Skip to content

Hvalpsund banen #6 - Dammergaarde trinbræt Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for 2.210.579 km² af jorden (Danmark, Færøerne og Grønland)<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 2/10/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne cacheserie er lavet for at du kan opleve et sykke næsten glemt historie. Det er de færreste der i dag kender ret meget til de små lokalbaner som lå rundt om i landet.
Banen startede ved at der i 1885 blev givet koncession til en jernbane på strækningen Svenstrup-Nibe-Aars, driften på denne del af banen åbnede 16. juli 1899. Allerede før denne del var færdigbygget blev der talt for at få banen forlænget fra Aars til Hvalpsund, og der skulle da også kun gå få år før dette blev en realitet. Allerede i 1908 blev der givet koncession til strækningen Hvalpsund-Aars, og denne del blev indviet 2. juli 1910. Hvalpsund banen var opstået og man kunne køre fra Hvalpsund til Aalborg på ca. 2 timer. Den sidste del af banen, færgefarten Hvalpsund-Sundsøre blev sat i drift 25. maj 1927.
Den blomstrende private biltrafik og de større lastvognstyper som kom frem i efterkrigsårene blev starten på enden for mange privatbaner, herunder også Hvalpsund banen. Trods en omfattende omlægning af værkstedstjenesten og administrationen måtte man konstatere at underskudet blot blev større og større. Da skinner og materiel samtidig efterhånden var blevet så nedslidt at en udskiftning var uundgåelig endte det med at banen blev nedlagt i 1969. Den sidste tur blev kørt på banen den 31. marts 1969.

Den første del af serien om Hvalpsund banen strækker sig over følgende: Sundsøre- Hvalpsund-Illerisøre- Hestbæk-Ullits- Dammergaarde-Fandrup- Farsø-Holme- Haubro-Jelstrupgaarde- Pisselhøj-Aars, resten af turen til Aalborg følger på et senere tidspunkt.
Til interesserede kan min indtegning af banen med stationer og trinbræt hentes her til visning i google earth: Hvalpsundbanen


Dammergaarde trinbræt kan vi fortælle lidt ekstra omkring da vi har været så heldige at få nogle gode informationer og historier fra gårdejeren som kender en del til banen da Dammergaard har været i familiens eje i et par generationer.

På luftfotoene til højre vises gårdens udvikling i billeder. På de øverste to billeder, fra henholdsvis 1946 og 1970, kan det ses hvordan jernbanen løber lige forbi gården, og trinbrættet lå da også lige ved hjørnet af gården hvor banen krydsede vejen. På det sidste billede fra 1998 er der ikke umiddelbart spor efter banen, men hvis man ved det så er der faktisk alligevel, for det er nemlig sådan at da hallen med det grønne tag skulle bygges var der på grund af jernbanen, restriktioner om hvor langt der måtte bygges ud mod vejen. Det betyder at hvis banen stadig havde været der, så vill den have gået lige forbi hjørnet af hallen og derefter drejet til højre ind mod Fandrup.

Billedet af jordvolden viser tydelge spor efter jernbanen, det er ikke svært at forestille sig at toget har kørt afsted oven på volden mod næste station. Da området ved trinbrættet ikke rigtig egner sig for en cache, så er den istedet placeret ved volden hvor man tydeligt kan se hvordan banen har haft og stadig har betydning for landskabet.

Under jagten på materiale til cacheserien lykkedes det også at få et billede af det gamle trinbræt skilt. Godt nok er det mærket af tidens tand, men det er ikke svært at forestille sig hvordan det engang har siddet på toppen af en pæl og vidnet om at her kunne man komme af og på toget. Se også det øverste billede fra 1964 og du vil nemt genkende skiltet.

En anden lille sjov detalje er at et andet skilt fra jernbanen er blevet renoveret og er kommet til nytte bag på en vogn.



PARKER VENLIGST PÅ ASFALT VEJEN
Da placeringen hvor trinbrættet lå ikke egner sig særlig godt til placering af cachen er den flyttet et par hundrede meter væk hvor man til gengæld kan se tydelige spor efter den gamle jernbane.
PLEASE PARK AT THE ASPHALT ROAD
As the place of the "trinbræt" does not fit very well for a cache, it has been placed a couple of hundred meters away. At the location you can se some remains from the old railroad track.

Additional Hints (No hints available.)