Skip to content

Stelling van Amsterdam - Sector I Ilpendam Multi-cache

Hidden : 5/11/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een Multi cache voor de auto/motor of lange afstandsfietsers, onderdeel van een serie bestaande uit:

4 Multi's:

 Stelling van Amsterdam - Sector I Ilpendam

 Stelling van Amsterdam - Sector II Zaandam

 Stelling van Amsterdam - Sector III Sloten

 Stelling van Amsterdam - Sector IV Ouderkerk

en een Bonuscache:

Unknown Cache Stelling van Amsterdam - BONUS  over de Stelling van Amsterdam.

De afstand van alle 4 de multi's bij elkaar is een ronde van meer dan 135 km lang. Als je de multi's los van elkaar doet zijn het dus geen rondjes en je eindigt dan ook steeds  NIET  bij het beginpunt van de losse multi! Tevens zijn een aantal forten in privé bezit en dus niet te bezoeken. Een ander aantal forten zijn in bezit van natuurmonumenten en dus alleen terein voor de natuur en zijn dierlijke inwoners. Check van tevoren als je eventueel een fort wil bezoeken de openingstijden.

Verder lopen ze langs een landelijke route, zeer toeristisch met rustige weggetjes. Het zorgt vooral voor onthaasten en laat je genieten van de omgeving.

Let Op: Zoek ten alle tijde een veilige plek om te parkeren, dat zal niet altijd op het WP zelf zijn.

 

               

De stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Nergens anders ter wereld bestaat een dergelijk voorbeeld van fortificatie gebaseerd op het principe van waterbeheer. De stelling is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten en 4 batterijen. De verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 op 15 tot 20 kilometer afstand van Amsterdam. Eventueel kanonvuur kon de stad zo niet bereiken. Het gebied buiten De Stelling kon in tijden van gevaar onder water worden gezet met een verfijnd sluizensysteem. De stelling diende als 'Nationaal Reduit, het laatste toevluchtsoord voor regering en leger. Het is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek, dat door de opkomst van het vliegtuig nooit volledig in werking is gezet. De Stelling van Amsterdam is in 1996 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Vestingwet   wet uit 1874, waarin werd vastgesteld welke verdedigingslinies en -werken voortaan deel uit zouden maken van de landsverdediging.

Stelling   min of meer zelfstandig stelsel van verdedigende opstelling, al dan niet gebaseerd op permanente verdedigingswerken.

Fort  zelfstandig, gesloten en naar alle zijden verdedigbaar werk; heeft als regel geen burgerbevolking.

Acces   in het algemeen een toegang of doorgang die door een inundatie voert, in de vorm van een hoog gelegen terrein, weg, dijk, kade, spoor of waterweg. Wordt doorgaans verdedigd door een fort of ander vestingwerk.

Inundatie   doorgaans defensieve onderwaterzetting van een terreingedeelte voor militaire doeleinden; is zowel onbegaanbaar als onbevaarbaar; ook wel offensief gebruikt om vijand te verdrijven.

 

          

Sector I   Ilpendam

Een Multi van ongeveer 20 km. 

Way Point 1 N 52° 30.972 E 005° 04.100  Fort bij Edam

Dit fort is voltooid tussen 1907 en 1914 ter verdediging van de Zuiderzeedijk zowel ten noorden als ten zuiden van Edam. Het beschermde de direct achter het fort gelegen zeesluis, die een belangrijk inlaatpunt was voor inundatiewater. De hefkoepels ontbreken bij dit fort omdat de inundatievelden een goede bescherming boden. In plaats van hefkoepels zijn in het midden voor het fort een lage pantserkazemat en twee stukken geschut neergezet. De zeevangpolder is tijdens de Tweede Wereldoorlog drie keer onder water gezet. Bijzonder aan dit fort is dat de originele kookketels en boilers nog intact zijn.

Het fort is geregeld open voor publiek.

Vraag WP 1: Wat was de bezetting van dit fort in mobilisatietijd?

Antwoord stapeltellen  =  A

 

Way Point 2 N 52° 31.645 E 005° 00.146  Fort bij Kwadijk

In 1895 kwam het verdedigbare aardwerk met gracht gereed maar de aanleg van het betonnen fort kwam niet verder dan de fundering en een gedeelte van de vloeren. Wel zijn de fortwachterswoning en de genieloods gebouwd. De grond van het aardwerk is na de overstroming van 1916 gebruikt voor de versterking van de dijk. In 1962 werd het fort definiteif ontmanteld, de vloeren en funderingen werden verwijderd en de fortgracht gedempt. Op de huidige plek is nu weiland.

De fortwachterswoning en de genieloods zijn in privé bezit. De loods is in gebruik als winkel.

Vraag WP 2: Hoeveel jaartallen zijn er te vinden op dit infobord?

Antwoord  =  B

 

Way Point 3 N 52° 32.044 E 004° 57.533  Fort bij benoorden Purmerend

Aangelegd ter verdediging van de accessen gevormd door de Beemsterringdijk, Purmerendweg en Rijperweg in de Beemster. Het hoofdgebouw is uit 1912. Door de aanleg van de A7 is een groot deel van het vrije schootsveld verdwenen. De dikke zandlaag werd aan de achterkant van het fort afgegraven om plaats te maken voor een verbreding met een opslagloods en inrit. Nadat deze moderne voorzieningen waren ingebouwd, zijn ze weer door de oorspronkelijke zand- en aardlaag afgedekt. Het fort heeft  hiermee de deklaag van gras, die typisch is voor alle forten van de stelling, weten te behouden.

Het fort is in privé bezit en is naast een wijnhandel een welkom onderkomen voor vleermuizen.

Vraag WP 3: Hoe worden de 'poternes' genoemd in de tweede zin van de tekst?

Antwoord stapeltellen  =  C

 

Way Point 4 N 52° 31.652 E 004° 55.769  Fort aan de Nekkerweg

In tegenstelling tot wat het getal op de voorgevel van het fort aan de Nekkerweg doet vermoeden, is het fort niet in 1913, maar in 1912 voltooid. Fort aan de Nekkerweg behoorde niet tot het oorspronkelijke ontwerp van de Stelling van Amsterdam, zoals dit in 1880 was vastgesteld. Het fort werd pas later aan het tracé toegevoegd. Het kwam 2 kilometer ten noorden van de ringdijk te liggen waardoor er een knik in de hoofdverdedigingslijn kwam. Om te voorkomen dat het dorpje Zuidoostbeemster bij een inundatie onder water zou komen te staan, werd zowel de Nekkerweg als de Volgerweg opgehoogd.

Tegenwoordig is het fort te bezoeken als hotel, restaurant, spa en wellness- congrescentrum.

Vraag WP 4: Hoeveel personen zijn er te zien op de foto uit 1920?

Antwoord  =  D

 

Way Point 5 N 52° 31.074 E 004° 53.655  Fort aan de Middenweg

Het Fort aan de Middenweg is naast het Fort aan de Jisperweg en het Fort aan de Drecht een van de laatste forten die in de Stelling van Amsterdam zijn gebouwd. De fortwachterswoning van het Fort aan de Middenweg is nog steeds in gebruik als woning. In deze fortwachterswoning heeft in 1912 de internationaal gevierde Willem Dudok een jaar gewoond. Hij was toen fortbouwmeester. Het fort was net op tijd gereed voor de algehele mobilisatie die in augustus 1914 werd afgeroepen vanwege de hoog oplopende spanningen in Europa.

De omgeving van het fort is natuurgebied en dus niet te bezoeken.

Vraag WP 5: Wat was er voor die tijd al 'modern' aanwezig in het reinigingslokaal?

Antwoord  stapeltellen  =  E

 

Way Point 6 N 52° 31.373 E 004° 52.067  Fort aan de Jisperweg

Het Fort aan de Jisperweg heeft een hoge natuurwaarde. Zoals ook bij andere forten het geval is, werd duinzand voor de versteviging van de slappe veengrond gebruikt. Door dit kalkrijke zand is op het fortterrein een heel andere vegetatie ontstaan dan in het omringende polderlandschap. Schapen trekken zich weinig aan van de helling en houden het gras kort. Het fort heeft kort dienst gedaan als gevangenis voor krijgsgevangenen, die geen dienstweigeraars waren. Van een afstand lijkt Fort aan de Jisperweg een groene heuvel in het landschap.

Ook dit fort is natuurgebied en niet openbaar te bezoeken.

Vraag WP 6: Op de foto is een opstelplaats te zien, waarvoor was deze?

Antwoord  stapeltellen  =  F

 

Voor het vinden van de eindlokatie:

N52º 31.DFA  -  E004º 51.ECB

 

Willen graag de volgende Geocache Teams enorm bedanken

voor hun inzet bij het proeflopen van deze 4 Multi's:

Jackyhunter

SirPoehie

yvonne&jacob

Cora

Fam Pooh

 

Additional Hints (Decrypt)

30

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)