Ornate gardens and a view of the Vienna skyline.

Vijf geocaches die je iets leren over wetenschap

“Op de een of andere vreemde manier ervoer ik elk nieuw feit of inzicht niet als een persoonlijke “ontdekking”, maar eerder als iets dat er altijd al was en dat ik toevallig had opgepikt.”
― Subrahmanijan Chandrasekhar

We weten niet zeker of wiskundige Subrahmanijan Chandrasekhar geocaching in gedachten had, maar we weten wel dat geocachers al sinds het prille begin van het spel experts zijn in de Wetenschap van het Ontdekken. Wij herkennen deze deskundigheid in hun toewijding om nieuwe caches te vinden en in hun creativiteit wanneer ze nieuwe manieren ontdekken om geocaches te maken en te verstoppen.

Veel geocachers halen hun inspiratie bij het bedenken van hun caches uit de wetenschap. Om deze klik tussen geocaching en wetenschap te vieren, hebben wij een lijst samengesteld van vijf fantastische caches en één uitstekende Adventure Lab® met wetenschappelijke thema’s. Elk van deze caches belicht wetenschappers of wetenschapsgebieden. Hoe zou jouw cache met een wetenschappelijk thema eruit zien? Deel het in de reacties!

  1. Vienna Science Quest 7 – Frauen in Wissenschaft (GC4RXAA)
    GC4RXAA is een cache in een reeks van caches gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap in de hoofdstad van Oostenrijk, Wenen. Deze multicache neemt cachers mee langs zeven punten in de stad, terwijl ze iets leren over de wetenschappelijke ontdekkingen van een aantal belangrijke vrouwen in de wetenschap. Leer meer over de beroemde kernfysicus Lise Meitner en scheikundige Anna Simona Spiegel-Adolf, terwijl je informatie verzamelt voor de eindcoördinaten.

  2. Spåralogi (GCJG9V)
    Met deze geocache zul je een obscuur veld in de wetenschap ontdekken waar je waarschijnlijk nog niet eerder over gehoord hebt: tramologie. Tramologie is de “wetenschap” van het doen van voorspellingen over een persoon, gebaseerd op de bewegingen en posities van trams op het moment dat iemand geboren wordt. Sommigen noemen dit misschien meer kunst dan wetenschap, maar de vader van tramologie, de Finse natuurkundige Nils Mustelin, zou daar een mening over hebben. Om deze cache te vinden, moet je verschillende tramhaltes in Helsinki bezoeken en de nummers bij iedere halte noteren om de coördinaten van de cache te krijgen.

  3. The Crazy Dendrologist / Blaznivy dendrolog (GCMH1V)
    Deze vondst geeft cachers een spoedcursus in dendrologie, de wetenschappelijke studie van bomen. Om de verstopplek van deze mysteriecache te vinden in een park in Praag, moeten cachers naar negen verschillende plekken in het park gaan en negen van de meest voorkomende bomen in Centraal-Europa identificeren. Iedere boom heeft een nummer en met dit nummer en de wetenschappelijke namen van de bomen in het Latijn, heb je de informatie die je nodig hebt om de eindcoördinaten in te vullen. Deze cache is op dit moment niet beschikbaar vanwege sluitingen in verband met COVID-19, maar zal hopelijk weer snel beschikbaar zijn!

  4. Homenagem a Avelar Brotero (GC3MFKE)
    Deze cache eert Félix de Avelar Brotero, een gerespecteerde Portugese botanicus. Brotero schreef een aantal belangrijke teksten over algemene plantkunde en specifieke teksten over planten die inheems zijn in Portugal. De cache ligt in een openbare tuin in Lissabon die is genoemd naar Brotero. Cachers kunnen de mooie botanische elementen in de tuin bekijken, terwijl ze op weg zijn naar de verstopplek van deze multicache.

  5. The Physics Series – The Curie-ous Cache (GC7Q6FC)
    Iedereen die op zoek gaat naar deze cache moet bereid zijn om diep in wetenschappelijke formules te duiken. Echte wetenschappers hebben hier zeker een voordeel. Deze radicale cache is vernoemd naar de wetenschapper Marie Curie die Nobelprijzen won en een pionier was op het gebied van radioactiviteit. Cachers moeten eerst op zoek naar de namen van de twee elementen die Curie ontdekt heeft. Daarna moeten ze de formule gebruiken voor exponentieel radioactief verval om uit te vinden hoeveel dagen het duurt voordat 250 deeltjes van één van deze elementen vervallen zijn tot 211 deeltjes. Als je de antwoorden eenmaal hebt, ben je klaar om je eigen ontdekking te doen: de locatie van de cache!

Adventure Lab: Pasadena Solar System Adventure
Zowel het Jet Propulsion Laboratory van NASA en The Planetary Society zitten in Pasadena en daarmee is deze stad in het zuiden van Californië een logische plek voor een Adventure over ons zonnestelsel. Deze Adventure is een virtueel schaalmodel van het zonnestelsel en neemt je mee naar verschillende herkenningspunten in Pasadena, terwijl je naar de vijf planeten reist die in de oude wereld al bekend waren.

Genevieve is a Marketing Manager at Geocaching HQ.