Skip to content

Stelling van Amsterdam - Sector II Zaandam Multi-Cache

Hidden : 5/11/2020
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een Multi cache voor de auto/motor of lange afstandsfietsers, een serie bestaande uit:

4 Multi's

 Stelling van Amsterdam - Sector I Ilpendam

 Stelling van Amsterdam - Sector II Zaandam

 Stelling van Amsterdam - Sector III Sloten

 Stelling van Amsterdam - Sector IV Ouderkerk

en een Bonuscache:

Unknown Cache Stelling van Amsterdam - BONUS  over de Stelling van Amsterdam.

De afstand van alle 4 de multi's bij elkaar is een ronde van meer dan 135 km lang. Als je de multi's los van elkaar doet is het dus geen rondje en je eindigt dan ook steeds  NIET  bij het beginpunt van de losse multi! Tevens zijn een aantal forten in privé bezit en dus niet te bezoeken. Een ander aantal forten zijn in bezit van natuurmonumenten en dus alleen terein voor de natuur en zijn dierlijke inwoners. Check van tevoren als je eventueel een fort wil bezoeken de openingstijden.

Verder lopen ze langs een landelijke route, zeer toeristisch met rustige weggetjes. Het zorgt vooral voor onthaasten en laat je genieten van de omgeving.

Let Op: Zoek ten alle tijde een veilige plek om te parkeren, dat zal niet altijd op het WP zelf zijn.

 

               

De stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Nergens anders ter wereld bestaat een dergelijk voorbeeld van fortificatie gebaseerd op het principe van waterbeheer. De stelling is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten en 4 batterijen. De verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 op 15 tot 20 kilometer afstand van Amsterdam. Eventueel kanonvuur kon de stad zo niet bereiken. Het gebied buiten De Stelling kon in tijden van gevaar onder water worden gezet met een verfijnd sluizensysteem. De stelling diende als 'Nationaal Reduit, het laatste toevluchtsoord voor regering en leger. Het is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek, dat door de opkomst van het vliegtuig nooit volledig in werking is gezet. De Stelling van Amsterdam is in 1996 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Aardwerk   stuk opgehoogd terrein, waarop geschut kan worden geplaatst. Vormt de basis van forten, maar kan ook in de originele vorm blijven bestaan.

Genie   legeronderdeel dat verantwoordelijk is voor technische ondersteuning en het bouwen van fortificatie.

Genieloods   opslagplaats voor geschut, gelegen bij het fort zelf.

Batterij   opstelplaats voor een aantal stukken geschut van gelijke type, samen gevoegd in een organisatie en onderling verband. Soms uitgevoerd als afzonderlijk klein verdedigingswerk.

Vesting   versterkte stad of versterkte legerplaats met permanente militaire bezetting.

 

           

Sector II   Zaandam

Een Multi van ongeveer 50 km. 

Way Point 1 N 52° 32.407 E 004° 50.314  Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. In dit fort is nog veel te bekijken, munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Om het flinke aantal soldaten van 325 te kunnen huisvesten, kreeg het fort twee verdiepingen. Samen met Fort bij Velsen was Fort bij Spijkerboor hoofdsteunpunt voor het noordelijke deel van de Stelling van Amsterdam. Om meerdere redenen is het Fort bij Spijkerboor een erg bijzonder en uniek fort in de Stelling.

Het Fort bij Spijkerboor behoort tot Natuurmonumenten en is geregeld open voor bezoekers tijdens de opendagen.

Vraag WP 1: Wegens het ontbreken van het informatiebord bij dit fort een alternatieve vraag. Het 2de cijfer van het 6 cijferige getal te zien op de kast die in het grasveld staat halverwege de weg naar het fort ?

Antwoord  =  A

 

Way Point 2 N 52° 31.993 E 004° 46.879  Fort bij Marken-Binnen

Het fort bij Marken-Binnen ligt relatief afgelegen ten opzichte van de buurforten omdat er geen directe verbindingsweg is. Het fort en de omliggende elementen zijn in de loop van de jaren vervlochten geraakt met de omgeving. Zo ligt de enige van de twee overgebleven nevenbatterijen in een achtertuin, en is een sluis omgebouwd tot een fietstunnel. De houten afscheiding in de fortruimten zijn nog aanwezig, evenals de sanitaire voorzieningen.

Het fort ligt in natuurgebied en is in gebruik als oefenterrein voor de brandweer, als escaperoom, kinderfeestjes en diverse andere activiteiten.

Vraag WP 2: Eerste cijfer van het aantal m²  van deze unieke fort locatie.

Antwoord  =  B

 

Way Point 3 N 52° 31.038 E 004° 44.733  Fort bij Krommeniedijk

Bijzonder is dat de in de keuken van dit fort de grote kookpotten nog aanwezig zijn. Daarnaast staan er op de muren van de keelkazematten tabellen en panoramatekeningen van het omringende landschap. Vanuit het fort kon men ver genoeg schieten om het stoomgemaal bij  Uitgeest te verdedigen. 

Het fort ligt in weidevogelleefgebied, is tevens te bezoeken als theeschenkerij en een kleinschalig bezoekerscentrum over de Stelling.

Vraag WP 3: Sinds welk jaar is het fortterrein eigendom van Landschap Noord-Holland?

Laatste cijfer jaartal  =  C

 

Way Point 4 N 52° 30.083 E 004° 44.209  Fort aan den Ham

Vanwege zijn beperkte functie, de verdediging van de spoorweg, beschikte dit relatieg kleine fort alleen over hefkoepel geschut. De keelkazematten bezaten geen kanonnen, maar waren alleen voorzien van mitrailleurs voor de verdediging dichtbij. In het ilitair museum is onder andere de officierskamer en het soldaten verblijf gereconstrueerd compleet met stapelbedden en de ziekenboeg.

In Fort aan den Ham zit een militairmuseum en heeft het hele jaar open woensdagen.

Vraag WP 4: Hoeveel jaar word dit fort (volgens het info bord) al ondersteund door een vriendenvereniging?

Eerste cijfer antwoord  =  D

 

Way Point 5 N 52° 29.818 E 004° 42.401  Fort bij Veldhuis

Het Fort bij Veldhuis en het Fort bij Vijfhuizen zijn de eerste forten die gebaseerd zijn op het standaardmodel A, een type fort dat tot het begin van de twintigste eeuw werd toegepast op alle forten van De Stelling. De zoeklichtremise op het Fort bij Veldhuis is door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het fort toegevoegd als onderdeel van de luchtbescherming rond de IJmond. De genieloods op het terrein is verbouwd tot woning.

In Fort bij Veldhuis is het Luchtoorlogmuseum 40-45 gevestigd met een tentoonstelling over allerlei objecten uit de Tweede Wereldoorlog .

Vraag WP 5: Waar bevindt zich de zoeklichtremise?

Aantal letters antwoord  =  E

 

Way Point 6 N 52° 28.617 E 004° 41.045  Fort aan de St. Aagtendijk

Bijzondere aan het Fort aan de Sint Aagtendijk is de dubbele gracht die eromheen ligt terwijk er niet echt sprake is van twee daadwerkelijk omringende grachten. Het inundatiekanaal voor het gebied ten westen van de St. Aagtendijk, loopt echter aan de voorzijde grotendeels evenwijdig aan de eigenlijke fortgracht. Tussen het Fort aan de Sint Aagtendijk en het Fort Zuidwijkermeer loopt een 2,5 kilometer lange liniewal. Deze wal had twee functies; hij deed naast waterkering ook dienst als gedekte gemeenschapsweg, deze weg is momenteel een fietspad.

Fort aan de St. Aagtendijk is als Muziekfort in gebruik, een oefenruimte voor muzikanten.

Vraag WP 6: Aan hoeveel zijden was de frontcaponnière voorzien van schietgaten?

Antwoord  aantal =  F

 

Way Point 7 N 52° 27.831 E 004° 40.084  Fort bij Velsen 

Voor dit WP 7 moet je,tegenover ingang fort, van de hoofdweg af naar de parralelweg(is ook fietspad!).

Dit is het enige in beton uitgevoerde fort van de Stelling waarvan een deel is gesloopt. Het fort was onder meer voorzien van drie pantserkoepels  met 15 cm kanonnen. Deze hadden een groot bereik en ze konden zowel de monding van het Noordzeekanaal als het gebied tussen Haarlem en Castricum onder vuur konden nemen. Het frontgebouw met één pantserkoepel is gespaard gebleven.

De bestemming van Fort Velsen is op dit moment nog onbekend. Het terrein is gesloten en niet toegankelijk voor publiek.

Vraag WP 7: In hoeveel jaar is de gehele Stelling van Amsterdam volgens het infobord aangelegd?

Stapeltel antwoord  =  G

 

Om van WP 7 naar WP 8 te komen blijf op de parralelweg(tevens fietspad!).

Way Point 8 N 52° 27.288 E 004° 41.043  Fort Zuidwijkermeer

Fort Zuidwijkermeer is een relatief klein fort waarin slechts 160 soldaten gelegerd konden worden. Naast militaire functie was het fort ook in logistiek  opzicht van belang. Het fort speelde een cruciale rol in de aanvoer van levensmiddelen voor de andere forten in dit deel van de Stelling. De ligging van het kanaal en de nabijheid van de agrarische gronden van de IJpolders maakte het fort geschikt voor de opslag van voedsel. Hiertoe werden speciale kelders onder de kazematten aangelegd, bekleed met geglazuurde tegels voor de hygiëne en koelte. Daarnaast bevonden zich buiten het fort onder een aarden dekking drinkwaterreservoirs. 

Sinds 1993 is Fort Zuikwijkermeer eigendom van Landschap Noord-Holland en biedt tevens opslag voor kazen. Gesloten voor publiek.

Vraag WP 8: Wat wordt hier gevoed door kwel uit het Noordzeekanaal?

Aantal letters antwoord - 2  =  H

 

Way Point 9 N 52° 27.791 E 004° 34.965  Fort bij IJmuiden

Een fort van het Noordwestfront dat niet direct de hoofdverdedigingslijn volgt is het fort bij IJmuiden. Fort bij IJmuiden diende ter verdediging van de zeemond van het Noordzeekanaal en de bijbehorende sluizen. Het fort heeft drie verdiepingen en beschikte over een unieke pantserbatterij met vijf zware kanonnen voor de kustverdediging en een pantserkoepel met twee kanonnen voor de verdediging van de sluizen en het Norrdzeekanaal. Het geïsoleerde eiland is lange tijd verboden geweest heeft nog steeds een mysterieuze sfeer. De unieke pantsergallerij is blijven bestaan.

Forteiland IJmuiden is een museum en evenementenlocatie, er zijn verschillende opstapplaatsen.

Vraag WP 9: Waarvan vormde dit fort het 'hart' tijdens WOII?

 Antwoord  stapeltellen =  K

 

Voor het vinden van de eindlokatie:

N52º 27.(G-B)F(E-H)  -  E004º 38.(B:C)(CxD-A)(F+K)

 

Willen graag de volgende Geocache Teams enorm bedanken

voor hun inzet bij het proeflopen van deze 4 Multi's:

Jackyhunter

SirPoehie

yvonne&jacob

Cora

Fam Pooh

Additional Hints (Decrypt)

Abqvt bc qr rvaq ybpngvr: 1 Yvgre Vahaqngvrjngre ra riraghrry rra rkgen 'Unafwr Oevaxre'... Irembrx: ynng qr pnpur oruhvmvat nyfwroyvrsg mvggra mbnyf jr urg orqbryq uroora.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)