Lackey reisverslag: Hoorn mega-event – Game Over

Geocaching HQ medewerkers bezoeken tientallen Mega- en Giga-events over de wereld, handen schuddend, verhalen delend over avonturen en natuurlijk geocachend. Heather M (Heather Feather) is de Community Volunteer Special Programs Manager voor Mega- en Giga-events bij Geocaching HQ. Ze reisde recentelijk naar Nederland om het Hoorn Mega-event bij te wonen. Hier is haar reisverslag.

Wanneer ik plan voor een reis is één van de eerste dingen die ik doe het weerbericht bekijken. (Heather Feather controleert het weer!). Voor mijn bezoek aan Nederland voor het Hoorn Mega, was dat licht verontrustend: koud, nat en met windvlagen tot wel 64 km/u (40 mph). Het was tenslotte maart in Noord-Holland, maar het waren nog steeds twijfelachtige omstandigheden. Gelukkig gaf de eventbeschrijving aan dat de thuisbasis binnen was, maar geocachers schuwen de elementen meestal niet. Met mijn favoriete regenkleding en voldoende Lackeytags ingepakt kon ik me opmaken voor een ruig weekend.

Toen mijn vliegtuig geland was, was het eerste item op mijn agenda om de eventorganisatoren op te zoeken. Als manager van Mega-events bij HQ is dit iets waar ik het meeste naar uitkijk: het ontmoeten van de gezichten achter de e-mails. Na jaren van communiceren met dit team keek ik er naar uit om ze eindelijk in het echt te ontmoeten. Toen ik bij de afgesproken plek binnenkwam, zag ik een grote tafel vol lachende gezichten en felrode t-shirts. Ik wist dat ik op de juiste plek was!

Het Hoorns Cache Event wordt geleid door een kern van vier teams: Mar.Co, H.P.M, Team JoWi, en de Goesjes. Hun activiteiten worden daarbij ruim ondersteund door toegewijde vrienden en vrijwilligers. Toen we bij elkaar zaten die avond, wilde ik graag meer horen over de geschiedenis van het event, de locatie en de teamleden. Ze werkten al een aantal jaar samen aan events en dit was hun achtste en laatste zwanenzang. Met het bitterzoete thema “Game Over” was dit laatste weekend bedoeld om nog één keer een feestje te vieren met hun gemeenschap, om hun liefde voor geocachen en hun jaren samen te eren.  

Ik kreeg een kijkje achter de schermen, voordat het kick-off-event begon. Met nog slechts een uur te gaan voordat de mensen aan zouden komen, leek het team kalm en opgewekt. Het was duidelijk dat hun jarenlange ervaring ze hielp om te focussen op het beter en leuker maken van het event voor hun gasten (en hunzelf!). Ze richtten hun labcache-activiteiten bijvoorbeeld zo slim in dat het voor grote groepen mogelijk was tegelijk deel te nemen en met elkaar om te gaan. Geen kleine prestatie! Daarnaast was de inrichting van de ruimte en speciaal aangewezen plekken goed doordacht en het liep lekker door (zoals later bleek toen de ruimte gevuld was met mensen). Het zijn vaak deze kleine dingen die het verschil kunnen maken, als je een event organiseert waar honderden mensen tegelijk samen zijn in een beperkte ruimte en ik was onder de indruk van hun voorbereiding en vertrouwde erop dat de weersvoorspellingen geen grote invloed op de uitkomst van dit event zouden hebben.

Gedurende het kick-off-event en de “grote dag” zelf heb ik zoveel leuke nieuwe mensen ontmoet en ook bijgekletst met wat oude bekenden. Gedurende mijn gesprekken viel het me vaak op dat er zoveel echt met elkaar verbonden geocachers waren. Het is niet vreemd voor me om het “geocachingweduwe”-scenario te horen – als één van de partners niet zo van cachen houdt als de ander. Met veel van de mensen met wie ik sprak was het juist precies andersom. Eén koppel zei dat ze vaak samen cachen, maar soms gaan de dames samen op pad en doen hun eigen cachetrip en de mannen doen hetzelfde. Een familie van vier deelde hoe ze gaan cachen met hun tweelingtienerzonen (één houdt erg van klimmen en de ander…juist niet). Ik vond het leuk om te horen hoe ze allemaal hun eigen evenwicht hebben gevonden, waaruit maar weer blijkt dat iedereen kan geocachen op zijn eigen manier. Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe mensen mij vertelden hoe ze in staat zijn om betekenisvolle vriendschappen met elkaar te sluiten op unieke en persoonlijke manieren. Wees stil mijn hart!

Toen ik aan het cachen was, kwam ik een paar geofietsers tegen. Eerder op de dag was ik genekt door een gadget cache en ze boden vriendelijk aan me te helpen. Terug bij de cache vertelden ze geweldige verhalen over de cache-avonturen die ze met hun groep in de loop der jaren hadden meegemaakt. Hun mooie verhalen herinneren me aan de talloze manieren waarop mensen op een positieve manier worden beïnvloed door geocachen tijdens leuke, avontuurlijke uitstapjes.

Dat lijkt misschien logisch, maar bij HQ missen we vaak de verhalen over de leuke tijden. Het is ons werk om geocachers te helpen, dus we krijgen vaak de kwesties en problemen te horen die opgelost moeten worden. Als alles goed gaat, zijn mensen buiten aan het geocachen in plaats van ons te vertellen hoeveel lol ze hebben – en zo zou het ook moeten zijn! Toch vergeet ik soms hoeveel impact geocachen op mensen kan hebben. Op het Hoornse Mega heb ik mensen ontmoet die graag hun verhalen over geweldige momenten delen. Het hielp me weer inzien dat het spel groter is dan richtlijnen en technische storingen, waarover ik vaak mail krijg. Het herinnerde me eraan dat geocachen draait om het hebben van betekenisvolle relaties, gedeelde ervaringen en ondersteunende gemeenschappen.

Ik zal met veel genoegen terugdenken aan dit laatste Hoornse Mega als een vertegenwoordiger van de hechte gemeenschappen die kunnen ontstaan door dit unieke spel/hobby/manier van leven. Tot slot een grote dank-je-wel aan alle event-organisatoren die me dit weekend verwelkomden in hun midden. Het voelde als familie, wat meer was dan ik me had kunnen voorstellen. Tot ziens langs het pad!

Guest writer for Geocaching.com's blog