Skip to content

Stelling van Amsterdam - Sector IV Ouderkerk Multi-Cache

Hidden : 5/11/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een Multi cache voor de auto/motor of lange afstandsfietsers, een serie bestaande uit:

4 Multi's:

 Stelling van Amsterdam - Sector I Ilpendam

 Stelling van Amsterdam - Sector II Zaandam

 Stelling van Amsterdam - Sector III Sloten

 Stelling van Amsterdam - Sector IV Ouderkerk

en een Bonuscache:

 Unknown Cache Stelling van Amsterdam - BONUS  over de Stelling van Amsterdam.

De afstand van alle 4 de multi's bij elkaar is een ronde van meer dan 135 km lang. Als je de multi's los van elkaar doet is het dus geen rondje en je eindigt dan ook steeds  NIET  bij het beginpunt van de losse multi! Tevens zijn een aantal forten in privé bezit en dus niet te bezoeken. Een ander aantal forten zijn in bezit van natuurmonumenten en dus alleen terein voor de natuur en zijn dierlijke inwoners. Check van tevoren als je eventueel een fort wil bezoeken de openingstijden.

Verder lopen ze langs een landelijke route, zeer toeristisch met rustige weggetjes. Het zorgt vooral voor onthaasten en laat je genieten van de omgeving.

Let Op: Zoek ten alle tijde een veilige plek om te parkeren, dat zal niet altijd op het WP zelf zijn.

 

                

De stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Nergens anders ter wereld bestaat een dergelijk voorbeeld van fortificatie gebaseerd op het principe van waterbeheer. De stelling is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten en 4 batterijen. De verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 op 15 tot 20 kilometer afstand van Amsterdam. Eventueel kanonvuur kon de stad zo niet bereiken. Het gebied buiten De Stelling kon in tijden van gevaar onder water worden gezet met een verfijnd sluizensysteem. De stelling diende als 'Nationaal Reduit, het laatste toevluchtsoord voor regering en leger. Het is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek, dat door de opkomst van het vliegtuig nooit volledig in werking is gezet. De Stelling van Amsterdam is in 1996 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Poterne   ondergrondse bomvrije gang door een fort of vesting voor interne verbinding met verschillende delen van het werk.

Redoute   eenvoudig, rechthoekig, gesloten veldwerk met aarden wal, al of niet van een natte gracht voorzien.

Kringenwet   wet uit 1853 op grond waarvan beperkende bepalingen golden binnen bepaalde kringen rond verdedigingswerken, met als doel waarborging van een vrij schoots- en waarnemingsveld.

Verboden kring   denkbeeldige cirkel om een vestigwerk waarbinnen wettelijke voorschriften gelden; dit hield in dat buiten de wallen en grachten-tot een zekere afstand- niets mocht worden gebouwd en geen zware begroeiing mocht worden geplant.

Kringenwetwoning   woning die zich binnen een bepaalde straal van een verdedigingswerk bevindt en daarom is gebouwd conform de Kringenwet; de huizen moesten sowieso van hout zijn gebouwd om eventueel snel afgebroken te kunnen worden.

 

           

Sector IV  Ouderkerk

Een Multi van ongeveer 60 km. [Navigatietip: via Google Maps voor de binnendoor wegen]

Way Point 1 N 52° 14.275 E 004° 47.409  Fort bij de Kwakel

Dit fort ligt in het inundatiegebied en niet, zoals gebruikelijk aan de rand ervan. Om te voorkomen dat het fort onder water zou komen te staan, is het terrein waarop het staat  extra verhoogd. Daarnaast ligt het fort, samen met Fort aan de Drecht, voor de vuurlinie in plaats van erop. De ontijzerings inrichting, waarmee het grondwater drinkbaar werd gemaakt, is bewaard gebleven. Deze bevindt zich aan de buitenzijde in de hoek tussen het hoofdgebouw en de linker kazemat.

Het Fort bij de Kwakel is naast een geschikte feestlocatie terrein van diverse verenigingen en het huisvest een café.

Vraag WP 1: Hoe wordt een 'betonnen opstelling' voor geschut genoemd ?

Woordwaarde  antwoord  =  A

 

Way Point 2 N 52° 13.782 E 004° 48.874  Fort aan de Drecht

Het Fort aan de Drecht is een van de vier laatst gebouwde forten. Om financiële redenen is het fort niet voorzien van een hefkoepelgeschut. Een afwijking aan het standaardmodel B is dat het fort geen frontgebouw heeft. In plaats daarvan heeft het fort een losse pantserkazemat op het voorterrein en twee mitrailleursopstellingen. De nog aanwezige gebogen pantserplaat die op de kazemat bevestigd is, weegt 23.000 kilo en is 20 cm dik.

Het Fort aan de Drecht biedt plaats aan horeca, expositie- en bedrijfsruimten.

Vraag WP 2: Waarvan was er op dit fort één voldoende?

Woordwaarde antwoord  =  B

 

Way Point 3 N 52° 13.756 E 004° 50.252  Fort bij Uithoorn [let op: lastig parkeren fietspad]

Het Fort bij Uithoorn, ook wel Fort Amstelhoek genoemd, heeft een nog bijna helemaal compleet interieur. De telegraafkamer, de ontijzerings inrichting voor drinkwater en de keuken zijn allemaal nog in goede staat. Zelfs de houten scheidingswanden die aangebracht werden zijn nog steeds intact. Op meer gebieden heeft het Fort bij Uithoorn de tand des tijds doorstaan, want ook de hefkoepelgebouwen zijn nog steeds aanwezig, weliswaar zonder hefkoepels, en in goede conditie.

Het Fort bij Uithoorn is doorgaans gesloten voor publiek.

Vraag WP 3: Wegens het ontbreken van het informatiebord bij dit fort een alternatieve vraag. Aan rechterkant ingangshek hangt blauw bordje: wat is hier verboden?

Woordwaarde antwoord  =  C [ vanwege het verdwenen bordje tijdelijk het antwoord ] = 69

 

Way Point 4 N 52° 15.052 E 004° 52.199  Fort Waver-Amstel [lep op: lastig parkeren langs de dijk]

Het Fort Waver - Amstel bevindt zich op de plaats waar het riviertje de Oude Waver uitmondt in de Amstel. Bijzonder is dat de originele inrichting van het fort nog bijna compleet is. Onder andere zijn er nog wasruimten, het waterreservoir, elektrakasten en een herkenbare keuken met waterpomp te vinden. Vlak bij het fort bevinden zich nog steeds twee bijzondere kringenwetwoningen. Dit zijn houten huizen waarbij met de bouw rekening gehouden is met de zogenaamde Kringenwet, die restricties stelde aan materiaalgebruik voor huizen rondom forten, om de controle te houden over het schootsveld.

Het Fort Waver - Amstel is in gebruik voor wijnopslag en is doorgaans gesloten voor publiek.

Vraag WP 4: Wat voor een gebouw stond er aan de achterzijde van dit fort naast een wachtgebouw en een bergloods?

Woordwaarde antwoord  =  D

 

 

Way Point 5 N 52° 15.140 E 004° 54.668  Fort in de Botshol [let op: lastig parkeren bord staat op pad richting woning]

Het front bij het Fort in de Botshol is zeer veenrijk. De Vinkenveenseplassen maken dit maar al te duidelijk. Deze plassen zijn vanaf de zeventiende eeuw ontstaan als gevolg van turfwinning. In die zin was de veenbodem zeer nuttig, maar helaas is deze grond ongeschikt om er een zwaar fort op te bouwen. De slappe veengrond moest eerst met grote hoeveelheden zand verstevigd worden. Verder dan het verdedigbare aardwerk is het echter nooit gekomen. De inundaties in dit drassige veengebied waren zo sterk dat van het uitstel na de funderingsproblemen, uiteindelijk afstel kwam.

Het Fort in de Botshol ligt in een rijk natuurgebied van Natuurmonumenten.

Vraag WP 5: Hoeveel tijd ging er over het inklinken van het gat, dat gevuld moest worden met zand,  heen?

Woordwaarde antwoord  =  E (Tijdens proeflopen is gebleken dat het infobord weg is. Antwoord E = Jarenlang.)

 

 

Way Point 6 N 52° 15.400 E 004° 57.590  Fort aan de Winkel

Het Fort aan de Winkel is nooit voltooid met een bomvrij, betonnen, gebouw. Doordat het voorliggende terrein zeer slecht geschikt was voor aanvallen had de bouw van dit fort de laagste prioriteit. De zandlichamen van het verdedigbaar aardwerk  en de frontwal zijn deels afgevlakt maar nog goed te herkennen.

Het Fort aan de Winkel is in gebruik als camping en niet openbaar toegankelijk voor publiek.

Vraag WP 6: Wat is hier nog wel aanwezig naast de fortwachterswoning?

Woordwaarde antwoord  =  F

 

 

Way Point 7 N 52° 16.153 E 004° 58.682  Fort bij Abcoude [let op: lastig parkeren met hek open / dicht]

Het Fort bij Abcoude is het eerste fort in de Stelling van Amsterdam dat volgend een specifiek voor de Stelling gemaakt standaardontwerp is gebouwd. Het bleef bij één fort van de type. De uitvinding van de brisantgranaat bracht verandering in de plannen, omdat tijdens de bouw van het fort al bleek dat het niet bestand zou zijn tegen de explosieve kracht van deze granaten. Vervolgens werd een nieuw type fort ontworpen, dat bekendstaat onder de naam standaardmodel A. Het Fort bij Abcoude bestaat deels uit baksteen, deels uit brikkenbeton.

Het Fort bij Abcoude is in gebruik als natuurgebied en een visvijver, met mogelijkheden van rondleidingen.

Vraag WP 7: Wat staat er bij nr 26 op het landkaartje in het blauwe gedeelte infobord?

Woordwaarde antwoord  - 24  =  G

 

 

Way Point 8 N 52° 16.418 E 005° 01.115  Fort bij Nigtevecht

Bovenop het Fort bij Nigtevecht heb je een mooi uitzicht op het drukke scheepvaartverkeer van het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kanaal, voorheen het Merwedekanaal geheten, werd als acces verdedigd door het Fort bij Nigtevecht. Een deel van het interieur en de hefkoepelgebouwen zijn in de loop der jaren in goede conditie gebleven. Ook van de omringende gebouwen is een deel nog intact. In de liniewal van het fort bevindt zich een nevenbatterij en drie heuveltjes in het landschap zijn de overblijfselen van de opstelplaatsen voor luchtdoelgeschut.

Het Fort bij Nigtevecht ligt in natuurgebied met de mogelijkheid van een wandelroute langs het liniepad.

Vraag WP 8: Wat organiseert Natuurmonumenten op dit fort?

Woordwaarde antwoord  =  H

 

 

Way Point 9 N 52° 17.548 E 005° 05.021  Fort Uitermeer

Fort Uitermeer kent een rijke geschiedenis. Als sinds de zestiende eeuw werd de s'Gravelandse Vaart beschermd door een schans. Die schans werd in 1672 versterkt en een jaar later werd hij als onderdeel van de Hollansche Waterlinie uitgebouwd tot een fort. Vanaf 1815 maakt het fort deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1845 werd de bomvrije toren aan het fort toegevoegd en vanaf 1878 werd de s'Gravelandse Vaart buiten het fort omgeleid. Pas in 1913 zou het Fort Uitermeer deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. 

Bij het Fort Uitermeer is een restaurant gevestigd.

Vraag WP 9: Wat werdt er gedempt na 1878?

Woordwaarde antwoord  [zonder lidwoord] =  I

 

 

Way Point 10  N 52° 18.462 E 005° 02.781  Fort aan de Ossenmarkt

In 1892 werd het Fort aan de Ossenmarkt toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. Het Fort aan de Ossenmarkt, een torenfort dat tot dan toe onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt aan de oostzijde van de Vesting Weesp, een vestingstad waar nog veel meer kenmerkende verdedigingselementen te vinden zijn. Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw is het fort gerestaureerd en is de gedempte gracht weer uitgegraven. Bij de ingang van het fort is nog een ophaalmechanisme van de vroegere brug te zien.

In het Fort aan de Ossenmarkt zijn diverse verenigingen en bedrijfsruimten gevestigd en is niet openbaar toegankelijk.

Vraag WP 10: Wat werd er aan de oostkant aangebracht terwijl de gracht werd gedempt?

Woordwaarde antwoord  =  J

 

 

Way Point 11  N 52° 19.801 E 005° 04.288  Fort C / Muizenfort

Hoewel de Vesting Muiden al werd opgericht in de zeventiende eeuw, dateert het Muizenfort van de vesting uit 1877. Het Muizenfort werd van oorsprong Gebouw C genoemd. Het Fort C is gelijktijdig gebouwd, in de periode 1874-1877, met de daar tegenover gesitueerde bomvrije kazerne. Het loopgravencircuit bij de frontwallen verbindt het fort met een originele Nederlandse groepsschuilplaats uit de mobilisatieperiode 1939-1940, een waarnemingspost en een voormalige mitrailleurskazemat.

Fort C / Muizenfort is een bezoekerscentrum en biedt onderdak aan een aantal samenwerkende creatieve bedrijven.

Vraag WP 11: Wat is een aan de voet van de hoofdwal gelegen uitbouw ter flankering van de gracht?

Woordwaarde antwoord  =  K

 

 

Way Point 12  N 52° 19.989 E 005° 04.283  Forteiland Pampus

De totstandkoming van dit fort verliep uiterst moeizaam, omdat men het niet eens werd over de noodzaak ervan. Uiteindelijk is het toch aangelegd, en wel op een kunstmatig eiland, wat een uniek fort in de Stelling van Amsterdam heeft opgeleverd. Het fort werd aangelegd tussen 1887 en 1895 in het Buiten-IJ. Op het fortgebouw bevonden zich twee enorme pantserkoepels met elk twee kanonnen met een kaliber van 24 centimeter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze pantserkoepels door de Duitsers verwijderd.

Forteiland Pampus .

Vraag WP 12: Fort Pampus moest Amsterdam verdedigen, waar kwamen deze mogelijke aanvallen vandaan?

Woordwaarde antwoord  =  L [omdat het infobord (hopelijk tijdelijk) weg is] = 119

 

 

Way Point 13  N 52° 20.146 E 005° 04.020  Westbatterij (Vesting Muiden)

De Westbatterij diende om met het kasteelbastion Muiderslot (versterkt met vijf bastions) de Vechtmonding met de zeesluizen te verdedigen. Het torenfort werd in 1852 gebouwd ter versterking van een in 1799 aangelegde batterij. De sluizen werden in 1672 gebouwd en waren onder andere nodig om vanuit de Vecht inundatie van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie te regelen. Defensieve toren, gebouwd van baksteen op een ovaal terrein en omgeven door een gracht, voor troepen en artillerie.

De Westbatterij (Vesting Muiden) is in gebruik door een scoutinggroep en niet toegankelijk voor publiek.

Vraag WP 13: Welk molen is zichtbaar op het kaartje op het infobord?

Woordwaarde antwoord [met lidwoord]  =  M

 

 

Way Point 14  52° 20.618 005° 00.785  Kustbatterij bij Diemerdam

In 1810 was deze batterij een van de Posten van Krayenhoff. In 1889 begon men met de versterking van de batterij als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In totaal zijn er drie geschutsopstellingen en drie munitiemagazijnen aangelegd. Voor de kust werd nog een stenen dam aangelegd, om te voorkomendat er schepen zouden aanmeren bij de Zuiderzeedijk.

Kustbatterij bij Diemerdam .

Vraag WP 14: Waarmee staat het 15 cm geschut op de foto?

Woordwaarde antwoord + 1 =  N

 

Voor het vinden van de eindlokatie:

N52º 20.XYZ  -  E005º 00.PQR

A + B + C + D + E + F + G  (-6) =  XYZ

H + I + J + K + L + M + N  (+9)  =  PQR

 

Willen graag de volgende Geocache Teams enorm bedanken

voor hun inzet bij het proeflopen van deze 4 Multi's:

Jackyhunter

SirPoehie

yvonne&jacob

Cora

Fam Pooh

 

Additional Hints (Decrypt)

'Qjnef qbbe Qvrzra'

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)