Skip to content

Hvalpsund banen #1 - Færgefarten Multi-cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 2/10/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne cacheserie er lavet for at du kan opleve et sykke næsten glemt historie. Det er de færreste der i dag kender ret meget til de små lokalbaner som lå rundt om i landet.
Banen startede ved at der i 1885 blev givet koncession til en jernbane på strækningen Svenstrup-Nibe-Aars, driften på denne del af banen åbnede 16. juli 1899. Allerede før denne del var færdigbygget blev der talt for at få banen forlænget fra Aars til Hvalpsund, og der skulle da også kun gå få år før dette blev en realitet. Allerede i 1908 blev der givet koncession til strækningen Hvalpsund-Aars, og denne del blev indviet 2. juli 1910. Hvalpsund banen var opstået og man kunne køre fra Hvalpsund til Aalborg på ca. 2 timer. Den sidste del af banen, færgefarten Hvalpsund-Sundsøre blev sat i drift 25. maj 1927.
Den blomstrende private biltrafik og de større lastvognstyper som kom frem i efterkrigsårene blev starten på enden for mange privatbaner, herunder også Hvalpsund banen. Trods en omfattende omlægning af værkstedstjenesten og administrationen måtte man konstatere at underskudet blot blev større og større. Da skinner og materiel samtidig efterhånden var blevet så nedslidt at en udskiftning var uundgåelig endte det med at banen blev nedlagt i 1969. Den sidste tur blev kørt på banen den 31. marts 1969.

Den første del af serien om Hvalpsund banen strækker sig over følgende: Sundsøre- Hvalpsund-Illerisøre- Hestbæk-Ullits- Dammergaarde-Fandrup- Farsø-Holme- Haubro-Jelstrupgaarde- Pisselhøj-Aars, resten af turen til Aalborg følger på et senere tidspunkt.
Til interesserede kan min indtegning af banen med stationer og trinbræt hentes her til visning i google earth: Hvalpsundbanen


Færgefarten er en af de mere specielle ting ved Hvalpsundbanen, det forholder sig nemlig sådan at der på Sundsøre siden var jernbaneskinner og 2 pakhuse, men trods det, så har der aldrig kørt et lokomotiv på skinnerne.

I Sundsøre blev ankomne jernbanevogne trukket i land ved hjælp af et tov og et elektrisk spil. Senere er man gået over til at benytte en tynd stålwire til den "løse" forbindelse til færgen. Når vognene var trukket i land, skete resten af transporten rundt på det i alt ca. 250 meter lange spor (med omløbsspor) ved hjælp af en fast installeret stålwire, der endeløst løb på stolper og ruller ved siden af sporene. Denne stålwire blev ligeledes trukket af det elektriske spil og man kunne trække vogne rundt på hele sporanlægget, ved hjælp af en klokobling. Denne kobling blev først "koblet" på tovet fra færgen til land, og derefter på stålwiren i land. I banens sidste år blev der kun overført 11 vogne. Spilhuset blev først revet ned omkring marts 1976.

"Det røde pakhus"/Sundsøre Pakhus. I gavlen er der indgang til ventesal for færgens passagerer og i siden en rampe ind til pakhuset. Sporene i Sundsøre blev fjernet straks efter AHB's nedlæggelse i 1969 men pakhuset blev bevaret og overtaget af Sundsøre Kommune men stod stille og roligt og forfaldt, indtil en gruppe lokale beboere i 1999 fik reddet og restaureret pakhuset, så det i dag står som nyt. Det er nu indrettet til kulturelle, almennyttige og turistmæssige formål, og man er i gang med at genskabe en del af det gamle sporanlæg. Der er skaffet et par tidstypiske jernbanevogne, en Q-vogn med 3.66 m. akselafstand og en T-vogn fra Skagensbanen. Der er planer om at genoprette et større stykke af de gamle jernbanespor, og i løbet af et par år forventes et særpræget jernbanemiljø at være reetableret med pakhus, sidespor og jernbanevogne.

Fra gammel tid har der været færgefart mellem Sundsøre og Hvalpsund. Færgefarten blev varetaget med en stor robåd, der roedes af færgekarle. Færgen havde hjemsted i Hvalpsund, og der var ingen anløbsbro eller lignende faciliteter. Færgestedet hørte tidligere under kronen. I 1532 fik Las og Christen Christensen livsbrev få færgeriet, men i 1535 frdømtes Las sine rettigheder i orbindelse med et hesterøveri. I 1549 beordrede kongen et færgehus opsat og færgen istandsat for "...vejfarende Mand, som hænder at give sig over Hvalpsund."

På Salling-siden var der til 1927 opsat to "flag", dvs. to træplader, som man hejste når man ønskede at komme over. Hejste man ét flagkom den lille færge. To flag tilkendegav at man ønskede den store færge der kunne tage både heste og vogne med over. Det kunne vare længe før færgefolkene i Hvalpsund bemærkede signalet, så passagererne måtte ofte vente længe på den forblæste odde.

I 1910, da jernbanen kom til Hvalpsund, og gav hurtig forbindelse til Aalborg, blev færgeri med robåde fuldstændig utilstrækkelig. I jernbaneloven af 20. marts 1918 var der forudsat en jernbaneoverfart mellem Hvalpsund og Sundsøre. I begyndelsen af 20'erne stoppede baneudbygningen i Danmark og i 1925, stod et klart, at Østsalling hverken ville få en jernbaneforbindelse eller en færge, og der blev givet tilladelse til, at færgeri kunne etableres af hvem der med 50% statstilskud i form af aktier ville drive færgen. AHB benyttede sig af muligheden og fik eneretsbevillingen. Hermed var Danmarks eneste privatbanefærgeri en realitet.

Der blev anlagt anløbsbroer i Hvalpsund og Sundsøre og der blev anlagt et forbindelsesspor til færgen fra Hvalpsund Station.

På Sundsøresiden blev opført et pakhus, primært for gods til færgefarten, men også med ventesal for passagerer. Endvidere blev der anlagt spor til godsvogne. Sporet var i alt ca. 250 meter lang, og der var et sidespor ved pakhuset samt en rampe til læsning af kreaturer og andre husdyr.

Der bestiltes en jernbane­færge på Aalborg Værft. Den var dieseldrevet, og havde et enkelt jernbanespor og kunne overføre fire godsvogne eller 22 personbiler.

Det blev Danmarks mindste jernbanefærge, og måske den færge, der sejlede længst. Den havde hjemsted i Sundsøre. I 1977 blev der holdt 50-års færgejubilæum, og den blev først udrangeret i 1980, hvorefter den solgtes til sejlads i Caribien, hvor den efter sigende stadig er i drift. Da færgen blev solgt til Caribien blev den nødt til at ændre navn da den nye færge også hed "Hvalpsund" og to færger ikke kan sejle under samme navn. Denne navneændring blev foretaget meget simpelt ved at man simpelthen overmalede de sidste 4 bogstaver så færgen kom til at hedde "Hvalp".

Som sagt fik den nye færge navnet "Hvalpsund". Den havde en meget høj skorsten forsynet med AHB's særlige skorstensmærke med blåt, grønt og rødt bælte på hvid baggrund. Østsalling havde endelig fået sin jernbaneforbindelse over Hvalpsund, Aars og Aalborg.

Efter ophør af jernbanedriften blev færgefarten overtaget af Farsø og Sundsøre kommuner.

For at finde cachen skal du gennem en lille kort multi.
Først skal du finde ud af hvor mange hvide balkoner der er ud mod vejen på Hvalpsund Færgekros nordøstligste bygning (gul bygning med rødt tag). Dette antal sættes til a.
Opgaven kan løses på flere måder, du kan medbringe en kikkert og se det fra start koordinatet, tage færgen over og tælle, svømme over hvis du er i humør til det, eller finde på noget helt fjerde.

Næste ting du skal finde er et telefon nummer. Inde i det gamle restaurerede pakhus er der oprettet et museum, dels for færgefarten på Limfjorden og dels for Hvalpsundbanen. For at komme ind i pakhuset uden for normal åbningstid er der et nummer man kan ringe til for at komme ind og kigge, sæt dette nummer til bcdefghi. Hvis der er mulighed for det, så benyt lejligheden til at kigge inden for, det er særdeles interessant.

Cachen findes på:
N56 42.[i][e][d-g- h] E009 10.[b-i- h][i-g][d-g]


To find the cache you have to go through this short multi.
First you have to determine the number of white balconies, towards the road on the north east most building of Hvalpsund Færgekro (yellow building with red roof). This number is used as a.
The assignment can be solved in several ways, you can bring a pair of binoculars and see it from the start coordinates, take the ferry and go count it, swim if you feel for it, or some fourth option.

The next thing you have to find is a phone number. Inside the old restored warehouse a museum has been set up, partly for the ferry services on the Limfjord and partly for the Hvalpsund railway. To get inside the warehouse outside normal opening hours, there is a number to call to get in. Use this number as bcdefghi.

The cachen can be found at:
N56 42.[i][e][d-g- h] E009 10.[b-i- h][i-g][d-g]

Additional Hints (Decrypt)

[DK/UK:] Haqre...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)