vila Nova cresqué ràpidament, alçà muralles, i al 1274 el rei Jaume I li atorgà la Carta Pobla a Vilanova de Cubelles, que la reconeixia com a vila, i posteriorment li concedí el permís per comerciar per mar, convertint-la en el cinquè port mercader català, i per tenir una fira pròpia (que encara se celebra durant el mes de novembre).

Entrant a Vilanova i anant cap al WP 3 podras veure moltes cases d’estil colonial amb l’any de construcció al terra.

C: En quin any es va construir la Casa Freixedes?

Cap a l’any 1500, la ciutat emmurallada de la Geltrú no havia crescut gens ni mica, i en canvi la Vila Nova havia prosperat tant que ja era força més gran que la Geltrú, i fins i tot més gran que Cubelles. Cubelles doncs, va voler separar- se’n i això va causar un llarg estira-i-afluixa entre les tres poblacions que va acabar amb la separació de Cubelles al 1611 i la annexió de la Geltrú l’any 1647, creant el municipi de Vilanova i la Geltrú.

D: Et trobes davant el pimer ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Fins quin any va estar situat en aquest lloc?

La situació privilegiada de la vila, entre Barcelona i Tarragona, li va donar un fort impuls econòmic i cap al segle XVIII molts vilanovins, homes de negocis, anaren cap a les Amériques a fer fortuna, eren els anomenats “indianos”. Quan van tornar, encara més rics, donaren molts diners a la vila i es construïren moltes obres d’estil colonial, tantes que a la vila li valgué el sobrenom de “L’Havana Xica”.

Camina fins al WP4

Per exemple, la bonica Plaça de la Vila, actual seu de l’ajuntament, va ser pagada per l’” indiano” Josep Tomàs Ventosa, (en l’estatua al mig de la plaça). En una de les parets de l’ajuntament es pot veure la Carta Pobla de Jaume I.

E: Quants arcs pots contar al voltant de la plaça?

La prosperitat cultural a la vila

Els “indianos” vilanovins del segle XVIII no només van construir places, també van aportar a la ciutat els diners necessaris per pujar al tren de la industria, i mai més ben dit: Vilanova va ser una ciutat pionera en la indústria del ferrocarril, i arran de mar posteriorment es construïren fàbriques grans i importants. Però sobretot, aquesta bonança econòmica van suposar una gran inversió en cultura, construint museus com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, teatres i sales d’ esbarjo com el Teatre Principal, la Sala, el Cinema Bosc o el Centre Artesà, grans cases d’estil renaixentista com la Casa Papiol, Casa Renard o Can Pahissa, edificis públics com el Mercat Municipal o la biblioteca Joan Oliva, masies senyorials com la Masia d'En Cabanyes, i un llarg etcètera.

Camina cap al WP5

La plaça de la vila

Molts d’aquests edificis estan ubicats a la Rambla Principal, la rambla recta més llarga de Catalunya. El tarannà vilanoví és un xic llunàtic i somiatruites, però alhora social, acollidor, tolerant, treballador i alegre, i és per això que a Vilanova sempre ha estat una vila cultural, laboral i socialment molt activa, i s’hi fan festes de molta anomenada. El Carnaval per exemple, és la més indiscutible i popular expressió vilanovina de sàtira i xerinola, amb les famoses comparses i rues de disfresses, i la Festa Major i Els Tres Tombs, les festes més tradicional on es demana als patrons de la ciutat, La Verge de les Neus i Sant Antoni, que protegeixin i beneeixin els vilatans. Però també la Setmana del Mar, la Fira de Novembre i les festes de cada barri són motiu pels vilanovins per trobar-se, compartir i gaudir plegats.

Opcionalment, camina fins al WP6 per arribar al port. Que gaudiu de la visita!

Per reclamar el catxé responeu correctament les 5 preguntes en un missatge privat.

Virtual Reward - 2017/2018

Aquest Virtual Cache és part de les publicacions limitades de Virtual Caches entre el 24 d'agost de 2017 i el 24 d'agost de 2018. Només 4,000 propietaris han tingut la oportunitat de crear un Virtual Cache. Troba més informació sobre les recompenses Virtual Rewards a Geocaching Blog.

ENGLISH

This virtual cache is a small trip through the history of Vilanova i la Geltru. Length: 30 min.

The history of the city begins in the old neighborhood of La Geltrú, situated on a hill northeast of the town, where a small castle stands.

Go to the initial coordinates.

The legend tells that in the X Century, this castle and the surrounding walled town was ruled by an envious and unfair Lord that just loved his dogs.

A: Take a look to the arms shield at the top of the door, and the handrail on the stairs inside the castle. How many dogs can you count?

Cause anybody loved the Lord, he proclaimed an unpopular law for all woman getting married within his domains had to spend the wedding night with him. Tófol and Guisla, a couple that didn't agree with this law, fled a boat secretly to cross the stream of La Pastera and scape from La Geltrú to the neighboring town of Cubelles. They asked for help to the Lord of Cubelles, and he gave them the permission to marry and build a house right on the other side of the stream, under his protection.

Fly away from La Geltrú crossing the river (today Carrer Unió) to reach WP 2.

Trough the years, many other couples, fed up with the injustices of La Geltrú's Lord, did the same and left La Geltrú to build a house on the other side of the stream, and so la Vila Nova de Cubelles (the New Village of Cubelles) was born.

B: You are now at Portal d’en Nin, the door of Vila Nova. In which century was built?

The New Village quickly grew, and build walls, and in 1274 King James I recognized the settlement as a town, and granted permission to trade by sea, making the town the fifth Catalan merchant port in importance, and also to have its own market fair (still held in November).

Enter to Vilanova and go to WP 3, you can see many houses of colonial style with their construction years in the floor.

C: In which year was build the house Casa Freixedes?

By the year 1500, the walled city of La Geltrú did not grown a meter, whereas the Vila Nova had prospered so much that it was quite larger than La Geltrú, and even larger than Cubelles! Cubelles therefore wanted to separate from Vilanova and this caused a long discussion between the three towns that ended with the separation of Cubelles in 1611 and the annexation with La Geltrú in 1647, creating the municipality of Vilanova i La Geltrú.

D: You are now in front of the first town hall of Vilanova i la Geltrú. Until which year was the town hall in this location?

The privileged location of the town, between Barcelona and Tarragona, gave a strong economic impetus to the city and, in the eighteenth century, many businessmen, went to invest their money to the new continent, America, they were called "Indianos". When they returned, they gave so much money to the town and many works were built in a colonial style, so that the town earned the nickname of the “Little Havana”.

Walk to WP4

A big example of colonial architecture is the charming town square (Plaça de la Vila) where the current town council is, which was paid for by the "Indiano" Josep Tomas Ventosa (the man in the statue). In one of the walls of the town hall you can see the Carta Pobla (the letter James I wrote recognising Vilanova as a town).

E: How many arches there are surrounding the whole square?

Walk to WP5

From there, the city was known mainly for its cultural activity, especially in the XVIII century where lots of artists and prominent personalities lived in the city, and left an important artistic heritage. Also for its strategic commercial situation, having one of the first railroad lines in Spain in the XIX century, and one of the longest straight commercial streets in Catalonia “La Rambla”.

We cannot forget the character of its citizens. Its said vilanovinians are daydreaming but also a social, welcoming, hardworking and festive community. Vilanova is a proud example of social and cultural movement, especially in its main party The Carnival or the Festa Major in the beginning of August. Make sure not to miss them! We also recommend the visit to the Market to discover local food, and the port, beaches and seaside.

Optionally, walk to WP6 to reach the sea and the port.

Enjoy your visit!

To claim the cache answer the 5 questions in a private message.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

CASTELLANO

Este caché virtual es un pequeño recorrido por la história de Vilanova i la Geltrú.

Duración: 30 min.

La história de Vilanova i la Geltrú empieza en el antiguo barrio de La Geltrú, situado encima un promontorio en el noreste de la ciudad, donde encontramos un pequeño castillo.

Ve a las coordenades iniciales

Dice la leyenda que en ese castillo vivia un señor envidioso y despiedado que sólo amaba a sus perros.

A: Mira el escudo de armas sobre la puerta, y la baranda de la escalera en el interior del castillo. ¿Quántos perros puedes contar?

Como nadie amaba al señor, éste proclamó una ley por la cual todas las mujeres que se casaban dentro de sus dominios tenian que pasar una noche con él. Una pareja, llamados Tófol y Guisla, que no estaba de acuerdo con esa ley, huyó la noche antes de su boda de La Geltrú per casarse en el vecino pueblo de Cubelles y, cruzando de noche en una barca el torrente de la Pastera, pidieron la ayuda del señor de Cubelles. Éste, les concedió permiso para casarse y construir una casita en la otra orilla del torrente, bajo su protección.

Venga, escapa de La Geltrú como Tófol y Guisla, cruzando el torrente (actual Carrer Unió) para llegar al punto WP 2.

Con los años, muchas otras parejas, hartas de las injustícias del señor feudal de La Geltrú, hicieron lo mismo y se instalaron en la otra orilla del torrente, i así nació el pequeño pueblo de la Vila Nova (villa nueva) de Cubelles.

B: Te encuentras en el Portal d’en Nin, puerta de la muralla de la Vila Nova. ¿En que siglo se constuyó?

La Vila Nova creció rápidamente, levantó su muralla, y en 1274 el rey Jaime I otorgó la Carta Pobla a Vilanova de Cubelles, que la reconoció como villa y le otorgó permisos para comerciar por mar y tener feria própia, conviertiendóla en el quinto puerto pesquero del litoral catalán y centro comercial entre Tarragona y Barcelona (la feria aún se celebra en el mes de noviembre).

Entra en Vilanova en dirección al WP 3. Podrás ver muchas casas de estilo colonial con el año de construcción en la entrada.

C: En qué año se construyó la Casa Freixedes?

Hacia el año 1500, la ciudad enmurallada de La Geltrú no havia crecido nada, y en cambio Vilanova habia prosperado tanto que habia superado en tamaño a La Geltrú, e incluso a Cubelles! Cubelles entonces, quiso separarse y eso provocó un largo periodo de disputas entre las tres poblaciones que acabó con la separación de Cubelles en 1611 y la anexión de la Geltrú en 1647, creándose el municipio de Vilanova i la Geltrú.

D: Te encuentras delante el pimer ayuntamiento de Vilanova i la Geltrú. ¿Hasta qué año se encontró en éste lugar?

La situación privilegiada de la villa para el comercio, le dió un fuerte inpulso económico y hacia el siglo XVIII muchos vilanovinos, hombres de negocios, se marcharon a las Américas a buscar fortuna; eran los llamados “indianos”. Cuando volvieron a su tierra, mucho más ricos, dieron mucho dinero a la ciudad y se construyeron muchas obras de estilo colonial, tantas que se conocía la villa con el sobrenombre de “La Havana Chica”.

Camina hasta el WP4

Por ejemplo, la hermosa Plaza de la Vila con el actual ayuntamiento, fué pagada por el ”indiano” José Tomás Ventosa, (en la estatua). En una de las paredes del ayuntamiento se puede ver la Carta Pobla de Jaime I.

E: Las plazas porchadas són una constante de la arquitectura colonial. ¿Quantos arcos puedes contar entorno de la plaza?

Los “indianos” vilanovenses del siglo XVIII no sólo construyeron plazas, también trajeron a la ciudad el dinero para subirla al tren de la indústria, nunca mejor dicho: Vilanova fué una ciudad pionera en la indústria del ferrocarril, y cerca del mar se construyeron grandes e importantes fábricas. Ésa bonanza económica también suposo una gran inversión en cultura, y se construyeron museos como la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, teatros y salas de baile como el Teatro Principal, la Sala, el Cine Bosc o el Centre Artesà, grandes casas de estilo renacentista como la Casa Papiol, Casa Renard o Can Pahissa, edificios públicos como el Mercado Municipal o la biblioteca Joan Oliva, masias señoriales como la Masia d'En Cabanyes, y un largo etcétera.

Camina hacia al WP5

Muchos de éstos edificios se encuentran en la Rambla Principal, la rambla recta más larga de Catalunya. El carácter vilanoves es un poco lunático y soñador, pero tambien social, acojedor, tolerante, trabajador y a la par alegre, y por eso Vilanova siempre ha gozado de una vida cultural, laboral y social muy activa, con fiestas de gran renombre. El Carnaval por ejemplo, es la expresión más indiscutible y popular de diversión local, con las famosas batallas de caramelos y las comparsas de disfraces, y la Fiesta Mayor y los Tres Tombs, las fiestas más tradicionales dónde se pide a los patrones de la ciudad, La Virgen de Las Nieves y San Antonio, que protejan a sus habitantes. Pero también la Semana del Mar, la Feria de Noviembre y las fiestas de cada barrio són buenas ocasiones para los vilanovenses para encontrarse, compartir y disfrutar juntos.

Opcionalmente, camina hacia el WP6 para llegar al puerto. Disfrutad de la visita!

Para reclamar el caché, responded adecuadamente las 5 preguntas mandando un mensaje privado.

Virtual Reward - 2017/2018

Este Virtual Cache es parte de una serie limitada de Virtuals creados entre 24 de Agosto, 2017 y 24 Agosto, 2018. Sólo 4,000 jugadores tubieron la oportunidad de esconder un Virtual Cache. Más información sobre Virtual Rewards en el Geocaching Blog.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)