Skip to content

Hvalpsund banen #10 - Haubro station Multi-cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller genåbnet cachen, arkiverer jeg nu cachen.

Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.

Med Venlig Hilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 2/10/2008
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne cacheserie er lavet for at du kan opleve et sykke næsten glemt historie. Det er de færreste der i dag kender ret meget til de små lokalbaner som lå rundt om i landet.
Banen startede ved at der i 1885 blev givet koncession til en jernbane på strækningen Svenstrup-Nibe-Aars, driften på denne del af banen åbnede 16. juli 1899. Allerede før denne del var færdigbygget blev der talt for at få banen forlænget fra Aars til Hvalpsund, og der skulle da også kun gå få år før dette blev en realitet. Allerede i 1908 blev der givet koncession til strækningen Hvalpsund-Aars, og denne del blev indviet 2. juli 1910. Hvalpsund banen var opstået og man kunne køre fra Hvalpsund til Aalborg på ca. 2 timer. Den sidste del af banen, færgefarten Hvalpsund-Sundsøre blev sat i drift 25. maj 1927.
Den blomstrende private biltrafik og de større lastvognstyper som kom frem i efterkrigsårene blev starten på enden for mange privatbaner, herunder også Hvalpsund banen. Trods en omfattende omlægning af værkstedstjenesten og administrationen måtte man konstatere at underskudet blot blev større og større. Da skinner og materiel samtidig efterhånden var blevet så nedslidt at en udskiftning var uundgåelig endte det med at banen blev nedlagt i 1969. Den sidste tur blev kørt på banen den 31. marts 1969.

Den første del af serien om Hvalpsund banen strækker sig over følgende: Sundsøre- Hvalpsund-Illerisøre- Hestbæk-Ullits- Dammergaarde-Fandrup- Farsø-Holme- Haubro-Jelstrupgaarde- Pisselhøj-Aars, resten af turen til Aalborg følger på et senere tidspunkt.
Til interesserede kan min indtegning af banen med stationer og trinbræt hentes her til visning i google earth: Hvalpsundbanen



Haubro station var ren privatbane idyl, til det sidste med smukt klippede træer langs perronen. Stationen havde eget privat sidespor som blev anvendt til læsning af gods.
Under jagten på cachen kommer du til en fin gammel jernbanebro som den dag i dag står i bedste stand. Undervejs til broen kommer du til at følge ruten hvor skinnerne lå, hvilket er meget tydeligt i landkabet.

Ligesom de øvrige stationsbygninger mellem Aars og Hvalpsund, så var denne station tegnet af arkitekt Ejnar Packness. Han skrev en artikel i bladet Architekten efter opførelsen af stationerne om privatbanen, her uddrag fra artiklen:
Meddelelser fra Akademisk Architektforening,
København den 31. December 1910.

"Aalborg-Hvalpsund Jernbanens Stationsbygninger"

De forenede nordjyske Privatbaner aabnede den 2. Juli d.A. Aars-Hvalpsund-Banen for Drift, og derved blev der i Himmerland afhjulpet et længe følt Savn. Egnen deroppe er magert Hedeland, og Befolkningen bor ensomt, saa Betagelsen var stor: nogle havde aldrig før hverken kørt med eler set et Tog.

Stationernes Navne fra Aars er: Havbro, Farsø, Fandrup, Ullits og Hvalpsund. Hvalpsund er Endestation, og om kort Tid vil det gamle idylliske Færgeleje med Robaadene være erstattet med Dampfærge eller Bro til Salling. Forhaabentlig vil Banen bringe lidt Kultur med sig derop; der trænges sandelig saa haardt til det. Man turde vel have haabet, at dette uberørte Bondelands Befolkning kunde have skabt sig nogle venlige Stationsbyer, men det er saa langt fra, at jeg ingen andre Steder har set værre Bygningsformer end dem, der er skudt frem her midt paa den store Hede.

Stationsbygningerne er alle pudsede og kalkede, saa vidt muligt i de Farver, som findes i Landskabet. Jeg havde derved den Fornøjelse at vedligeholde Traditionerne og faa de to Stationer, der var efter samme tegning, i forskellige Farver (Haubro og Fandrup, red.).

Planerne er udarbejdede efter opgivne Kvadratmaal. Farsø Station er den største og kostede ca. 16,000 Kr. De andre kostede gennemgaaende ca. 9,000 Kr.

Arbejdet blev overdraget i Hovedentreprise til Murermester Chr. Jensen og Tømmermester Lodberg, Dronninglund, samt Tømmermester Rasmus Welling, Arden. Taarnurfabrikant Bertram Larsen leverede Uret til Farsø Station.

Ejnar Packness.


Gå til koordinaterne for WP1: N56 47.997 E009 25.011
Lige nu står du foran den gamle stationsbygning. Hvilket husnummer har stationen, sæt dette til a.

WP2: N56 47.[a*65+5] E009 24.[a*46+1]
Her finder du en "hulplade" med nogle tal, tag rækken af tal med huller og sæt dem til bc defg.

WP3: N56 47.[b+g][ c][c+e] E009 24.[f][f][f+c]
Her finder du et armgangs stativ, tæl antallet af jernstænger og sæt det til h.

Cachen: N56 47.[a-h][ d][b] E009 24.[d+e][h][h-b]
Go to the coordinates for WP1: N56 47.997 E009 25.011
Right now you are outside the old station building. Which house number does the station have, set it to a.

WP2: N56 47.[a*65+5] E009 24.[a*46+1]
Here you will find a "hole plade" with some numbers. Take the row of numbers with holes and set it to bc defg.

WP3: N56 47.[b+g][ c][c+e] E009 24.[f][f][f+c]
Here you will find an arm walk stand. Count the number of iron bars and set it to h.

The cache: N56 47.[a-h][d][ b] E009 24.[d+e][ h][h-b]

Additional Hints (No hints available.)