Skip to Content

<

Aalto-keskuksen salaisuus

A cache by Kotokanit Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/22/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


English coming later!

Tervetuloa virtuaaliselle Aalto-keskuksen kierrokselle! Tämä kätkö kuljettaa sinut läpi Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten ja perehdyttää joihinkin niiden pieniin saloihin ja merkityksiin.

Tehtävänäsi on kiertää rakennukset läpi ja vastata kunkin rakennuksen kuvauksen yhteydessä annettuihin tehtäviin. Kätkökuvaus auttaa sinua tehtävien ratkaisujen päättelemisessä arkkitehtoonisten kysymysten osalta. Tehtävät ovat vaihtoehtoisia aukioloaikojen mukaan: a-vaihtoehdot ovat rakennusten sisältä, b-vaihtoehdot ovat ulkoa. Mikäli a/b vaihtoehtoa ei ole jossain kysymyksessä mainittu, vastaa silloin aina kyseiseen kysymykseen. Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla tai viestikeskuksen kautta profiilista. Lähetettyäsi vastaukset tee loggaus ja liitä loggaukseesi kuva ja selitys, jonka ohjeet ovat tehtävässä 2.

Kaikki spoilaavat ja muiden tehtävien vastauksia sisältävät loggaukset poistetaan varoittamatta. Myös loggaukset ilman saapuneita sähköpostivastauksia poistetaan.

Kätkön koordinaatit tuovat sinut italialaisen torin liepeille. Tai noh, ainakin melkein, sillä italialainen tori oli Aallon inspiraationa kansalaistorille. Hän suunnitteli alueesta paikan, jossa kaupunkilaiset voivat kokoontua yhteen. Katukiveys mukailee myös italialaista suunnittelua, ja se yhdistää alueen kirkkorakennuksista virastotalolle asti. Löydät tästä pisteesta myös taulun, joka kertoo alueen rakennuksista.

Tehtävä 1:Mitä taulussa lukee vasemmalla puolella olevassa keltapohjaisessa ruudussa valkoisella tekstillä?

Lähde tästä pisteestä tutustumaan näihin Aallon suunnittelemiin rakennuksiin, waypointit vievät sinut aina kyseisen rakennuksen ovelle, ja suorita jokaisessa rakennuksessa annettu tehtävä.

Tehtävä 2: Ota kuva sellaisen rakennuksen waypointista tai sen yksityiskohdasta, mikä sinut vaikuttaa eniten Aallon suunnittelussa. Kuvassa tulee olla jotain henkilökohtaista, kuten peukku tai vaatteesi. Liitä tämä kuva loggaukseesi perustelujen kera.

Kiertäessäsi rakennuksia, voit halutessasi ottaa lisäinformaation lähteeksi arkkitehtuurista mobiilioppaan. Voit lukea oppaasta kuvaukset rakennuksista myös etukäteen. Lisätietoa tarinoiden muodossa löydät myös Visit Seinäjoen sivuilta. Tämä ei ole kuitenkaan pakollista eikä edellytys kätkön loggaamiselle.

Aalto-keskus on valmistunut vuosina 1958–1988 kahden arkkitehtuurikilpailun pohjalta - Seinäjoen seurakunnan järjestämän kirkkokilpailun vuonna 1951 sekä Seinäjoen keskustaa koskevan suunnittelukilpailun vuonna 1958. Näin Aalto sai suunnitella kirkon (valm. 1960) ja seurakuntakeskuksen (valm. 1966) sekä keskustaa koskevassa ehdotuksessaan olleen kaupungintalon (valm. 1962) lisäksi kirjaston (valm. 1965), teatterin (valm. 1987) ja valtion virastotalon (valm. 1968). Kansalaistori kirjaston ja kaupungintalon välille valmistui 1988. Tämä kuuden rakennuksen kokonaisuus on suurin maailmassa, joka on rakennettu kokonaan Aallon suunnitelmien mukaan. Rovaniemellä on toinen kokonaan valmistunut kolmen rakennuksen hallintokeskus, kun taas Jyväskylässä on eniten Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Aalto ajatteli, että jos arkkitehti tekee työnsä hyvin, ihmiset viihtyvät rakennuksissa. Mitä paremmin ihmiset viihtyvät, sitä onnellisempia he ovat. Tämä olikin Alvar Aallon päämäärä: tehdä elämästä parempaa.

Alvar Aalto oli arkkitehdin lisäksi akateemikko ja muotoilija. Aalto suunnitteli paljon niin aikaa kuin käyttöä kestäviä huonekaluja ja valaisimia sekä lasiesineitä. Aalto onkin suunnitellut rakennusten lisäksi sisustuksen tuoleista, pöydistä ja valaisimista kaikkiin pieniin yksityiskohtiin, kuten ovenkahvoihin. Rakennuksista löytyy paljon samoja elementtejä, jotka ovat tyypillisiä Aallolle, kuten:

- pylväät: Aalto ihaili kreikkalaista ja italialaista suunnittelua, joissa niitä käytettiin paljon. Rakennuksen arvokkain tila sijaitsee usein pylväiden päällä.
- valaistus: ikkunoista tulviva luonnonvalo, valaisimet ja niiden luoma tunnelma eri vuorokauden ja vuodenajan mukaan. Aalto käytti enemmän ihmissilmälle ystävällistä pehmeää epäsuoraa valoa kuin suoraa valoa: ikkunoiden edessä on puikkoja, säileikköjä, lamelleja yms. Säleikköjä löytyy myös seinistä, ja joidenkin taa on piilotettu valaisimia.
- rakennusten eriarvoisia osia on korostettu erilaisilla materiaaleilla: arkisemmilla (kuten tiili, linoleumi, rappaus) ja juhlallisemmilla (kuten tammi, marmori, keraamiset sauvat, graniitti). Esimerkiksi seurakuntasalin lattia on tammiparkettia, eteisen lattia on tiiltä. Myös tasoista ja ovista löytyy eri materiaaleja tilojen arkisuuden ja juhlavuuden mukaan.

Kun kuljet läpi rakennusten, kiinnitä huomio erilaisiin yksityiskohtiin ja etsi, miten nämä toistuvat rakennuksissa.

Kirkko ja seurakuntakeskus


- Lakeuden Risti valettiin kolmessa viikossa yötä päivää. Se tehtiin erityisellä liukutekniikalla kolmessa kerroksessa, eikä sitä voinut keskeyttää.
- Lakeuden Risti on Seinäjoen korkein rakennus, 65,2m korkea. Aalto sanoi, että muut rakennukset eivät saa nousta korkeammalle, ja näin on keskustassa edelleen.
- Kesäaikaan voit käydä katsomassa Aalto-keskusta ja Seinäjokea yläilmoista Lakeuden Ristin ylätasanteelta. Sieltä näkyvät rakennusten ainutlaatuiset monumentaaliset muodot ylhäältäpäin. Tornista näkyy myös Lapualle, mm. tuulimyllyt, Simpsiö ja sen masto. Vahtimestari tulee avaamaan oven pyydettäessä.
- Alttarille piti alunperin tulla reliefi, mutta se oli liian kallis toteutettavaksi. Aalto suunnitteli tilalle ristin, ja sen sisällä on rautatiekiskon pala.
- Aalto suunnitteli kirkkoon huonekalujen ja valaistuksen lisäksi myös kaikki kirkollisissa toimituksissa tarvittavat esineet, kuten kolehtihaavit, kastemaljan, pikarit, ehtoollishopeat sekä kirkkotekstiilit.
- Kirkon ikkunat ovat kynttilän muotoiset. Tämä erottuu hyvin varsinkin silloin, jos katsoo ulkoa pimeällä valaistuja ikkunoita.
- Lakeuden Ristissä vihittyjen parien ensimmäinen vastamäki tulee heti vihkimisen jälkeen – alttarin lattia on 60 cm matalampana kuin kirkkopiha.
- Muurarit halusivat muiston itsestään kirkon perustuksiin, joten he muurasivat perustuksiin tyhjän kossupullon, jossa oli heidän nimmarinsa ruutulapulla. Pullon paikkaa ei tiedetä.
- Kirkkoparven kaide oli valmis, kun Aalto sanoikin, että ottakaa siitä 3 m pois ja siihen tehtiin levennys.
- Aalto halusi, että urkujen pillistön muoto tuo mieleen revontulet. Sen vuoksi taustaa on korostettu ultramariininsinisellä.
- Jos kaikki kirkon 1 200 istumapaikkaa täytetään, voidaan kirkon pääovet avata ja saada lisätilaa, sillä pihalle mahtuu 8 000 ihmistä. Pihalta näkyy alttarille.
- Kappelissa on Aallon suunnittelema ikkunalasimaalaus ”Etelä-Pohjanmaan virrat”.

Tehtävä 3a ja b: Etsi kirkosta kolme erilaista materiaalia (sisältä tai ulkoa) ja pane merkille mihin niitä on käytetty. Kerro mitä materiaalit ovat tai kuvaile niitä tarkasti. Kerro vastauksessasi myös syitä materiaalivalintoihin. Käytä apunasi kätkökuvauksessa aiemmin kerrottuja asioita.
Tehtävä 4: Kierrä kirkon vasenta reunustaa pitkin kappelille ja sen ikkunan luo. Montako isoa haaraa ikkunan lasimaalauksessa on?

Kaupungintalo


- Kaupungintalo on ollut todellinen monitoimitalo. Kaupungin eri virastojen lisäksi siellä ovat toimineet äitiysneuvola, vauvaneuvola ja kouluhammashoito. Lisäksi siellä on ollut kaupunginjohtajan, talonmiehen, vahtimestarin ja terveyssisarten asunnot. Kaupungintalo on alusta alkaen toiminut myös kulttuuritalona, jossa on järjestetty konsertteja, näyttelyitä sekä teatteriesityksiä.
- Kaupungintalossa olevaa Aallon suunnittelemaa keraamista sauvatiiltä käytettiin ensimmäisiä kertoja julkisivumateriaalina juuri Seinäjoen kaupungintalossa. Tummansiniset keraamiset sauvatiilet luovat vastakohtaa kirkon ja aukion valkoisten rakennusten välille. Ne välkehtivät kauniisti luonnon olosuhteiden mukaan.
- Pylväiden päällä olevassa tornimaisessa kerroksessa sijaitsee kaupunginvaltuuston istuntosali.
- Kaupungintalo on toistaiseksi remontissa, eikä sinne pääse käymään.

Tehtävä 5: Kaupungintaloon on kolme ovea. Mitä näiden ovien yläpuolilla lukee? Kerro myös, mikä numero on ovien vasemmalla puolella, portaikon vieressä talon seinässä.

Teatteri


- Valmistuessaan teatterissa oli Suomen parhaimmistoon kuuluva tekniikka. Vuosina 2018-2019 tekniikka uusitaan Aalto-saliin, jotta se vastaisi jälleen nykyaikaa.
- Lavasteet on tehty ennen Verstas-teatterissa. Kun teollisuusalueelta saatiin lavasteiden tekemiseen uusi paikka, muutettiin tila näyttämöksi.
- Sisällä käydessäsi siirrä katse jalkoihisi – allasi on Öölannin kalkkikivilaattoja, joissa on fossiiliesiintymiä.
- Aulassa sijaitsee pienoismalli Aalto-keskuksesta. Siitä näet hyvin, miltä rakennukset näyttävät ylhäältä katsottuna. Kaupungintalon remontin valmistuttua pienoismalli siirtyy takaisin sinne.

Tehtävä 6a: Aalto teki paljon erilaisia puuntaivutuskokeiluja, joiden pohjalta syntyi innovaatioita kestävien huonekalujen valmistukseen. Näiden suosio on yltänyt näihin päiviin asti. Kerro, missäpäin teatterin sisätiloja näitä taivutuskokeiluja on esillä. Kerro myös, mihin kirjaimeen asti eteisen naulakoita on.
Tehtävä 6b:Ulko-ovea vastapäätä on seinä, jossa on esillä teatterin ohjelmistoa. Sen vasemmalla puolella on 3 laattaa, jotka kertovat rakennuksesta. Mitä lukee niistä oikeanpuolimmaisessa?

Virastotalo


Tehtävä 7: Virastotalon arvokkaimpana osana pidetään sen entistä käräjäsalia. Päättele aiemmin kerrotun mukaan, millä elementeillä Aalto on osoittanut sen sijainnin rakennuksen julkisivussa arkkitehtuurisesti. Lisää vastaukseesi myös mikä on oven oikealla puolella oleva kirjain.

Aallon lasikokoelma Aalto-kirjastossa


- Touko Saari, Seinäjoen kaupunginarkkitehti, ihaili Aaltoa jo opiskeluaikana. Hän keräsi jo 1940- luvulta Aallon lasiesineitä. Eläkkeelle jäätyään hän tarjosi kokoelman kaupungille. Tämä lasikokoelma on maailman suurin (yli 200 esinettä).
- Lasikokoelmassa on harvinaisia värejä, joita ei saa enää kaupasta. Punaisen lasin värissä on kultaa seassa, joka tekee siitä kalleimman värin.
- Kokoelmassa on myös korkeita maljakoita, jotka ovat harvinaisempia.
- Aallon ensimmäinen vaimo Aino oli myös arkkitehti ja muotoilija. Ainon suunnittelemia lasiesineitä löytyy myös lasikokoelmasta.
- Isoja Ainon maljoja on ollut alunperin kolme, joista on enää kaksi jäljellä: yksi tässä kirjastossa, toinen on Jyväskylän Aalto-museossa. Kolmannen on rikkonut siivoaja.
- Inspiraationa Aalto-maljakolle olivat eskimonaisen housut. Maljakko syntyi vuonna 1936 Karhula-Iittalan lasisuunnittelukilpailun voiton myötä.
- Lisätietoja Aallon lasikokoelmasta löydät täältä.


Aalto-kirjasto


- ”Monttu” on toistuva teema Aallon kirjastoissa, kuten v. 1935 rakennetussa Viipurin kirjastossa, joka on samantyylinen kuin Seinäjoen Aalto-kirjasto.
- Raakalaudoitus näkyy katossa: betonissa näkyy sitä valettaessa tukena olleiden lautojen jäljet. Kun Aalto näki katon lautojen poistamisen jälkeen, hän ihastui siihen ja halusi jättää katon tasaamatta, se maalattiin vain valkoiseksi.
- Ensimmäinen kirjasto Suomessa, jossa on lasten kokoiset huonekalut. ”Ihmiselle ihmisen kokoinen tila.”
- Huomioi lasten mittapuun mukaan tehtyjä asioita.
- Löydätkö kuuluisat mustikkalamput lukusalista?

´Tehtävä 8a: Aalto-kirjaston pohjapiirros on kuin avattu kirja. Kuvaile, missä sinun pitää seisoa, että seisot avatun kirjan lehtien kohdalla?
Tehtävä 9a: Mistäpäin kirjastoa löydät hyllyllisen Aallosta tehtyjä kirjoja? Kuvaile tarkasti sijaintia.

Jatka matkaasi alakerran kautta Apila-kirjaston puolelle.

´Tehtävä 8b: Montako rappusta kirjastoon tarvitsee nousta?
Tehtävä 9b:Kierrä rakennus ympäri. Montako kulmaa siitä löytyy?

Kierrä Aalto-kirjaston takapuolelle, niin saavut Apila-kirjaston eteen.

Apila-kirjasto


- Apila-kirjasto valmistui v. 2012, Aalto-kirjaston käytyä pieneksi. Sen suunnittelussa haluttiin käyttää Aallon rakennuksissa olevia elementtejä niin, että niiden väliin syntyisi vuoropuhelua Apila-kirjaston kanssa.
- Uusi ja vanha kirjasto ovat yhteydessä toisiinsa maanalaisesti.
- Panoramaikkunoista ulos katsoessasi voit nähdä Aalto-kirjaston sekä Lakeuden Ristin. Seisoessasi ulkona ikkunan edessä voit nähdä siitä heijastuvan joko Aalto-kirjaston tai Lakeuden Ristin riippuen mistä suunnasta ikkunaan katsot.

Tehtävä 10a: Tutki Apila-kirjastoa ja sen suunnittelua sekä yhtymäkohtia Aalto-kirjastoon ja muihin keskuksen rakennuksiin. Kerro kolme erilaista yksityiskohtaa kirjastosta, jotka mukailevat Aallon käyttämiä yksityiskohtia. Käytä hyödyksesi kätkökuvauksessa kerrottuja asioita.
Tehtävä 11a: Uutisvirta on akustinen taideteos, joka vähentää kaikua ja kuvaa myös Seinäjokea. Se muistuttaa myös kirkon kappelin ikkunamaalausta. Mistä löydät Uutisvirran?

Tehtävä 10b:Montako kuusta seisoo pihamaalla?
Tehtävä 11b: Kävele vasenta reunustaa pitkin panoramaikkunalle ja ota kuva ikkunasta niin , että siinä näkyy Lakeuden Risti sekä jotain henkilökohtaista sinusta.

Voit perehtyä lisää Aalto-keskukseen myös tradi- (GC7QH4W) ja mysteerikätkön (GC7H6JZ) kautta. Ne kertovat sinulle lisää tästä hienosta kokonaisuudesta! Seinäjoen oppaat järjestävät myös opastettuja kierroksia Aalto-keskuksessa. Sen aikana kuulet monta mielenkiintoista tarinaa lisää!

Lähteinä Wikipedia, Seinäjoen kaupungin sivut, mobiiliopas sekä Seinäjoen oppaat.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

136 Logged Visits

Found it 130     Write note 5     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 186 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.