Skip to content

Virtual Reward:De verdwenen molens van Papendrecht Virtual Cache

Hidden : 8/24/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op bovenstaand coördinaat hoeft u niks te doen of te zoeken. Lees onderstaande tekst om te te zien wat u moet doen om te mogen loggen!

Met deze Virtuele cache wil ik u graag wat vertellen over de molens die vroeger in Papendrecht hebben gestaan, en u laten zien waar de resten liggen van 2 van deze molens.

In het gemeente wapen van Papendrecht staan drie molens van goud afgebeeld op een blauwe achtergrond, dit werd op 24 juli 1816 het officiële wapen van Papendrecht. Het wapen van Papendrecht kan symbool staan voor de 3 typen molens die er in 1816 in het dorp stonden. nl:

- De twee watermolens bij Noordhoek

- De stellingmolen "De Hoop" in de Kerkbuurt

- De trasmolen "De Ruyter" aan de Veerdam

Helaas zijn al deze molens verdwenen, alleen de opgeknapte fundamenten van de 2 watermolens liggen er nog. Hier een korte beschrijving van de molens van wat ik er nog op internet van heb kunnen terug vinden:

- De Watermolens bij de Noordhoek:

De Hoge Watermolen, deze stond langs de Burgemeester Keyzerweg. Sinds 2010 staat er een bordje bij de resten van de molen met een vermelding van wanneer en waarvan deze fundamenten zijn. De Lage Watermolen, op de hoek van de achterdijk en wandelpad in het park Noordhoekse wiel. Op verzoek van de wijkvereniging Molenvliet zijn de funderingsresten van de molen weer opgebouwd. Ook is er een klein exemplaar van de watermolen gemaakt welke in het park staat als herinnering aan de 2 molens die daar tot 1870 stonden en de voeten van Papendrecht droog hielden. In 1870 waren de watermolens niet meer nodig. Men ging met zijn tijd mee en het polderbestuur besloot een stoomgemaal te bouwen aan de dijk op de grens van Westeind en Noordhoek .

-De Stellingmolen "De Hoop" in de Kerkbuurt:

Deze Stellingmolen werd gebouwd in 1813 als vervanger van een wipmolen die daar stond en was gebouwd voor 1716. De functie van de Stellingmolen was het malen van graan, een korenmolen dus. De molen had een stichtings steen met de volgende tekst:

Weleer was ik van hout, maar nu van steen herbouwd, om hoger vlucht te geven, ik zoek nu het bestaan, in 't malen van het graan, zo nodig voor het leven.

In 1918 werd de molen verkocht en gesloopt voor de bouw van een groot huis( Kerkbuurt 120). De molenaars woning staat er nog wel (Kerkbuurt 118).

- De trasmolen "De Ruyter" aan de Veerdam:

In 1653 liet de stad Dordrecht de Veerdam aanleggen. Dit als aanlegplaats van het veer vanuit Dordrecht. In 1669 Liet Willem de Ruyter Hendrikz er een Trasmolen bouwen. Een ideale plaats aan de rivier waren schepen vanuit Duitsland geladen met tufsteen konden aanleggen. De molen verwerkte dit tufsteen tot "tras". Dit is een goede metselspecie wat gebruikt werd voor waterbouwkundige werken zoals funderingen, bruggen, sluizen en kelders. De molen bleef in werking tot 1889. Toen was de molen was niet meer lonend door nieuwe technieken en werd in 1889 verkocht voor afbraak. Op de plaats van de molen werd in 1910 een villa gebouwd maar ook die staat er niet meer door de verbreding van de Merwede. Bij deze graafwerkzaamheden in 1971 werden nog wel wat resten van de molen gevonden.

meer info kunt u vinden op de volgende webpagina's:

http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&tbnummer=06678+c

http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&tbnummer=01515+a

https://blokland.dordtenazoeker.nl/papendrecht_deel11.htm

Het loggen van deze Virtuele Cache: Omdat alleen bij de twee watermolens nog iets terug te vinden is zullen we ons voor het loggen van deze virtuele cache beperken tot deze twee molens.

Om deze cache te mogen loggen zult u op alle drie de aangegeven punten een foto van u zelf, teamlid of gps apparaat moeten maken. Dus: 1 foto met duidelijk uzelf en de oude fundering van de Hoge Watermolen in beeld, 1 foto met duidelijk uzelf en de fundering van de Lage watermolen in beeld, en 1 foto met uzelf en de kleine molen duidelijk in beeld!. En alle drie deze foto's moet u bij u log toevoegen. "Found logs" zonder drie goede foto's zullen worden verwijderd!!

Let goed op bij het oversteken van de Burgemeester Keyzerweg bij de resten van de Hoge Watermolen. Er is hier geen zebrapad thv het waypoint. Op deze weg kan het heel druk zijn. Loop even om of ga met u auto naar een van de aangegeven parkeerplaatsten!! In het park mag niet gefietst worden!

Respecteer de omgeving en veroorzaak geen overlast voor mens en natuur.

Mocht u nuttige aanvulling weten of opmerkingen hebben neem dan zeker even via een persoonlijk bericht contact met mij op!

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)