V Texasu je všechno větší – obzvláště geocaching: rozhovor s Bigguy In Texas

Kačer Bigguy In Texas možná není přesně tím, koho čekáte, když slyšíte její přezdívku. Za prvé – není chlap! Její přezdívka ale určitě reflektuje její velkou přítomnost v geocachingové komunitě v Texasu. Texasští kačeři ji dobře znají, má více než 1 500 založených keší a pořádala 133 eventů.

Protože rok 2022 je Rokem úkrytů, spojili jsme se s Bigguy In Texas, abychom se pobavili o geocachingu. Čti dál a dozvíš se, jak dostala svou přezdívku, o její zkušenosti se hrou a rady pro nové zakladatele keší.

Geocaching HQ: Co děláš mimo geocaching?

Jsem učitelka tělocviku na základní škole v důchodu a nyní pracuji pro Hallmark Cards jako specialista virtuálního školení. Asi se dá říct, že jsem pořád učitelka, protože učím nové Hallmark obchodníky, jak dělat svou práci.

Obrázek od Bigguy In Texas.

HQ: Jak a kdy ses poprvé dozvěděla o geocachingu?

Kamarádka, která bydlí dost daleko, mi o něm vyprávěla, ale řekla, že je to něco jako orientační běh. No, já se nezorientuji ani v krabičce, tak jsem nikdy nepochopila její nadšení.

Po několika letech jsem byla na národní konferenci učitelů ve Virginia Beach ve Virginii, kde měla přednášku o geocachingu. Před hodinou jsme spolu šly najít nejbližší keš a celé 2/10 míle jsme se bavily. Když jsme došly ke stromu na kraji parkoviště, zastavila se a řekla: “Tak jsme tady!” Zeptala jsem se: “A kde je ta orientační část?” “No,” řekla, “tohle to udělalo za nás.” A ukázala mi svůj žluto-černý E-Trex.

Pořád jsem za to na ni naštvaná!

HQ: Jaký příběh je za tvou přezdívkou?

Stejně jako předtím – byla jsem tak nadšená z geocachingu a nepřemýšlela jsem jak si říkat – prostě jsem chtěla začít. Mám medvídka (už přes 40 let), který se mnou všude cestuje. Jmenuje se The Big Guy (můžete ho vidět na mé profilové stránce) a snažila jsem se to použít, ale bylo už zabrané. Přidala jsem “In Texas”, aby to fungovalo.

Bohužel jsem přehlédla, že jsem ten večer v rychlosti mezi slovy nechala dvě mezery. Když jsem se vrátila domů do Texasu a zkusila se přihlásit, nešlo to! Musela jsem kontaktovat HQ a oni mi ukázali tu chybu. Udělali to velmi mile!

Do dneška lidi moje přezdívka mate, protože nejsem “chlap (guy)”. Mohla bych si ji změnit, ale rozhodla jsem se si ji nechat. To je ta dlouhá verze.

Ve zkrácené verzi řeknu lidem, když se na to zeptají – “Jsem příkladem DÁVEJ POZOR PŘI VOLBĚ PŘEZDÍVKY” a plácnu se přitom do čela!

Obrázek od Bigguy In Texas.

HQ: Jaká je tvá oblíbená keš, kterou jsi našla?

Líbí se mi všechny! Ale několik se mi jich vybaví – Necropolis of Britannia Manor III – GC2B034 v Austinu, TX and Five Star Hero – GCG5TD v San Franciscu.

HQ: Co podle tebe dělá keš kvalitní?

Něco, co dělá nález zábavným. Bav se při ukrývání a to udělá i nalezení zábavou.

HQ: Jaký je nejlepší postup při vytváření keše?

Začni něčím jednoduchým, to se také cení! Pak vezmi něco, co jsi viděl udělané a zkus to pozměnit. Mysli tradičně i netradičně.

HQ: Jaká je tvá oblíbená, kterou jsi založila? Co bylo inspirací ke keši?

Mám je samozřejmě ráda všechny, ale dlouho to byla moje první založená keš (A Cut Above – GCV0ZQ). Byla to jednoduchá mikro, ale byla aktivní od března 2006 do srpna 2020. Nic k inspiraci, ale zažehlo to moji lásku k zakládání keší.

Obrázek od Bigguy In Texas.

HQ: Máš mnoho složitých a komplikovaných keší. Co je podle tebe nejsložitější při údržbě keší?

Nováčci, kteří nevezmou v úvahu D/T rating při hledání keše. Když má keš vysokou obtížnost, asi ji nenalezneme hned. Když ji nemůžeš najít, neznamená to, že tam není. Také se podívej do atributů na pokyny. Někdy jsou příliš rychlí a zalogují, že “keš má být archivována”.

HQ: Kolik aktivních keší v současné době máš? Jak se tvůj styl při zakládání keší měnil s počtem založených keší?

K dnešnímu dni (7. června 2022) mám 433 aktivních keší. Můj styl při ukrývání se příliš nezměnil. Začala jsem zakládat keše ten samý měsíc, co jsem začala kešovat, protože jsem nemohla nic najít. Říkala jsem si, že když nemůžu nic najít, můžu něco schovat. Alespoň budu vědět, kde ty moje jsou!

Mám několik “sériových typů”, kde když jednu z nich najdete, je vám jasné, kde hledat další. Ale věci občas měním.

Obrázek od Bigguy In Texas.


HQ: Když tohle bude číst někdo, kdo hledá inspiraci, jakou radu bys mu dala?

Různorodost je kořením života a ta nejlepší součást geocachingu. Zakládej také co chceš a neohlížej se na to, co si myslí a říkají ostatní. Pokud se bavíš, to je to, na čem záleží!

HQ: Jaká je tvoje nejoblíbenější součást geocachingu?

Mám ráda různorodost té hry. Je tu tolik aspektů – typy keší, výzvy, eventy a také celosvětová komunita stejně naladěných přátel.


Během Roku úkrytů Geocaching HQ oslavuje neobyčejné ownery keší a jejich výtvory.
Geocaching je neobyčejná hra díky zakladatelům keší, kteří skrze své keše předvádí svou vynalézavost, kreativitu a píli. Znáte ve své komunitě kačera, který zakládá a udržuje výjimečné keše? Dejte nám vědět v komentářích!

Nikki is a Community Manager at Geocaching HQ. Her specialties include making cheesy puns, talking endlessly about coffee, and being the only Californian who enjoys rain. She is passionate about geocaching and loves that it brings communities together.